Cine este Klaus Werner Johannis

Cine este Klaus Werner Johannis

0 216

In urma cu zece ani era un cvasinecunoscut chiar si in Sibiu. Un profesor de fizica de etnie germana la Liceul Brukethal din oras, ulterior inspector general scolar. Casatorit, fara copii. Nimic in acea vreme nu prevestea o cariera politica fulminanta. Astazi, Klaus Werner Johannis este propunerea PSD, PNL, UDMR si a minoritatilor pentru preluarea postului de prim-ministru al Romaniei.
De acum zece ani, Klaus Johannis nu a batut deloc pasul pe loc. A fost ales de trei ori primar al Sibiului, a schimbat fata orasului, o recunosc si criticii, si a inceput sa lucreze la un mit: cel al gospodarului, al tehnocratului meticulos, portret intruchipat pentru o vreme si de Theodor Stolojan si Mugur Isarescu, la vremea respectiva.

In varsta de 50 de ani, Johannis a socat pe toata lumea in 2000 cand, reprezentand Forumul Democrat al Germanilor din Romania, a castigat Primaria Sibiului. Asta in conditiile in care in oras nu mai locuiau mai mult de 3.000 de etnici germani. Proportiile triumfului au surprins chiar si FDGR-ul, care a pierdut un loc de consilier local in favoarea celorlalte partide, pentru ca nu-si pusesera pe lista atat de multi oameni.

Fara simpatii politice manifeste fata de partidele de la Bucuresti, Johannis a stiut in primul sau mandat sa guverneze local cu PSD. A facut-o timp de patru ani fara incidente, iar in vara lui 2004 a castigat, din primul tur de aceasta data, un nou mandat, cu unul din cele mai mari scoruri din tara. FDGR-ul condus de el a obtinut majoritatea in Consiliul Local, a preluat sefia Consiliului Judetean Sibiu si a castigat si alte cateva primarii cheie in judet: la Medias si Cisnadie. In toamna lui 2004, Johannis a facut o miscare politica surprinzatoare: a intors armele la timp. Si-a declarat public sustinerea pentru candidatul Aliantei D.A. la presedintie, Traian Basescu. Iar gestul sau se prea poate sa fi contat, pentru ca Basescu a obtinut la Sibiu, unul din cele mai mari scoruri.

De numele lui Klaus Johannis se leaga probabil cel mai important proiect cultural al ultimei jumatati de secol din Romania: Sibiu 2007 – Capitala Culturala a Europei. In cativa ani, beneficiind de sprijinul financiar al Guvernului, orasul s-a recladit din temelii. Si nu e o figura de stil. Timp de un an, Sibiul a fost scena si gazda pentru sute de manifestari artistice, pentru festivaluri de film, teatru, concerte, pentru sute de mii de turisti veniti din toate colturile lumii. In aceste conditii, Johannis nu avea cum sa piarda un al treilea mandat, obtinand iarasi o majoritate covarsitoare la alegerile din vara anului trecut: 88% din voturi. Ferit de criticile presei locale, numele sau a fost vehiculat intr-un scandal in justitie legat de retrocedarea unor imobile catre familia sa in centrul orasului.

Klaus Werner Johannis a fost anuntat de presa de-a lungul timpului ca posibil ambasador in Germania, candidat la presedintia Romaniei, chiar purtand o discutie cu premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, in acest sens, si pentru postul de premier.

Extrem de sigur pe el, politicos, dar glacial, zgarcit in declaratii, tipic german, Klaus Werner Johannis a intruchipat de-a lungul timpului prototipul ardeleanului, in plus si de etnie germana, care pare sa priveasca cu scepticism spre ceea ce se intampla in „politica de la Bucuresti”. Parerea o lasa sa se inteleaga si intr-un interviu acordat in primavara acestui an ziarului Cotidianul. Intrebat in aprilie cand a fost ultima oara la Bucuresti, edilul Sibiului a raspuns sec: „In toamna anului trecut”. Refuza pe acelasi ton sa spuna ce i-a placut in Capitala si ce i-a displacut, rezumandu-se la a spune ca Bucurestiul „e un oras complicat”. Recunostea ca nu are niciun prieten, amic sau partener in Capitala.

Iata si opinia lui Johannis asupra politicienilor romani
In acelasi interviu, Johannis ii caracteriza si pe principalii trei prezidentiabili de astazi.
Despre presedintele Traian Basescu, cu care si-a inghetat relatiile dupa 2007, afirma ca a stat prea putin in fruntea Bucurestiului pentru a-l putea caracteriza drept un primar bun, iar ca la Cotroceni, mandatul sau a fost dominat de certurile cu premierul Tariceanu.
Despre Mircea Geoana spunea „vine dintr-o zona care in lume da politicieni, cred ca si domnul Geoana mai are sanse sa mai creasca”.
Nici cu cel care i-a facut acum oferta de a deveni premier, liderul PNL, Crin Antonescu, nu e mai generos: „Este primul politician de varf care nu vine din alta parte decat din politica, un politician tanar, care cred ca are sanse sa devina mai cunoscut decat e acum”.

Tot atunci, Johannis isi recunostea ambitiile politice nationale. „Nu vreau sa exclud din evolutia politica pentru urmatoarele decenii vreo linie, dar acum nu intentionez sa plec din Sibiu”, spunea primarul Sibiului, intrebat daca candva ar renunta la Sibiu pentru a conduce Guvernul.

Acesta ar fi un portret – nu vreau sa afirm ca este complet – al lui Klaus Werner Johannis, care, de etnie germana fiind, pe deasupra si cu un nivel cultural ridicat si de bun simt, ar trebui sa poarte in fata Romaniei sloganul :”Ein Mann, ein Wort!”

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.