Cimbrisorul(Thymus serpillum).

Cimbrisorul(Thymus serpillum).

0 283

?


Aceasta planta creste in general in fanete. Tulpinile plantei, care creste in tufe, au o culoare verde rosiatica, iar frunzele sunt mici. Florile au culoarea roz-violacee. Cimbrisorul are un miros placut, particular si un gust aromat. Mirosul este diferit fata de cimbrul de gradina, este mai fin mai putin intepator.
Cimbrul de gradina (Thymus vulgaris) denumit si lamaioara, cat si cel de cultura contin principii active asemanatoare (ulei volatil, tanin si substante amare), utilizandu-se in aceleasi scopuri.
Cimbrisorul este de talie mai mica decat cimbrul de gradina. Multa lume ii confunda.


Are foarte multe denumiri populare?:balsama, buruiana de balsam, cimbrisor de cimp, cimbrisor salbatic, cimbru pasaresc, cimbru tirlit, cimbrul ciobanului, iarba-cucului, lamiita, pimou, sarpunel, schinduf, simbru, sumuduc, serpunel, tamiita, timian, timisor, timbrisoare.


Este un arbust peren cu viata lunga, care creste in general pe dealurile aride, ?pe coline si pe marginea padurilor, pe soluri pietroase si nisipoase, formind mici tufe. Infloreste din luna mai pina in septembrie. Florile sunt mici conuri albe sau rosii-purpurii, cu tulpinile ascendente, inaltimea carora variaza de la 5-30 cm. Este raspindita prin pasuni si finete uscate. In perioada de inflorire a plantei se recolteaza partea ei aeriana, care chiar si dupa uscare are miros placut si aromat.


Se utilizeaza in tratamentul multor afectiuni cum ar fi?: rinite cronice, lepra, enterocolite, dispepsii, viermi intestinali, boli hepatice, bronsita, astm bronsic, laringite, traheite, tusa convulsiva, anemie, tonic digestiv, tonic nervos (paralizie, apoplexie, scleroza in placi, trofie musculata), reconfortant general, epilepsie, alcoolism, afectiuni renale, afectiuni cardiace, gripa, guturai, stimularea secretiei de lapte, voma, abcese.


Pentru tenurile grase, se prepara o infuzie din 20 g planta la 500 g apa, cu care se fac comprese de 15-20 minute.


Modul de folosire.


·??????? Infuzie: Puneti? 20g de inflorescente uscatre la 1l de apa clocotita, infuzati timp de 10 minute, strecutari si consumati 2-3 cani pe zi. Compresa: inmuiati o compresa in? infuzie si aplicati pe zona afectata(in cazul in fectiilor cutanate).Gargara de 3-4 ori pe zi, cu infuzie in cazul ulcerelor bucale si inflamatii ale gatului.


·??????? Sirop: Florile si tulpinile acestei plante, asezate intr-un vas de sticla peste care se toarna (in straturi) zahar, se lasa sa stea la un loc insorit timp de 20 de zile. Se filtreaza dupa acest timp siropul realizat punindu-se la foc mic fara a-l lasa sa fiarba.Acest sirop este un excelent medicament pentru cazurile de raceli si raguseli.


·??????? Tinctura: se recolteaza inflorescentele atit cit sa poata incape intr-o sticla de un l, in care se introduce floarea fara a se indesa si peste care se toarna alcool pur. Aceasta sticla se aseaza linga o sursa de caldura sau la soare si se lasa sa se macereze planta timp de 2 saptamini. Este extrem de eficace pentru masaje la copiii firavi, slab dezvoltati in scopul unei fortificari a membrelor.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.