CFR Marfă a iesit din CSAT cum a intrat, dar si...

CFR Marfă a iesit din CSAT cum a intrat, dar si cu cateva vagoane de …vorbe!

0 859
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au avut o discuÅ£ie constructivă legată de procesul de privatizare a companiei CFR Marfă, nefiind emisă nicio altă decizie a Consiliului pe această temă, informează PreÅŸedinÅ£ia, amintind că există deja o hotărâre a CSAT în acest caz luată în ÅŸedinÅ£a din luna februarie.
"Membrii CSAT au avut o discuÅ£ie constructivă legată de acest proces de privatizare având ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societăţii NaÅ£ionale de Transport Feroviar de Marfă 'C.F.R. Marfă' – S.A. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat strategia de privatizare a CFR Marfă prin Hotărârea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o altă decizie CSAT", se arată într-un comunicat al PreÅŸedinÅ£iei, postat vineri pe site-ul instituÅ£iei.
În comunicatul citat se menÅ£ionează că la ÅŸedinÅ£a CSAT au participat viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul FinanÅ£elor Publice, vicepremierul Daniel ChiÅ£oiu, ministrul Apărării NaÅ£ionale, Mircea DuÅŸa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul JustiÅ£iei, Robert-Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Român de InformaÅ£ii, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de InformaÅ£ii Externe, Teodor-Viorel MeleÅŸcanu, ÅŸeful Statului Major General, general-locotenent Åžtefan Dănilă, consilierul prezidenÅ£ial pentru securitate naÅ£ională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion OpriÅŸor, purtătorul de cuvânt al preÅŸedintelui României, Bogdan Oprea. De asemenea, a participat ca invitat ÅŸi consilierul prezidenÅ£ial Claudiu-Constantin Dinu, ÅŸeful Departamentului ConstituÅ£ional Legislativ. "O ÅŸedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) condusă de preÅŸedintele României, domnul Traian Băsescu, a avut loc, vineri, 2 august, la ora 11,00, în Sala CSAT a Palatului Cotroceni, convocată ca urmare a solicitării Guvernului României trimisă Secretariatului CSAT joi, 1 august, ora 17,05, de a introduce pe ordinea de zi a unei ÅŸedinÅ£e CSAT subiectul Hotărârii de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea condiÅ£iilor principale ale contractului de vânzare de acÅ£iuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, ÅŸi Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător, având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de acÅ£iuni, reprezentând 51% din capitalul social al Societăţii NaÅ£ionale de Transport Feroviar de Marfă 'C.F.R. Marfă' – S.A", a informat AdministraÅ£ia PrezidenÅ£ială. Joi, preÅŸedintele Traian Băsescu a decis convocarea de urgenţă a CSAT pentru ziua de vineri. La ÅŸedinÅ£a CSAT au fost prezenÅ£i majoritatea membrilor, cu excepÅ£ia premierului Victor Ponta, acesta fiind înlocuit de vicepremierul Gabriel Oprea care nu a avut, însă, drept de vot, ÅŸi a ministrului Economiei, Varujan Vosganian. Primul-ministru Victor Ponta preciza în urmă cu câteva zile că, în perioada în care se va afla în concediu, vicepremierul Gabriel Oprea îl va înlocui. "De joi, am înlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a mă reprezenta în totalitate. Dacă e ceva care apare într-o oră, două ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline", afirma premierul.
 
O privatizare strategica, angajata de Guvernul Boc in acordul cu FMI Într-un comunicat transmis vineri dimineaţă, Guvernul sublinia faptul că nu a cerut convocarea "de urgenţă" a CSAT, ci a solicitat preÅŸedintelui să dispună includerea pe ordinea de zi a proximei ÅŸedinÅ£e a Consiliului a proiectului de hotărâre de Guvern referitor la privatizarea CFR Marfă. De asemenea Executivul a catalogat drept "o forÅ£are" decizia preÅŸedintelui Băsescu de a convoca "de urgenţă" CSAT.
 
Pe 24 iulie, Executivul a aprobat hotărârea privind privatizarea CFR Marfă, premierul Victor Ponta anunÅ£ând că urmează ca actul normativ să fie transmis CSAT spre avizare. În aceeaÅŸi zi, purtătorul de cuvânt al preÅŸedintelui, Bogdan Oprea, susÅ£inea prin intermediul unui comunicat de presă că ar fi o ilegalitate ca CSAT să se pronunÅ£e cu privire la contractul de privatizare a companiei CFR Marfă, acuzându-l pe premierul Victor Ponta că încearcă să fugă de responsabilitate în acest caz. PreÅŸedinÅ£ia mai evidenÅ£ia faptul că obligaÅ£ia legală privind contractul de privatizare a unui pachet de acÅ£iuni al companiei CFR Marfă SA revine exclusiv Guvernului României ÅŸi Comitetului de Privatizare a CFR Marfă din cadrul Ministerului Transporturilor. La scurt timp, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a replicat printr-un comunicat în care se preciza că Executivul va transmite Consiliului Suprem de Apărare a Ţării rezultatul negocierilor privind privatizarea companiei CFR Marfă ÅŸi solicita AdministraÅ£iei PrezidenÅ£iale să trateze "cu responsabilitate" subiectul.
 
Pe 25 iulie, premierul Victor Ponta a anunÅ£at că este decis să readucă pe profit CFR Marfă, chiar dacă CSAT nu va aviza privatizarea, situaÅ£ie în care compania va fi condusă de un manager privat ÅŸi va fi restructurată. Replica PreÅŸedinÅ£iei nu a întârziat să apară, astfel că purtătorul de cuvânt al preÅŸedintelui a transmis un comunicat în care susÅ£inea că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea procesului de licitaÅ£ie. Precizarea lui Bogdan Oprea a fost urmată de cea a lui Andrei Zaharescu, acesta din urmă punctând faptul că CSAT a avizat de trei ori până în prezent privatizarea CFR Marfă.
 
Miercuri, 31 iulie, a fost desecretizată Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, aprobată în ÅŸedinÅ£a din 5 februarie, referitoare la strategia de privatizare a CFR Marfă, fiind postată pe site-ul AdministraÅ£iei PrezidenÅ£iale.
Documentul respectiv, intitulat "Hotărâre referitoare la proiectul de hotărâre a Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii NaÅ£ionale de Transport Feroviar de Marfă 'CFR Marfă' SA ÅŸi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia", cuprinde trei articole. Articolul 1 prevede că CSAT avizează proiectul de hotărâre a Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii NaÅ£ionale de Transport Feroviar de Marfă 'CFR Marfă' SA ÅŸi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, nr. DSN1/192, din 31.01.2013, iar articolul 2 stipulează că modalitatea concretă ÅŸi procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor ÅŸi a Guvernului României.
La articolul 3 hotărârea CSAT prevede: "Ministerul Transporturilor să includă în contractul de privatizare clauze potrivit cărora cumpărătorul se obligă, sub sancÅ£iunea rezoluÅ£iunii contractului ÅŸi plata unor daune interese, să menÅ£ină obiectul de activitate al Societăţii NaÅ£ionale de Transport Feroviar de Marfă 'CFR Marfă' SA, pe toată durata de existenţă a acesteia, a obligaÅ£iilor de natură strategică ce îi revin potrivit legislaÅ£iei în vigoare, protocoalelor ÅŸi acordurilor naÅ£ionale ÅŸi internaÅ£ionale (nevoile de apărare ale ţării; transportul trupelor ÅŸi materialelor militare, neîntrerupt pe timp de pace, în caz de calamităţi naturale, situaÅ£ii de criză ÅŸi de război sau alte situaÅ£ii deosebite; angajamentele asumate de România prin Tratatul Atlanticului de Nord; convenÅ£iile încheiate cu SUA)". AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.