Cine a făcut creșterea economică? Până la urmă câți salariați sunt în Romania?
Numărul de salariaţi continuă să crească: în S1 2017 s-au creat peste 120.000 de joburi noi Unde sunt banii din creşterea economică? Paradoxul actual al României: în anul în care economia creşte peste aşteptări iar numărul de salariaţi a ajuns la un maxim de un deceniu, Guvernul caută soluţii care să taxeze mediul privat pentru a face rost de bani la buget...
Cel mai important indicator din economie, numărul de salariaţi, dat de instituţiile statului au valori între 4 şi 6,4 milioane de persoane.
România are între 4 şi 6,4 milioane de salariaţi – aşa arată statisticile consolidate ale celor patru instituţii care pot să ofere date privind forţa de muncă: Institutul Naţional de Statistică, Inspecţia Muncii, Casa de Pensii şi Registrul Comerţului. „Este important să avem o statistică unitară, cu o metodologie foarte clar definită, iar instituţiile statului sunt datoare să facă acest lucru.
Singura soluţie pentru rezolvarea acestei probleme este utilizarea tuturor surselor administrative de date posibile şi armonizarea lor, fie că este vorba de date de la Revisal, de la Registrul Comerţului, de la Ministerul de Finanţe sau de la Statistică“, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Diferenţele de peste 2 milioane de oameni care, teoretic, ar putea fi sau nu în câmpul muncii sunt puse la adăpost de metodologie, pentru că numărul de salariaţi se calculează în funcţie de sursele de colectare a datelor, spun reprezentanţii instituţiilor care furnizează aceste date.
Institutul Naţional de Statistică, de exemplu, oferă, periodic, patru cifre diferite privind efectivul de salariaţi din economie.
Astfel, în buletinele lunare numărul de salariaţi este de 4,8 milioane de persoane (dar nu sunt incluşi cei din companii cu mai puţin de 4 salariaţi…), în timp ce în ancheta publicată trimestrial, efectivul de salariaţi este de aproape 6,4 milioane de persoane (aici fiind incluşi angajaţii din armată şi din serviciile secrete, precum şi cei care lucrează la negru).
Alte două statistici ale INS, realizate pe un eşantion de circa 27.000 de firme şi instituţii publice, arată că România a avut un număr mediu de 4,7 milioane de angajaţi anul trecut, iar efectivul de salariaţi de la finalul anului a fost de 5,1 milioane de persoane. Pina la urma…care este adevarul?