CFR Marfa concedieri masive

CFR Marfa concedieri masive

0 220

6.380 de salariati vor fi concediati incepand cu luna februarie. Sindicatele de la CFR Marfa resping planul de restructurare a societatii deoarece acesta nu respecta legea, care prevede acordul sindical pentru orice astfel de masura, si solicita acordarea unor venituri in completare pentru angajatii ce ar urma sa fie disponibilizati, a declarat, marti, presedintele Federatiei Nationale a Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu.
“Vom contesta acest plan de restructurare pentru ca el nu respecta legea care prevede ca nu pot fi facute concedieri de personal fara acordul sindicatelor, iar administratia nu a vrut sa consemneze in procesul verbal al intalnirii punctul nostru de vedere prin care am cerut acordarea unor venituri in completare pentru cei ce ar urma sa fie disponibilizati, acest venit reprezentand, in afara ajutorului de somaj, o suma in functie de vechimea fiecaruia, care sa completeze diferenta dintre ajutorul de somaj si salariul mediu net, urmand sa fie acordate 20 – 22 sau 24 de astfel de salarii de angajat”, a declarat Iulian Mantescu.
Acesta a precizat ca este necesara restructurarea companiei pe baza unei organigrame clare a posturilor ce urmeaza sa fie reduse si a cerut ca reorganizarea sa vizeze si unitatea centrala a companiei.
“Toate aceste restructurari vizeaza filialele sau companiile din subordine, insa organigrama unitatii centrale a ramas neschimbata”, a precizat Mantescu.
Acesta a spus ca sindicatele vor contesta in instanta planul de restructurare a celor 6.380 de salariati si a declarat ca, incepand din februarie, dupa intrunirea forurilor superioare ale sindicatelor, vor incepe protestele la adresa administratiei, fie prin oprirea lucrului, fie prin pichetari ale CFR Marfa si Ministerului Transporturilor sau chiar ale Guvernului.
Mantescu a precizat ca toate aceste actiuni vizeaza privatizarea frauduloasa a CFR Marfa.
Sindicatele de la CFR Marfa au acuzat, luni, conducerea societatii ca nu vrea sa discute eventualitatea acordarii unor plati compensatorii pentru cei 6.380 de angajati ce vor fi disponibilizati incepand din luna martie.
“Negociem cu conducerea CFR Marfa si dansii refuza sa inscrie in procesul verbal al discutiei faptul ca noi am solicitat plata unor salarii compensatorii. In acest caz, negocierile nu mai pot continua”, a declarat, pentru AGERPRES, Iulian Mantescu.

CFR Marfa a depus la Inspectoratul Teritorial al Muncii solicitarea de disponibilizare a circa 6.380 de angajati ai companiei, urmand ca din martie disponibilizarile sa fie efective.
“Am depus la ITM notificarea cu planul de disponibilizare, care prevede ca undeva in jurul datei de opt februarie sa fie dat preavizul, iar de la 1 martie concedierile sa fie efective”, a precizat directorul general al CFR Marfa, Mihai Frasinoi.
CFR Marfa a trimis sindicatelor, in luna decembrie, o notificare prin care anunta disponibilizarea a 6.380 de angajati ai societatii, acestia urmand sa plece fara a primi plati compensatorii.
Potrivit procedurii, dupa cele 10 zile in care sindicatele trebuie sa se pronunte asupra masurii si dupa alte 30 de zile de preaviz, concedierile vor fi colective.
Deocamdata, avand in vedere ca nu exista un buget aprobat, Ministerul Muncii nu a trimis Ministerului Transporturilor un raspuns cu privire la solicitarea acestuia privind acordarea unor plati compensatorii.
In urma restructurarii caii ferate, circa 11.000 de oameni ar putea fi disponibilizati, dintre care 1.370 de la CFR Calatori, 1.000 de angajati ai CFR SA si 8.500 de la CFR Marfa. De la inceputul anului, alti 4.700 de angajati din cele trei companii au fost pensionati.
Societatea CFR Marfa este detinuta in totalitate de statul roman, prin MTI, si controleaza, dupa ultimele date disponibile, 76 la suta din volumul total de marfa transportat in Romania pe calea ferata.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.