Cine sunt nominalizati lui Victor Ponta pentru functiile de conducere la parchete

Cine sunt nominalizati lui Victor Ponta pentru functiile de conducere la parchete

0 356
Premierul Victor Ponta a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o lista cu sase procurori nominalizati pentru procuror sef DNA (Laura Codruta Kovesi), Parchetul general (Tiberiu Nitu), Bogdan Licu (prim-adjunct al procurorului general), Codrut Olaru (adjunct al procurorului general), Alina Mihaela Bica (procuror sef DIICOT) si Giorgiana Hosu (ajunct al DIICOT).
Premierul a trimis catre CSM lista cu nominalizarile la doar o zi dupa ce anuntase ca va urma o procedura de selectie a sefilor de parchete, pe fondul tensiunilor cu PNL, care se opune nominalizarii Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA.
Situatia este tensionata si in relatia cu Comisia Europeana, care a anuntat prin vocea purtatorului de cuvint ca vrea ca numirile la sefia parchetelor sa se faca in urma unei proceduri transparente de selectie, si a respins zvonurile privind o negociere intre Traian Basescu si Victor Ponta pe de o parte si Jose Manuel Barroso pe de alta parte.
Vezi mai jos cine sunt cei 6 procurori propusi de Victor Ponta:  
 r   Alina Bica
Procuroarea Alina Bica este fost secretar de stat in Ministerul Justitiei in timpul guvernarii PDL si actual consilier al sefului DIICOT, Codrut Olaru. Bica a fost secretar de stat in Ministerul Justitiei intre 21 ianuarie 2009, pana in 7 mai 2012, in timpul mandatelor detinute la Ministerul Justitiei de Catalin Predoiu. In septembrie 2012, numele Alinei Bica era vehiculat in presa ca un posibil candidat la functia de Procuror General. La acel moment, ministrul de Externe de atunci, Titus Corlatean, fost detinator al portofoliului Justitiei, declara despre Alina Bica ca este "o persoana cu nivel de profesionalism ridicat" si "experienta foarte solida in materie". Tot atunci, numele lui Bica a aparut in stenogramele unor interceptari telefonice din dosarul in care fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, este cercetat pentru sustinerea unui grup infractional organizat. Potrivit antena3, "in urma cu doi ani, fostul secretar de stat Alina    
Bica incerca promovarea unei cunostinte intr-o functie de conducere in cadrul structurii centrale a ANAF. Persoana cu pricina lucra la Brasov, judet din care provine si Bica.  Alina Bica a intrat insa in atentia presei in 2009 pentru o greseala comisa in CV-ul sau, confundand IQ-ul cu ACQUIS-ul comunitar [n.r.- ansamblul de drepturi si obligatii asumate de statele membre ale Uniunii Europene]. In CV-ul sau din 2009 cand a fost numit secretar de stat la Justitie, Bica a scris ca  reprezenta Ministerul Public "la Plenara MONEYVAL, comitet al Consiliului Europei unde se discuta problemele de implementare a IQ-ului comunitar pe probleme de spalare a banilor si crima organizata". Alina Bica este procuror din 1996.
 
Giorgiana Hosu Giorgiana Hosu, propunerea premierului Ponta pentru functia de adjunct al procurorului sef al DIICOT, a ocupat la DIICOT functia de Procuror sef al Serviciului de Prevenire si combatere a criminalitatii economico-financiare.
Numele procurorului Giorgiana Hosu este strans legat de dosarul omului de afaceri israelian Sorin Shmuel Beraru, pentru fraudarea societatii CICO cu 3,65 milioane de dolari. In acel caz, Giorgiana Hosu a fost procurorul care a intrumentat dosarul si care a incercat, in mai multe randuri, extradarea omului de afaceri israelian, potrivit Mediafax.
In 2002  a existat o incercare de mituire a procurorului Giorgiana Hosu pentru acest dosar, dar care s-a soldat cu arestarea a patru persoane si urmarirea internationala a lui Beraru. Mai multe despre dosarul lui beraru si cum a fost instrumentat de procurorul Hosu, aici.
Numele Giorgianei Hosu a fost legat in presa in 2010 de jaful de la Banca Transilvania, fiind matusa unui dintre suspecti, Andrei Hosu. Totusi, Georgiana Hosu nu este parte in dosarul jafului.
In 2011, Giorgiana Hosu a fost evidentiata de catre Laura Codruta Kovesi pe o lista de procurori cu merite deosebite.
In 2005, potrivit ziarului Averea, Hosu a fost sub atentia procurorilor de la Parchetul General intr-un caz in care patru procurori au fost cercetati pentru sub aspectul savarsirii infractiunilor de favorizare a infractorului, nerespectare a unei hotarari judecatoresti si altele. Hosu nu a fost trimisa in judecata in acest caz. Cu toate acestea, cazul respectiv, in care era anchetat omul de afaceri Stefan Riza, s-a terminat cu decizia de neincepere a urmaririi penale data de Hosu dupa doua luni de la preluarea dosarului.
Decizia procurorului Hosu a starnit controverse, mai ales dupa ce expertizele contabile dovedeau ca opt milioane de dolari disparusera fara urma, prin intermediul unor firme inmatriculate in paradisuri fiscale. Dupa o luna, seful ierarhic al Georgianei Hosu, procurorul Gheorghe Muscalu si-a insusit decizia. Muscalu este in prezent membru al CSM.
 
Bogdan Licu Bogdan Licu a fost ales membru CSM in 2006. A stat pana in februarie 2012. A fost ales vicepresedinte al CSM in ianuarie 2009 pentru un an. Dupa ce in februarie 2012 i-a expirat mandatul de membru CSM, Licu a fost detasat de catre Consiliu la cabinetul presedintelui de atunci al CSM, Alina Ghica.
Bogdan Licu are 39 de ani, a absolvit, in 1995, Facultatea de Drept a universitatii particulare bucurestene "Spiru Haret" si a obtinut licenta la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Este procuror din 1 decembrie 1996, atunci cand a ocupat un post la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 din Capitala. In 15 iunie 1999 a devenit procuror la Parchetul Tribunalului Bucuresti, pentru ca, din 15 aprilie 2001, sa conduca Sectia de Supraveghere a Urmaririi Penale de la aceasta unitate de parchet. Din 15 iunie pana in 29 septembrie 2005 a fost detasat la Departamentul de Lupta Antifrauda.
A participat la mai multe cursuri si specializari in tara, dar si in SUA sau Belgia si a publicat cateva lucrari in reviste de specialitate.
Este consilier pe probleme speciale al Asociatiei Romane de Lupta Anti Terorism si este laureat al diplomei "Meritul Judiciar" clasa a V-a, care i-a fost acordata prin decret de presedintele Romaniei, in 2002. Presa a scris despre averea impresionanta a familiei Licu.
 
 
Tiberiu Nitu Tiberiu Nitu a fost, in noiembrie 2012, propunerea Monei Pivniceru pentru functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. CSM a avizat negativ numirea sa la sefia Parchetului General, iar presedintele Traian Basescu a respins propunerea, motivind prin "lipsa de transparenta a procesului de selectie organizat de Ministerul Justitiei.  
Tiberiu Nitu (42 de ani) a fost, in perioada iunie 2008 – iunie 2011, prim-adjunct al fostului procuror general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. A fost coleg de an cu premierul Victor Ponta la Facultatea de Drept din Universitatii Bucuresti (1991-1995); a facut master la Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Drept (2004-2006). Din octombrie 2011, Mihail Tiberiu Nitu este inspector judiciar la Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Tiberiu Nitu si Ioan Irimie, cei doi procurori propusi de ministrul Justitiei Mona Pivniceru, au fost audiati de sectia de procurori a CSM in cursul zilei de 22 noiembrie.
In cazul ambelor audieri au existat replici taioase intre membrii CSM si cei doi procurori intervievati. In timp ce raspundea unei intrebari, Tiberiu Nitu – propus ca procuror general al Romaniei – s-a oprit din declaratie si i s-a adresat vicepresedintelui CSM, Oana Schmidt-Haineala, care este si presedintele Sectiei pentru procurori: "De ce va strambati, doamna presedinte?". Aceasta i-a replicat: "Va rog sa nu faceti aprecieri, nu ma strambam!" Ulterior, intrebat de catre vicepresedintele CSM care a fost programul sau de lucru pe durata mandatului de prim-adjunct al procurorului general, avand in vedere ca realizarea unei reforme "presupune si un sacrificiu personal", Nitu a replicat ca are capacitate la efort. Intrebat din nou care era programul, Tiberiu Nitu a declarat "aveti dumneavoastra dubii? Spuneti-mi dumneavoastra, ca nu sunteti colega mea".
Declaratia a fost urmata de interventia ministrului Justitiei, Mona Pivniceru: "Este vreo problema? I se aduce o acuzatie ca nu sta dupa ora 4 la serviciu? Daca aveti o informatie certa, prezentati-o". La acest schimb de replici a intervenit si Daniel Morar, care a declarat: "domnul era intrebat cat sta la lucru. Va rog sa va linistiti, sunteti candidat aici, nu ne dati lectii. Dvs la cat plecati de la lucru? Nu e pueril sa punem astfel de intrebari". Raspunsul procurorului audiat a fost: "Cel mai tarziu". In timpul audierilor, Tiberiu Nitu l-a acuzat pe Daniel Morar ca face diferente intre procurori, Oana Schmidt-Haineala i-a replicat lui Nitu: "Sunteti extrem de nepoliticos!", iar ministrul Mona Pivniceru a intervenit la un moment dat si a declarat: "Va rog sa va linistiti cu totii. Ma stresati pe mine, dar pe audiat!".
 
Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi, fost procuror – sef al Parchetului General intre 2006 – 2012, este marul discordiei dintre PSD si PNL. Kovesi (39 de ani) si-a inceput cariera de procuror in 1995 la Parchetul de pe linga Judecatoria Sibiu. In 2004 a ajuns la DIICOT – Biroul teritorial Sibiu, apoi a devenit procuror – sef al DIICOT Sibiu, in 2006. In 2012, la expirarea mandatului in fruntea Parchetului General, Kovesi a fost numita de Ministerul de Externe din Guvernul Ponta ca Inalt reprezentant pe probleme de politici anticoruptie la Misiunea Romaniei de pe linga Comisia Europeana. Daniel Morar s-a aratat nemultumit de posibila ei numire la sefia DNA, declarind intr-o emisiune la RTV ca nu are experienta in lupta anticoruptie.
 
Codrut Olaru
Codrut Olaru (39 de ani), conduce Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din ianuarie 2007. A fost sef al DIICOT Bacau intre 2005 – 2007, fiind absolvent al Facultatii de Drept al Universitatii AI Cuza din Iasi.
Codrut Olaru si-a construit o imagine foarte buna in rindul partenerilor americani cu care a colaborat in timpul anchetelor privind criminalitatea informatica.
Numele sau a fost vehiculat de fiecare data cind s-a pus problema schimbarii lui Daniel Morar de la sefia DNA.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.