Cinzeci si sapte de jurnalisti au fost ucisi anul acesta si 780 in ultimul deceniu, pe frontul presei!
Cincizeci și șapte de oameni au fost uciși în 2016 datorita profesiei de jurnalist, implicati in evenimentele care se desfasoară pe Tera. Cifra este mai mica fata de 2015, cand si-au pierdut viata 67 de jurnalisti, mai ales în țările aflate în război, potrivit bilanțului anual publicat luni de Reporteri fără Frontiere (RSF), transmite Agerpres.
Siria a devenit un infern în cu 19 jurnaliști uciși, urmată de Afganistan (10 uciși), Mexic (9), Irak (7) și Yemen (5), menționează ONG-ul. Nouă „jurnaliști-cetățeni” (bloggeri) și opt colaboratori media au fost de asemenea asasinați în acest an, reprezentând un total de 74 de jurnaliști uciși „pentru exercitarea misiunii lor de informare”, a scris RSF în bilanțul său anual.
„Această scădere semnificativă se explică prin faptul că tot mai mulți jurnaliști fug din țările devenite foarte periculoase: Siria, Irak, Libia, dar și Yemen, Afganistan, Bangladesh sau Burundi au devenit parțial găuri negre de informație unde domnește impunitatea”, explică un purtator de cuvant..
Aproape toți jurnaliștii au fost uciși în propria țară, în afară de patru care și-au pierdut viața în timp ce erau într-o țară străină.
Cu 19 victime în 2016 față de 9 în 2015, Siria a devenit cea mai letală țară din lume pentru jurnaliști.
Dintre aceste victime, Osama Jumaa, 19 ani, fotoreporter pentru agenția britanică Images Live, a fost ucis pe 5 iunie în timp ce relata despre o operațiune de salvare după bombardamente într-un cartier rezidențial din Alep.
Cu nouă jurnaliști uciși în 2016, Mexicul rămâne țara cea mai letală pentru jurnaliști de pe continentul american, subliniază RSF. De asemenea, Mexicul este pentru jurnaliști cea mai letală țară care nu se află în război.
Cel puțin 780 de jurnaliști au fost uciși în ultimul deceniu din cauza profesiei lor.
HOTĂRÂRE pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1650/2006
Textul de mai sus este extras din Comunicatul de presă, după Şedinţa de Guvern din 15 decembrie 2016. Acesta se referă la Normele de aplicare a Legii 83/2016, care sunt o completare, parţială, a Legii 8/2006. Legea 83/2016 este dedicată jurnaliştilor pensionari, membri ai unei uniuni de creaţie jurnalistică şi utilitate publică.
Vineri 16 decembrie, moment unic la Sediul central al UZPR. Au fost înmânate jurnaliştilor pensionari primele documente care atestă calitatatea de jurnalist profesionist, în vederea obţinerii facilităţilor acordate de prevederile legale, precum cele pentru scriitori, muzicieni, artişti plastici, cineasti ş.a.m.d.
A fost făcută, în sfârşit, o reparaţie morală pentru breasla jurnaliştilor, prin concursul Parlamentului, Preşedinţiei şi Guernului României.