China – finantistul Orientului!

China – finantistul Orientului!

0 248

La Ekaterinburg s-au incheiat summitul Organizatiei de cooperare de la Shanghai (SCO) si cel al tarilor membre BRIC. Rusia a incercat, potrivit presei centrale ruse, sa atraga atentia participantilor cu ideea reformarii sistemului financiar mondial si crearii unei noi valute de rezerva, dar China a reusit sa se impuna ca lider de facto al celor doua blocuri.

* Organizatia de Cooperare de la Shanghai (SCO): State membre – Rusia, China, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kirgistan

* BRIC: un acronim folosit in premiera de Goldman Sachs pentru a desemna tarile cu un ritm rapid de dezvoltare – Brazilia, Rusia, India si China

Propunerea Rusiei nu a gasit numerosi sustinatori. Liderii „celor 6” de la Shanghai au decis sa creasca prestigiul organizatiei prin atragerea de noi membri. Mass-media scriu ca, la finalul celor doua reuniuni, a devenit clar ca principalul finantist al regiunii este China.

Nezavisimaia Gazeta informeaza ca presedintele Dmitri Medvedev a propus colegilor sai sa elaboreze regulile pentru primirea de noi membri in Organizatia de la Shanghai, o dorinta in acest sens fiind exprimata de Pakistan, care este interesat de trei aspecte: „Securitate, energie si colaborare economica pentru crearea unor coridoare comerciale si de comunicare in zona”. Membru al Organizatiei de la Shanghai doreste sa devina si Iran.

Kommersant s-a concentrat pe discutiile de factura financiara. „Trebuie sa consolidam sistemul valutar mondial nu numai prin intarirea dolarului, dar si prin infiintarea unor valute de rezerva. O valuta supranationala care sa serveasca drept mijloc pentru o asemenea consolidare”, citeaza publicatia afirmatiile lui Medvedev.

Fara a respinge total ideea, cei prezenti au evitat sa dezvolte subiectul. Mai mult, in discursul sau, presedintele chinez, Hu Jintao, a trecut sub o tacere diplomatica problema a „refacerii” arhitecturii financiare mondiale. In schimb, el a anuntat, spre surpriza generala, ca tara lui va acorda tarilor membre ale Organizatiei un credit de 10 miliarde de dolari.

Tragand o concluzie, Vedomosti estimeaza ca la incheierea tututor discutiilor un lucru a devenit foarte evident: faptul ca rolul de finantist principal al regiunii si l-a asumat China. „A-si credita partenerii este o politica destul de traditionala a Chinei”, crede expertul Inaltei scoli de economie, Vasili Kashin. S-a mai intamplat asta si la summiturile anterioare.

Chinei ii convine sa acorde asemenea imprumuturi, pentru ca toate proiectele care vor fi realizate cu acesti bani vor fi coordonate de intreprinderi chineze. In ceea ce priveste Rusia, mai devreme de septembrie-octombrie, ea nu poate oferi tarilor central-asiatice asemenea credite si nu direct, ci prin intermediul fondului anticriza EvrAzES, care se formeaza acum. In primul rand, fondurile vor fi destinate sustinerii economiilor din Tadjikistan si Kirgistan.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.