CFR-istii la primul mare protest din 2009
Cateva mii de sindicalisti CFR au protestat impotriva premierului Boc si a ministrului Berceanu in urma anuntului privind disponibilizari masive (12.000 – 15.000). Desi inca nimeni nu a fost dat afara, miile de ceferisti au acuzat Guvernul ca subfinanteaza CFR. Unii sindicalisti au ca disponibilizarile sunt pretexte pentru aparitia firmelor capusa care sa falimenteze compania de Cai Ferate.
Reamintim. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a anuntat sindicatele, in data de 20 martie, ca va reduce numarul personalului in sistemul feroviar cu 12.139 la toate cele trei companii CFR: la CFR Marfa cu 5.949, la Calatori cu 2.545 si la Infrastructura cu 3.536.
Feroviarii au inceput protestul de miercuri dimineata, timp de doua ore, de la 10.30 pana la 12.30, in fata Ministerului Transporturilor. Ulterior, ei au plecat in mars spre Piata Victoriei, pe traseul Calea Grivitei – strada Polizu – strada Buzesti – Guvern. Liderii lor au depus o petitie la Guvern ce cuprinde principalele revendicari ale salariatilor, nemultumiti de reducerile de personal anuntate de Ministerul Transporturilor. Protestele s-au incheiat la ora 14.00, conform programului, iar sindicalistii s-au deplasat la Gara de Nord, de unde urmau sa plece spre casele lor.
La proteste au participat aproximativ 6000 de persoane aflate in ziua libera. Astfel, traficul feroviar nu a fost perturbat.
In petitia depusa la guvern sunt cuprinse cinci puncte principale ale revendicarilor salariatilor cailor ferate. Ei solicita:
• Oprirea disponibilizarilor de personal de la cele trei companii CFR, strict pentru cei care nu se afla la varsta pensionarii.
• Interventia statului roman in vederea opririi declinului tehnic al sistemului feroviar din Romania.
• Gasirea de urgenta a unor solutii de anulare a datoriilor CFR Infrastructura
• Achizitionarea de energie electrica de catre operatorii feroviari direct de la furnizor.
• Asigurarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare intretinerii si modernizarii infrastructurii feroviare.
Sindicatele CFR au propus reprezentantilor MTI, pe tot parcursul negocierilor:
• desfacerea contractelor de munca pentru personalul care cumuleaza pensia cu salariul,
• pensionarea din initiativa celor trei companii CFR a personalului care indeplineste conditiile de pensie’
• inghetarea salariilor pe tot parcursul anului 2009,
• diminuarea orelor suplimentare,
• suspendarea unor sporuri pentru acest an.
In finalul mitingului, dupa ce au ocupat Gara de Nord in ritmul imnului “Drum de fier, cale ferata”, sindicalistii au fost asigurati ca ministrul Berceanu a fost convins sa renunte la disponibilizari. In caz contrar ceferistii au amenintat ca “va fi ca in ’89”.