Ciolacu anunță, de la Budapesta – aderarea completă a României la Schengen de la 1 ianuarie 2025!
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că România, Bulgaria, Ungaria şi Austria au convenit „să muncească necontenit” pentru ca de la 1 ianuarie 2025 România şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre, o decizie finală în acest sens este aşteptată în decembrie, când va avea loc reuniunea miniştrilor de interne ai UE.
România va reuși o aderare completă la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, prin eliminarea controalelor la frontierele terestre, a afirmat vineri, la Budapesta, premierul Marcel Ciolacu, după acordul la care au ajuns miniștrii de interne din cele patru state implicate în negocieri, România și Bulgaria ca state aspirante la aderarea deplină, Austria ca stat care încă se opunea și Ungaria în calitate de președinție rotativă a Consiliului UE.
„Mă bucur că strategia decisă acum câteva luni, inclusiv împreună cu premierul Orbán, a dat roade și reușim să ne bifăm astăzi obiectivele. Am avut acum câteva zile o discuție telefonică cu cancelarul Austriei, domnul Nehammer, în care i-am transmis că România își asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Am ajuns la un acord și la nivelul miniștrilor de Interne astăzi din cele patru state implicate care sunt prezenți la Budapesta și doresc să mulțumesc pe această cale tuturor echipelor implicate în negociere. Având în vedere toate aceste lucruri concrete, după 13 ani, România va reuși o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025.
Și vă mărturisesc, domnule prim-ministru Orbán, dincolo de orice fel de context electoral care este în țara mea, acesta este cel mai puternic mesaj pentru români că noi, ca lideri politici, avem tăria să ne apăra interesele și de a face ceea ce trebuie atât pe plan european, cât și pe plan național pentru a ne îndeplini obiectivele naționale“, a declarat premierul Ciolacu, într-o conferință comună de presă cu premierul maghiar Viktor Orban.
„România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuțiilor informale de astăzi, la Budapesta. Urmează decizia oficială a Consiliului UE. Să vedem un Schengen mai puternic în 2025″, a scris von der Leyen, pe X, în limbile română, bulgară și maghiară.
Miniștrii afacerilor interne din Austria, Bulgaria, România și Ungaria s-au întrunit joi și vineri la Budapesta, sub auspiciile președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene și împreună cu comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, pentru a avansa negocierile pentru integrarea deplină a Bulgariei și a României la spațiul Schengen, singura țară care se mai opunea acestei decizii fiind Austria.
România a fost reprezentată de ministrul de interne Cătălin Predoiu, care s-a aflat luni la Viena pentru discuții cu omologul austriac, Gerhard Karner, și care a purtat discuții bilaterale și cu omologii bulgar și maghiar.
În același timp, premierul Marcel Ciolacu s-a aflat vineri la Budapesta pentru “reuniunea decisivă” pe tema intrării depline a României în Schengen, fiind primit de omologul maghiar Viktor Orban.
De altfel, premierul Marcel Ciolacu a avut marți o discuție telefonică cu Karl Nehammer, cancelarul austriac. Discuția a avut loc la o zi după ce preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Viena cu Nehammer, declarându-se încrezător că deciziile finale privind Schengen vor fi luate în curând la nivel tehnic.
Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene va pune subiectul ridicării controalelor la frontierele terestre Schengen pentru Bulgaria și România pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Afaceri Interne din 12 decembrie, declarase ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu omologii săi din UE care a avut loc la Luxemburg la începutul lunii octombrie.
Ursula von der Leyen, a anunțat vineri aderarea deplină a Bulgariei și a României la spațiul Schengen
România și Bulgaria au aderat, la 31 martie 2024, la spațiul Schengen, însă numai cu ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, conform unei decizii a Consiliului UE, luată la finalul anului 2023. Atunci s-a stabilit și că integrarea deplină, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre, necesită o decizie ulterioară.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri rezultatul pozitiv al discuțiilor de la Budapesta dintre Austria, Bulgaria și România privind aderarea deplină a Bulgariei și a României la spațiul Schengen prin ridicarea veto-ului Austriei, precizând că urmează decizia oficială a Consiliului Uniunii Europene, programată pentru data de 12 decembrie 2024.
„România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuțiilor informale de astăzi, la Budapesta. Urmează decizia oficială a Consiliului UE. Să vedem un Schengen mai puternic în 2025″, a scris von der Leyen, pe X, în limbile română, bulgară și maghiară.
Și la ce ne e bun acum șengheănul? Când multe țări au reintrodus controalele la frontieră?