Cine nu vrea sa traim bine?

Cine nu vrea sa traim bine?

0 217

Puterea a fraternizat cu Opozitia si a votat doua proiecte in beneficiul celor care i-au ales. Pare neverosimil si pana la urma chiar este – vazand reactiile dupa urecheala cotocenista.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti seara, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul. De asemenea, s-a aprobat ca pensiile sub 2.000 de lei sa nu fie impozitate, potrivit Mediafax.
Primul proiect de lege prevede introducerea unei cote reduse de 5% care se aplica „asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar, precum si pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei”.
Al doilea proiect precizeaza ca „venitul impozabil din pensii se stabileste prin scaderea venitului din pensii a sumei de 2.000 lei neimpozabile lunar”.
Votul la cele doua propuneri legislative a fost: 286 pentru, din care 115 de la PDL, 75 PSD, 42 PNL, 17 UDMR, 18 de la minoritati si 12 din randul independentilor.
Camera este forul decizional. Legile urmeaza sa fie trimise la promulgare.

Culmea fraternitatii?
Printre democrat-liberalii care au votat cele doua legi se numara si ministrii Elena Udrea, Ioan Botis si Gheorghe Ialomitianu.
Camera Deputatilor a adoptat astfel propunerea legislativa a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca „venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare”.
Mircea Toader, prea cunoscutul amic maritim a lui Basescu a votat si el, dar din …greseala.
Ca sa-l citam pe presedintele de sedinta, ardelenul Olteanu Ioan in plina nostalgie dupa timpuri apuse, s-a votat in unanimitate ca la Marea Adunare Nationala.

Reactii turbate dupa fraternizarea cu …inamicul politic (PSD, PNL, PC)
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca a fost vorba de „o eroare, pentru ca s-a stiut ca este raport de respingere.” Acesta a explicat ca exista doua modalitati prin care eroarea poate fi corectata, fie legile sunt retrimise de catre seful statului, fie Guvernul o corecteaza printr-un proiect legislativ.
Presedintele grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a afirmat ca partidul isi asuma responsabilitatea pentru eroare, dar va rezolva problema in Parlament, fara a fi nevoie de interventia presedintelui Basescu. „PDL isi asuma responsabilitatea pentru eroare. Noi am depus chiar acum doua initiative legislative pentru revenirea la forma initiala a celor doua proiecte de lege. Nu o sa fie necesar ca presedintele sa reintoarca cele doua proiecte adoptate din eroare de procedura legislativa, ci o sa le modificam noi in Parlament”, a declarat Toader.
Deputatul PDL Gelu Visan a declarat ca a fost vorba de o „eroare tehnica legislativa”. „Am vorbit cu toti colegii, nu sunt foarte in regula (aceste greseli – n.r.), dar aceasta situatie o s-o reglam tot printr-un vot in parlament. Se poate rezolva. O sa gasim formula legislativa cea mai buna, nu suntem foarte bucurosi”, a spus Visan.
Surse din PDL au declarat pentru HotNews.ro ca legile au fost „votate la gramada”, fara a se cunoaste exact continutul acestora, iar acum democrat-liberalii spera ca legile sa fie trimise spre reexaminare de presedintele Traian Basescu.

Reactia Guvernului si a PDL fata de „Eroare Parlamentara „
Premierul a discutat cu ministrii despre situatia creata la Camera Deputatilor, atragandu-le atentia ca a fost „o greseala pe linie” si ca trebuie asteptata decizia presedintelui Basescu, relateaza Mediafax, care citeaza surse participante la sedinta saptamanala a Guvernului. Potrivit unor surse oficiale Guvernul este pregatit sa modifice cele doua proiecte de legi prin ordonanta de urgenta, asteptandu-se deocamdata decizia presedintelui Traian Basescu in ceea ce priveste promulgarea acestor acte.
„Premierul Emil Boc a avut dimineata o discutie cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, din care a reiesit ca propunerile legislative (n.red. adoptate in Camera Deputatilor)nu sunt in concordanta cu strategia fiscal-bugetara unde se prevede TVA de 24%”, a declarat Ioana Muntean, purtator de cuvant al Guvernului, facand referire la situatia creata in Parlament in urma adoptarii legilor privind reducerea TVA la 5% in privinta alimentelor de baza si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei. Ioana Muntean a mai spus ca „este asteptata finalizarea procedurilor pentru a vedea daca este necesara sau nu interventia Guvernului”.

UDMR-istii au votat in cunostinta de cauza
Viceliderul grupului UDMR din Camera Deputatilor Mate Andras Levente a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca deputatii Uniunii au dat un vot in cunostinta de cauza pentru initiativa privind reducerea TVA pentru alimentele de baza si cea care prevede neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.
Mate Andras Levente a mentionat ca, in lipsa liderului de grup, Olosy Gergely, el a fost cel care a condus grupul UDMR la dezbaterea celor doua initiative legislative si ca le-a indicat deputatilor Uniunii sa voteze in favoarea celor doua proiecte de acte normative.
El a afirmat ca in coalitie nu s-a discutat despre modul in care sa se voteze la dezbaterea celor doua initiative legislative si nu a existat nicio discutie in acest sens nici intre liderii grupurilor PDL si UDMR din Camera Deputatilor.
„Intre domnul Toader si mine nu a fost nicio intelegere pe aceste subiecte. Chiar m-am mirat ca i-am vazut si pe cei doi ministri si pe colegii mei de la PDL ca au fost de acord, iar noi, in concordanta cu ce am spus, ca la alimente ar trebui sa fie un alt nivel de TVA decat cel de 24 la suta, am decis sa sustinem aceasta initiativa”, a aratat Mate Andras Levente.
In ceea ce priveste votul dat referitor la neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, liderul UDMR a spus ca Uniunea a sustinut, chiar de la inceputul sesiunii, ca nu va mai accepta nici reducerea pensiilor, nici impozitarea pensiilor.
Pe de alta parte, Mate Andras Levente a aratat ca deputatii Uniunii aveau si o obligatie morala sa sustina initiativa deputatului Mircea Giurgiu, care este din Judetul Cluj.

Mihai Tanasescu: Deciziile Parlamentului sunt suverane in fiecare stat!
Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei trebuie „analizata cu grija”, in conditiile in care in momentul de fata nu poate fi calculat impactul pe care o astfel de decizie o poate avea, a declarat miercuri Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, citat de Mediafax. El a mai spus ca pana in prezent FMI nu a discutat cu autoritatile romane despre acest subiect.
„Este clar ca din discutiile de pana acum nu am avut in vedere o astfel de alternativa. Probabil ca o asemenea decizie a Parlamentului trebuie analizata cu grija in perioada urmatoare, sa vedem care sunt efectele ei”, a spus Mihai Tanasescu.
El a afirmat ca in momentul de fata nu poate fi calculat impactul pe care o astfel de decizie o poate avea si trebuie vazut daca va intra in vigoare, cand va intra in vigoare si cum isi va produce efectele.
„Deciziile Parlamentului sunt suverane in fiecare stat. Nimeni nu poate sa intervina in acest sens. Daca aceasta lege va intra in efectivitate, in mod cert vom discuta care sunt consecintele ei”, a subliniat reprezentantul Romaniei la FMI.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.