CINE ERAU MILIARDARII DE-ACUM 70-80 DE ANI! (1) Miliardar de modă...

CINE ERAU MILIARDARII DE-ACUM 70-80 DE ANI! (1)
Miliardar de modă veche: Jean Mihail

0 959
PoveÅŸtile celor mai bogaÅ£i români din perioada interbelică sunt legate, fără excepÅ£ie, de regele Carol al II-lea, sustinut de o camarila acaparatoare,ce se folosea,in interes public, inclusiv de serviciile speciale. Fără a intra în detaliile poveÅŸtii de viaţă a Regelui, avand asemanari izbitoare cu situatia social-politica din zilele noastre, se spune despre acesta că ar fi fost cel mai bogat român al acelor vremuri. Cunoscut pentru stilul său de viaţă luxos, Carol cheltuia averi impresionante în hoteluri ÅŸi cazinouri. Nu există prea multe detalii despre averea sa, despre câÅ£i bani ar fi avut în străinătate, însă după abdicare, în septembrie 1940, a plecat din România cu un tren compus din 12 vagoane pline cu obiecte de patrimoniu, tablouri, aur ÅŸi alte valori. Fostul rege a trăit într-un lux exorbitant la Estoril până la sfârÅŸitul vieÅ£ii, alături de amanta ÅŸi apoi soÅ£ia sa, Elena Lupescu. Cea cu care s-a judecat indelung ex-nepotul sau ce s-a autointitulat, de-o vreme, Printul Carol de Romania.
Care print? Poate doar pentru ca presedintele actual i-a botezat copilul…
 
Miliardar de modă veche: Jean Mihail
Despre olteanul Jean Mihail s-a spus că a fost cel mai bogat român ÅŸi este foarte posibil să fi fost aÅŸa. Jean Mihail (1875-1936) era al doilea fiu al latifundiarului Constantin Mihail, unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Oltenia.
MoÅŸtenirea primită de la tatăl său, Jean Mihail ÅŸi-a consolidat averea moÅŸtenind două mătuÅŸi bogate, ajungând să deÅ£ină sute de mii de hectare de teren. Pe lângă proprietăţi, deÅ£inea ÅŸi una din cele mai mari averi lichide, în jurul unui miliard de lei, depuÅŸi în diverse bănci.
La valoarea de la începutul anilor 1920, lichidităţile lui Mihail echivalau cu peste 9 tone de aur. De fapt, el avea atâÅ£ia bani încât la izbucnirea crizei financiare a putut gira statul condus de Carol al II-lea pentru o parte din împrumuturile guvernamentale din străinătate.
Jean Mihail s-a stins din viaţă în 1936, fără moÅŸtenitori, lăsându-ÅŸi uriaÅŸa avere statului român.
Potrivit testamentului, statul trebuia să vândă pământurile sale ţăranilor, în loturi mici ÅŸi la preÅ£uri convenabile, cu banii obÅ£inuÅ£i urmând a se construi ÅŸcoli, spitale ÅŸi biblioteci. Lucrul acesta, ignorat de Carol al II-lea, nu s-a întâmplat, de una dintre cele mai mari averi româneÅŸti alegându-se praful.
A rămas Palatul Jean Mihail, actualul Muzeu de Artă din Craiova, reÅŸedinÅ£a familiei Mihail, pe care Constantin Mihail a vrut s-o acopere cu monede de aur, cerând chiar acceptul regelui pentru asta.
Personalitate retrasă ÅŸi discretă, Jean Mihail a locuit un timp într-o singură cameră din palat, despre care se spune că nici măcar n-o încălzea iarna…  
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.