Champollion NU a descifrat misterul hieroglifelor … analitic. Piatra Rosetta!

Champollion NU a descifrat misterul hieroglifelor … analitic. Piatra Rosetta!

0 84

Pentru mine … azi s-a spulberat un mit: Champollion NU a descifrat misterul hieroglifelor … analitic !
Champolion a folosit ca referință* versiunile în limba greacă veche și demotica egipteană…
<<Pe 15 iulie 1799, Piatra Rosetta a fost găsită în satul egiptean Rosetta de căpitanul francez Pierre-François Bouchard în timpul campaniei egiptene a lui Napoleon.
În timpul campaniei egiptene a lui Napoleon Bonaparte, un soldat francez descoperă o placă de bazalt negru inscripționată cu scriere antică în apropierea orașului Rosetta, la aproximativ 35 mile est de Alexandria.
Piatra de formă neregulată conținea fragmente de pasaje scrise în trei scripturi diferite:
* greacă,
* hieroglife egiptene și
* demotica egipteană .
Greaca antică de pe Piatra Rosetta le-a spus arheologilor că aceasta a fost inscripționată de preoți care îl onorează pe regele Egiptului, Ptolemeu al V-lea, în secolul al II-lea î.Hr.
Mai surprinzător, pasajul grecesc a anunțat că cele trei scripturi aveau toate sensul identic.
Artefactul deținea astfel cheia pentru a rezolva ghicitoarea hieroglifelor, o limbă scrisă care a fost „moartă” de aproape 2.000 de ani.
Când Napoleon, cunoscut pentru viziunea sa luminată asupra educației, artei și culturii, a invadat Egiptul în 1798, a luat cu el un grup de savanți și le-a spus să pună mâna pe toate artefactele culturale importante pentru Franța.
Pierre Bouchard, unul dintre soldații lui Napoleon, știa de acest ordin când a găsit piatra de bazalt, care avea aproape patru picioare lungime și două picioare și jumătate lățime, la un fort de lângă Rosetta.
Când britanicii l-au învins pe Napoleon în 1801, au intrat în posesia Pietrei Rosetta.
Mai mulți savanți, inclusiv englezul Thomas Young, au făcut progrese cu analiza hieroglifelor inițiale a Pietrei Rosetta. Egiptologul francez Jean-Francois Champollion, care învățase singur limbile antice, în cele din urmă a spart codul și a descifrat hieroglifele folosind cunoștințele sale de greacă ca ghid.
Hieroglifele foloseau imagini pentru a reprezenta obiecte, sunete și grupuri de sunete.
Odată ce inscripțiile din Piatra Rosetta au fost traduse, limba și cultura Egiptului antic a fost brusc deschisă oamenilor de știință ca niciodată înainte.
Astăzi, Piatra Rosetta este găzduită în Muzeul Britanic din Londra, în ciuda solicitărilor repetate ca ea să fie returnată în Egipt.>>

Autor: Dan Ioan Popp
Sursa: facebook.com

Preluare: Art, History & Archaeology https://www.facebook.com/share/p/gpPMyYvZ7c2iQLGe/.

NOTA
*https://www.britishmuseum.org/…/everything-you-ever…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.