China avertizează SUA: Independența Taiwanului înseamnă război!

China avertizează SUA: Independența Taiwanului înseamnă război!

0 47

Oricine îndrăznește să separe Taiwanul de China se va angaja într-un act de autodistrugere, fiind obligatoriu să fie zdrobit în bucăți, câtă vreme problema Taiwan se află în centrul intereselor fundamentale ale Chinei, principiul existenței unei singure China fiind de mult timp o normă în cadrul relațiilor internaționale universal recunoscută, a declarat astăzi ministrul chinez al Apărării, Dong Jun (foto), în discursul prezentat în cadrul Dialogului Shangri-La organizat în Singapore.
Pe de altă parte, în urma declarațiilor SUA în cadrul Dialogul Shangri-La, China a transmis ferm că independența Taiwanului înseamnă război!
Ceea ce vedem acum este că autoritățile Partidului Democrat Progresist (DPP) din Taiwan urmăresc independența Taiwanului într-un mod inacceptabil, deoarece sunt înclinate spre desinicizarea Taiwanului și ruperea legăturilor sociale, istorice și culturale din Strâmtoarea Taiwan. Aceste declarații separatiste fanatice arată trădarea față de națiunea chineză și a strămoșii lor, acțiuni care vor fi fixate pe stâlpul rușinii istoriei”, a declarat ministrul Dong.
Dong a reiterat că gestionarea de către China a problemei Taiwan în conformitate cu legea este în întregime o chestiune de afaceri interne ale Chinei, țară care nu admite interferențe străine.
China rămâne angajată într-o reunificare pașnică, deși această perspectivă este din ce în ce mai erodată de forțele secesioniste și forțele externe pro-independența Taiwanului” deoarece pericolul secesiunii naționale există permanent, a mai afirmat Don Jun.
Ministrul chinez al Apărării a mai transmis în cadrul Dialogului Shangri-La că Armata de Eliberare a Poporului Chinez (PLA) va rămâne o forță puternică și determinată în protejarea unității naționale, deoarece va adopta măsuri prompte, hotărâte și puternice pentru a nu permite independența Taiwanului și pentru a se asigura că “un astfel de complot nu va reuși niciodată”.
Nu în cele din urmă, ministrul Dong Jun a declarat că China a respectat întotdeauna preocupările legitime ale tuturor țărilor și, în mod similar, interesele fundamentale ale Chinei sunt sacre și inviolabile, protejarea suveranității naționale și a integrității teritoriale fiind misiunea sacră a forțelor armate ale Chinei.
În mod suplimentar, General-locotenent Jing Jianfeng, șeful-adjunct al Departamentului Statului Major al Comisiei Militare Centrale din China, a declarat, în urma discursului prezentat sâmbătă, în timpul dialogului Shangri-La, de Secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, că trebuie înțeles că independența Taiwanului înseamnă război.
Jing a explicat că motivul pentru care China a luat contramăsuri militare în jurul Insulei Taiwan este de a contracara activitățile secesioniste agresive și de a descuraja interferențele externe, folosind o capacitate militară mai mare, măsuri mai puternice și o hotărâre mai fermă.
În opinia Generalului-locotenent Jing, remarcile făcute de Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au vizat inclusiv parteneriatele SUA în Asia-Pacific, relațiile militare China-SUA, problema Taiwan și problema Mării Chinei de Sud, subliniind că în ultimii ani, SUA și-au încălcat promisiunile, au negat și golit principiul existenței unei singure China, sprijinind și înarmând Insula Taiwan pentru independență, provocând probleme în Strâmtoarea Taiwan.
În opinia oficialului militar chinez, Strategia Indo-Pacific promovată de SUA este doar o retorică politică frumos arfumentată dar care nu aduce nimic bun, fiind o construcție care urmărește formarea de cluburi exclusive bazate pe mentalitatea Războiului Rece, pe mentalitatea jocului cu sumă zero, sub pretextul avansării cooperării regionale. „Adevăratul motiv al SUA este de a converge cercuri mici într-unul mai mare, asemănător cu o versiune Asia-Pacific a NATO, pentru a menține hegemonia condusă de SUA”, a declarat General-locotenent Jing.
Acesta a avertizat că Strategia Indo-Pacific își propune să creeze diviziune, să provoace confruntare și să submineze stabilitatea, servind exclusiv interesele geopolitice egoiste ale SUA, fiind contrară mersului istoriei și aspirațiilor comune ale țărilor din regiune pentru pace, dezvoltare și cooperare câștig-câștig.
„SUA folosesc adesea parteneriatul ca momeală pentru a atrage țările di regiune să devină proxy-urile sale, pentru a asuma problemele SUA. Din momentul Saigon (războiul din Vietnam, 1975 – n.m.), până la căderea Kabulului (războiul din Afganistan, 2021 – n.m.), partenerii SUA au devenit victime unul după altul, dezvăluind în mod clar natura egoistă a SUA. Acest lucru îmi amintește de o zicală a fostului Secretar de stat american Henry Kissinger: ‘a fi dușmanul Americii este periculos, dar a fi prietenul Americii este fatal’”, a mai declarat Generalul-locotenent Jing Jianfeng.

Dialog militar China-SUA
Ministrul chinez al Apărării, Dong Jun, și Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au avut vineri o întâlnire, în marja Dialogului Shangri-La din Singapore, fiind înregistrate primele discuții față în față la nivelul liderilor militari din cele două țări de după luna Noiembrie 2022.
Potrivit presei chineze, întâlnirea a fost un nou pas în reluarea dialogului și consultărilor militare pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud și Strâmtoarea Taiwan, ministrul Dong Jun reiterând pozițiile ferme. Cele 75 de minute ale întâlnirii au fost apreciate drept pozitive, practice și constructive la nivel strategic, fiind așteptat ca partea americană să aibă o înțelegere mai profundă a pozițiilor chineze.
În timpul întâlnirii, cei doi lideri ai apărării au abordat aspecte care ține de relațiile dintre cele două state și la nivel militar, dar și criza din Ucraina și conflictul palestiniano-israelian.

Autor: Dan Tomozei
Sursa: DanTomozei.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.