Cheltuielile romanului,
Cheltuielile unui om sarac
Cheltuielile romanului in comparatie cu ceilalti cetateni ai UE ne arata pe langa saracia generalizata si un anumit nivel de cultura. Una dintre metodele prin care se pot determina diferentele dintre tari in ceea ce priveste structura consumului populatiei este analizarea ponderii diverselor bunuri si servicii in indicele veniturilor romanilor. Sa facem o comparatie intre Romania si alte tari din UE folosind datele Eurostat pentru 2010 (indicele armonizat al preturilor de consum – IAPC, indice care este diferit de IPC):
1. Ponderea alimentelor – Romania se afla pe locul 1 in UE din punctul de vedere al ponderii alimentelor in IAPC – 43%!
Spre deosebire de noi, in Germania ponderea este de 10,4%, iar in Ungaria si Polonia ponderea este de 17,3% respectiv 19%. Media UE este de 14,2%.
Mai mult, painea si cerealele au la noi o pondere de 7,6%, in UE procentul fiind de doar 2,6%.
Ponderea cheltuielilor cu mancarea in totalul cheltuielilor de consum ale populatiei este un indicator al gradului de saracie – cu cat aceasta pondere este mai mare, cu atat populatia este mai saraca.
2. Alcool si tutun – 8% in Romania, 4,4% in UE si 4,6% in Germania.
3. Intretinerea locuintei, energia electrica si combustibilii (inclusiv benzina si motorina) au o pondere de 17,2% in IAPC, insa procentul nu este real, este mic pentru ca statul roman subventioneaza gigacaloria pentru toti locuitorii din mediul urban.
Daca luam in considerare doar ponderea energiei electrice si a combustibililor suntem campioni cu un procent de 13%, in timp ce in Germania ponderea este de 7,5%, iar in UE de 5,8%.
Per total, cele trei tipuri de cheltuieli consuma 60% din bugetul romanului mediu, si doar 40% din bugetul unui cetatean german, detalii aici.
4. Chiria – 0,7% la noi, 5,4% in UE si 10,4% in Germania. Aici se observa faptul ca Romania are cel mai mare procent de proprietari din Europa, iar Germania are cel mai mare procent de chiriasi.
5. Cheltuielile cu achizitia autoturismelor au o pondere de 0,7% in Romania (cel mai mic procent din UE), 4,2% in UE si 10,8% in Norvegia, tara in care masinile sunt extrem de scumpe datorita unor taxe impuse de guvern.
6. Asigurarile – doar 0,2%, procent cu care tara noastra se situeaza pe ultimul loc in UE, zona unde ponderea este de 1,7%. In Germania procentul este de 3%.
7. Serviciile de intermediere financiara – doar 0,01% – ocupam de departe ultimul loc in UE, unde ponderea este de 1,1%. In Germania ponderea este de 0,6%.
8. Recreere si cultura – 5,1% in Romania, 10% in UE, 12% in Germania si 15% in UK. Daca ne referim strict la carti, cheltuielile cu achizitia acestora au o pondere de 0,6% in UE si 0,24% in Romania (cel mai mic procent dintre cele 27 de tari)
9. Servicii de comunicatii – ponderea serviciilor de telefonie in total cheltuielilor este de 5,8% in Romania si 3,3% in UE. In UK procentul este de 2,5%.
Un lucru este clar – romanul nu mananca mai mult si in nici un caz mai bine si nici nu consuma mai mult ca orice cetatean din comunitatea europeana, are in schimb doar unul din cele mai mici venituri din UE si cumpara totul la preturi raportate la alte venituri, precum cele din Germania, Franta sau UK.