CFR Calatori are concurenta serioasa
Pe langa vechile probleme legate de lipsa de fonduri, restructurarea de personal, reducerea costurilor si eficientizarea activitatii, CFR Calatori are acum o noua bataie de cap: concurenta!
De cand transportul feroviar de calatori a fost liberalizat, operatorii privati par sa stirbeasca din veniturile CFR-ului.
Astfel, potrivit informatiilor date publicitatii de ziarul Bursa, operatorii privati care operau pe piata de transport feroviar de calatori la sfarsitul anului 2009 erau „Regiotrans” Brasov, „Servtransinvest” si „Regional” SRL. Din acest an, numarul acestora se va mari, odata cu intrarea pe piata a „Transferoviar Grup”.
„CFR Calatori s-a retras, de cativa ani, de pe anumite linii secundare, considerate neprofitabile. Aceste linii, numite < neinteroperabile >, au fost si vor fi inchiriate, prin licitatii, operatorilor privati. Din acest an, s-ar putea sa avem doi – trei operatori privati, res-pectiv Regional SRL, Transferovial Grup si Regiotrans, care sa fie activi si pe liniile interoperabile (n.r.cele pe care este activa compania de stat), alaturi de CFR Calatori. De asemenea, pana la sfarsitul anului, ma astept ca aproape toate liniile neinteroperabile sa fie inchiriate de companiile private”, a declarat Gheorghe Popa, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, citat de aceeasi sursa.
Pe langa aceasta „pierdere a monopolului”, CFR trebuie sa se lupte si cu acele costuri enorme datorate create de parcul feroviar uzat, cu locomotive vechi de zeci de ani care consuma mult mai multa energie electrica si motorina.
CONCURENTA RUTIERA
Reprezentantii CFR Calatori considera ca numarul de trenuri care circula este stabilit in functie de numarul de calatori platitori care se deplaseaza cu aceste trenuri.
Operatorul national are unele rute pe care are foarte mare succes preluand tot fluxul de calatori si altele pe care, din cauza starii infrastructurii, nu poate concura cu transportatorii auto.
In plus, societatea nationala este afectata de lucrarile de reabilitare a infrastructurii, lucrari de pe urma carora trebuie sa accepte restrictii de viteza si sa reduca numarul de trenuri, masuri care conduc la pierderea clientilor.
Conducerea operatorului national a incercat sa compenseze, in masura in care a putut, restrictiile de viteza impuse de lucrarile la infrastructura. Incepand cu acest an, pe ruta Bucuresti – Brasov, pentru a compensa viteza redusa, calatorii vor circula cu trenuri cu confort de Intercity la tarife de tren rapid/ accelerat sau chiar personal.
Pe aceasta ruta, pentru ca a trebuit sa fie introduse mai putine trenuri, s-au pierdut foarte multi clienti pe care CFR Calatori spera sa-i recupereze odata cu terminarea lucrarilor de modernizare a infrastructurii.
CONCURENTA AERIANA
Traficul feroviar de pasageri este din ce in ce mai amenintat de companiile aeriene, care isi consolideaza pozitia pe piata prin introducerea de zboruri pe destinatii interne, pretul biletelor fiind similar cu cele practicate de compania CFR Calatori.
Destinatii ca Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi sau Arad sunt disputate atat de compania feroviara de stat, cat si de operatorii aerieni Blue Air sau Tarom.
Daca o calatorie cu trenul pe ruta Bucuresti-Timisoara dureaza cel putin opt ore, un zbor cu avionul pe aceasta ruta dureaza o ora si un sfert.
Deocamdata, din cauza conditiilor de siguranta, publicul ramane fidel trenului. Pericolul foarte mare va aparea in cativa ani daca nu vor reusi sa faca fata din punct de vedere al rapiditatii.
Fiecare tip de transport are segmentul lui de piata. Prin traditie, poporul roman, si deci calatorii, isi iau destul de multe bagaje, din acest motiv marea majoritate preferand trenurile.