Cicoarea (Chihorium intybus)

Cicoarea (Chihorium intybus)

0 639

Descriere
Face parte din familia Asteraceae. Este o planta usor adaptabila, care poate fi gasita pretutindeni, in campie, prin pagisti, pe marginea drumurilor, si a cailor ferate sau in poienele din padure. creste din luna mai pana in luna octombie, inceputul lunii noiembrie. Se utilizeaza in scop medicinal partile aeriene, care se recolteaza in prima parte a perioadei de inflorire a plantei, in lunile iulie-august, cand tulpinile nu au intrat in faza de lignificare. Pentru ca produsul sa fie de calitate superioara se taie si rozeta de frunze bazale. De samenea se folosesc radacinile, care se recolteaza in septembrie-octombrie
Efecte curative
Este un tonic depurativ si diuretic, folosit drept coleretic, colagog, marind si fluidificand secretia biliara a ficatului, antianemic, remineralizant, vermifug si laxativ. Se utilizeaza in boli precum furunculoza si acneea, in angiocolite, deschinezii biliare, constipatii cronice (uz extern) sau angiocolita, colicistita, tuse, insuficienta cardiaca, seboree (uz intern).

Prepararea ceaiului de cicoare
2 lingurite de radacina maruntite in 200ml apa rece, se fierb timp 5 minute. Ceaiul astfel preparat se bea caldut in 3 reprize, inainte de mesele principale.
O cura de 2 saptamani cu ceai de cicoare ajuta la cresterea secretiei de bila, a celulelor hepatice diminuate, mai ales in cazul consumatorilor de alcool.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.