Ciclicitatea economiei de piata si lectiile sale
Romania trebuie sa invete din ciclul precedent al dezvoltarii sale si din propriile erori, a afirmat vineri la Cluj guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in discursul intitulat<
„Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) peste capacitatea economica a tarii, chiar si cu cele mai bune intentii, duce la o supraincalzire a economiei si ulterior la inflatie. O fortare a ritmului de crestere economica spre 7-8% pe an este problematica si riscanta, nu pare sustenabila”, a spus guvernatorul BNR.
El a adaugat ca dupa „o crestere fortata, bruscata”, vine recesiunea iar in 2009 deficitul bugetar a fost de 9%, si nu de 5%, astfel ca in acest an a urmat o taiere substantiala din avantajele acordate, pana in 2008, populatiei.
Potrivit lui Mugur Isarescu, modelul de crestere economica accelerata practicat de Romania a stimulat consumul, nu si investitiile in economie, asa precum s-a intamplat, de pilda, in Polonia sau in Ungaria, iar o politica fiscala expansionista nu este sustenabila, pe fondul „deficitului structural” cu care se confrunta tara.
„Mie mi-e tot mai greu sa le explic partenerilor straini greutatile din aceasta tara”, a sustinut Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a subliniat oportunitatea unui „festina lente” (grabeste-te incet) in economia nationala.
„Este nevoie de un drum lin si sustenabil. Apasarea pe acceleratie accentueaza inflatia si deficitul de cont curent. Este preferabil sa avem cresteri modeste, dar sustenabile”, a aratat Mugur Isarescu.