Ciocnire ruso – americana in spatiul cosmic

Ciocnire ruso – americana in spatiul cosmic

0 226

Un satelit american de telecomunicatii s-a ciocnit marti, la orele 18,56 (ora Romaniei), deasupra tinuturilor siberiene, cu un sarelit militar rus, reiese dintr-un comunicat al Agentiei Spatiale ruse. In comunicat se precizeaza ca incidentul nu prezinta niciun pericol pentru Statia Spatiala Internationala (ISS), care se afla la o inaltime de 350 km fata de Terra, in comparatie cu locul ciocnirii, aflat la 800 km.
Satelitul de comunicatii american era de tipul „Iridium” si fusese lansat pe orbita in 1997.
Sputnikul de tip „Cosmos 2251” fusese plasat pe orbita in 1993, in 1995 incetandu-si misiunea, a declarat generalul-maior Alexandr Iakusin
Ramasitele celor doi sateliti au fost localizate pe un coridor intre 500 si 1.300 km fata de planeta noastra.
La fel ca la o tamponare terestra, si in acest caz se cauta vinovatul. Expertul rus Igor Lisov se intreaba: „Satelitul american avea mai mult combustibil la motoare ca cel rusesc. Nu-mi este clar de ce nu s-a comandat devierea si evitarea tamponarii.”
„Este pentru prima data ca se petrece asa ceva in spatiu”, declara Felix Huber, directorul Centrului de Control al Satelitilor aflat langa Oberpfaffenhofen (Germania).
Satelitul rusesc Cosmos 2251 era in greutate de 900 kg., iar cel american Iridium – 33 avea circa 560 kg.
Cei doi sateliti s-au ciocnit la o viteza de 27.000 km/h, sau altfel spus aproape 8 km/secunda.
„O zi neagra pentru ambii sateliti”, a concluzionat omul de stiinta american Nicholas Johnson, de la Centrul Spatial din Huston (SUA).
In urma coliziunii celor doi sateliti, in spatiu au ramas circa 600 de fragmente de diferite dimensiuni.
In momentul de fata, in jurul Terrei se rotesc intre 800 si 1.000 de sateliti in functiune, cu diferite destinatii, iar din cei dezafectati se afla circa 17.000.
Oare oamenii de stiinta nu se gandesc la recuperarea acestor materiale refolosibile? Caci o noua asemenea ciocnire poate avea loc oricand, cu urmari mai grave fata de cele de acuma, avand in vedere functionarea Statiei Spatiale Internationale, precum si aprovizionarii acesteia.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.