„Chip de foc” la Sala Operei

„Chip de foc” la Sala Operei

0 339

Miercuri, 29 noiembrie, la Sala Operei din Brasov, Teatrul German de Stat din Timisoara va pune in scena piesa de teatru „Chip de foc” a lui Marius de Mayneburg. Spectacolul face parte dintr-un turneu national intreprins de actorii Teatrului german, care vor poposi la Brasov miercurea viitoare, cu incepere de la ora 19.00.


?


Piesa despre copii, interzisa copiilor


„Chip de foc” porneste de la un text dureros de real, care vorbeste despre tineri in incercarea lor disperata de a deveni ei insisi, despre drumul de la copilarie la maturitate si in aceeasi masura despre neputinta generatiei parintilor de a-si intelege copiii si de a insoti aceasta transformare. Desi este o piesa despre copii, piesa este interzisa acestora, spectacolul nefiind recomandata copiilor sub 16 ani. Opera va fi pusa in scena in limba germana, dar va beneficia de traducere simultana. Spectacolul s-a bucurat si de recunoastere internationala fiind prezentat cu succes in Germania, pe scenele teatrelor din Stuttgart, Ulm si Bruchsal.?


?


Moartea justificata prin dragoste


Piesa „Chip de foc” ofera o incursiune in viata cotidiana a unei familii: relatia parintilor este banala si lipsita de afectiune; fiul Kurt, aflat in pubertate, citeste filosofie si incendiaza intregul cartier, iar sora sa cea mare, Olga, cu care acesta are o legatura incestuoasa, face tot ce-i sta in putinta sa evadeze din stramtoarea adolescentei, cu ajutorul prietenului ei, Paul.
„Chip de foc” vorbeste despre conflictul intre generatii si despre problematica familiei, fara a lasa neobservat faptul ca este in acelasi timp si o poveste de dragoste. O dragoste care tocmai prin forta si intensitatea cu care este traita provoaca incestul, paricidul, sinuciderea.
Prezenta montare incearca sa identifice motivele pentru care personajele actioneaza astfel, conferindu-le o aura de generozitate, fara a intra in zona grotescului, fara a se adopta o perspectiva moralista. Ingenuitatea iubirii, pasiunea cu care acest sentiment este trait, disculpa faptele personajelor.
Motivul intregii piese este evolutia dragostei dintre Kurt si Olga. Cele doua planuri, al focului si al dragostei, se contopesc, pentru a se desparti in final in mod irevocabil.
„Chip de foc” este un spectacol despre moarte. Despre moartea justificata prin dragoste.


Piesele lui Marius von Mayenburg – unul din cei mai jucati dramaturgi germani actuali – descriu o lume lipsita de speranta, in care autorul da cuvantul celor marginalizati, personaje cu o existenta subversiva si provocatoare, dominate de un etern conflict cu sine, dar si cu mediul subiectiv in care se gasesc.


Elena B.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.