Ciudățenie: Iohannis – discurs de premier la summitul NATO de la Washigton...

Ciudățenie: Iohannis – discurs de premier la summitul NATO de la Washigton DC

0 32

Klaus Iohannis, discurs neașteptat în conferința de presă susținută ieri în contextul summitului NATO din Washington. Președintele cel dispărut din peisajul politic de multă vreme, în special în ultimele luni, a lăsat impresia că e într-un soi de campanie electorală, deși mai are doar cîteva luni de mandat, iar despre viitorul său politic nu vorbește explicit, chiar și după ce a ratat șefia NATO.
Încă mai neașteptat, Iohannis a părut să adopte un discurs de premier, abordînd profund probleme pe care în alte vremuri le-ar fi pasat rapid cu precizarea că la summitul NATO vorbim despre NATO, Rusia ori Ucraina, nu despre urși, deficit bugetar, taxe și impozite, evaziune, turism sau droguri.
Răspunzînd întrebărilor ziariștilor români, Iohannis a schimbat radical legendara lui constatare că România e un stat eșuat, trecînd în extrema opusă: țara noastră e mare și tare, și asta datorită lui în bună măsură. Atît de mare încît a ajuns să își permită să dea altora mai mult decît primește.
Noi facem toate aceste lucruri: sprijinim Ucraina, donăm PATRIOT, ajutăm Moldova, ajutăm și pe alții din regiune, pentru că putem și pentru că noi considerăm că așa este corect. Iar pentru că noi putem, este o afirmație care cred că toată lumea o înțelege așa cum trebuie. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel, vă amintiți anii ’90, primii ani din 2000, s-a transformat într-un stat care are forța, energia și capacitățile să exporte securitate în întreaga regiune.
Este mare lucru. Este un drum complicat pe care îl avem în spatele nostru, un drum complicat pe care îl avem în față, dar România a devenit mai sigură, mai puternică și mai implicată, în special în ultimii 10 ani”.

Întîmplător, acei 10 ani în care a fost condusă de el.
Dar, ne mai transmite președintele, România știe să fie și fermă cînd e vorba de interesele sale:
„Pretenția noastră este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen PATRIOT, să fim compensați rezonabil. Aceste lucruri se negociază și în aceste zile cu partenerul american, cu NATO, și deja s-au obținut primele progrese. Când se finalizează discuția, vom face publice discuțiile, vom fi într-o situație bună și după”.

Afacerea Patriot, să fie clar, ne scoate pe plus și nu pe minus, cum a perceput toată lumea, informează președintele:
Se negociază și dorința noastră este să primim un alt sistem PATRIOT la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat, dar pentru a compensa absența sistemului pe care îl dăm acum, cred că vom reuși să obținem și sisteme care vor fi livrate mai repede și vor asigura o mai bună supraveghere a spațiului aerian național”. ai mult, Iohannis a avut dreptate în privința Rusiei, iar NATO a greșit. Dar aliații sunt fair-play și recunosc că președintele român a avut dreptate:
Încă de când am avut onoarea să devin Președintele României, m-a preocupat chestiunea legată de securitatea națională și m-a preocupat chiar foarte mult. Atunci am analizat cu echipa mea situația în care suntem și am constatat că situația nu a fost bună(…)
Aliații au înțeles că avertizările noastre în privința asertivității ruse n-au fost povești și nu au fost frustrări pe care le-am adus noi din istorie, ci, din păcate, sunt lucruri foarte reale de astăzi și de mâine. Și de aceea am reușit împreună să schimbăm narativul. Și Rusia este considerată amenințare pentru NATO, nu din trecut, ci pentru viitor”.

O forță militară numită România, mai profețește Iohannis:
Pacea poate fi garantată și apărată doar dacă ești puternic. Și asta facem. De aceea alocăm peste 2% din PIB pentru apărare, de aceea cumpărăm tehnică militară modernă, de aceea creștem efectivele aliate la Flancul Estic, de aceea ajutăm Ucraina, de aceea ajutăm Moldova șamd. Obiectivul nostru este de a fi un stat cu apărare proprie puternică, cu o armată puternică care garantează securitatea României. Nu cred că suntem în situația să cerem fără să dăm și parcă în ultima vreme dăm mai mult decât cerem, pentru că putem, pentru că ne-am făcut temele, pentru că românii au înțeles care este miza securității și cred că România în ziua de astăzi are o poziție bună”.
De la chestiunile geopolitice și militare, Iohannis a schimbat macazul către România, acceptînd să răspundă unor întrebări în afara tematicii, dacă putem spune astfel, lucru total nespecific președintelui nostru.
Spre exemplu, într-un limbaj de-a dreptul uman, empatic, despre tragedia fetei ucise de urs:
„Cred că s-a ajuns prea departe. Sunt, cum să zic, sunt foarte îngrijorat și m-a șocat evenimentul. M-a șocat(…) Îmi pare foarte rău pentru persoana care a fost o victimă acolo, pentru familia ei, dar îmi pare foarte rău pentru România, fiindcă avem resurse naturale incredibile și nu prea știm să le gestionăm cum trebuie. Problema cu urșii nu este deloc nouă și clasa politică a reacționat de fiecare dată la aceste incidente nefericite doar punctual.
Deci este o mare emoție, se convoacă o ședință de guvern, se discută în Parlament, după care trecem mai departe. Dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos în România, trebuie să înțelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâți de animale, cum nu cred că animalele trebuie să fie omorâte doar pentru distracție. Dar calea de mijloc trebuie găsită și eu sper că de data aceasta cei responsabili să găsească o soluție reală.
Este, între timp, evident că avem prea mulți urși, avem prea multe incidente unde oameni sunt răniți sau chiar uciși de urși și nu se poate continua în stilul acesta. Nu sunt nici vânător, nici specialist în materie, dar avem destui și este cazul să vină cu o soluție legislativă care, sigur, respectă toate normele europene, dar respectă și viața oamenilor. Nu putem să protejăm animale în detrimentul oamenilor”.

Iohannis, un lider căruia chiar îi pasă de oameni!
Și trebuie făcut ceva și cu drogurile, dar nu cum face guvernul Ciolacu:
„Problema drogurilor a tot crescut. Știți foarte bine discuțiile pe care le-am găsit și în spațiul public. Există probleme cu drogurile până și în școli, există câteodată la șoferi și trebuie luate măsuri, dar aceste măsuri trebuie să fie corecte. Exact pentru asta ordonanţa trebuie dată fix atunci când Guvernul are toate măsurile pregătite, nu invers. Mai întâi dăm ordonanța și pe urmă fugim după medici, după truse de testare ș.a.m.d. Deci, cred că e bine și aici să punem caii în fața carului”.
Un mesaj foarte interesant îl dă președintele în privința alianței de guvernare, care ar trebui să rămînă cel puțin pînă la alegeri:
Eu cred că va exista suficientă înțelepciune pentru a păstra coaliția guvernamentală în funcțiune, pentru că dincolo de campania electorală, și vom vedea probabil o intensificare a narativelor contondente, țara trebuie guvernată și pentru asta Coaliția trebuie să-și ia măsurile cele mai potrivite pentru a permite, pe de o parte, o campanie electorală bună, pe de altă parte, o guvernare rezonabilă, până când, sigur, avem rezultatele de la alegerile generale și se va constitui noul guvern de după alegeri”.
Viitorul economico-social sună bine, mai spune președintele. Dar trebuie ca un viitor guvern să facă treabă mai bună decît ultimele:
„Nu ne așteaptă nicio criză economică, nu ne așteaptă creșteri fantastice de taxe, dar nici nu cred că putem să ne așteptăm la austeritate guvernamentală în an electoral. Sigur, deficitul va fi considerabil mai mare decât 3%, care este considerat optim, dar nu mă aștept să apară o situație extraordinară, să avem criză, să creștem taxele și alte lucruri. Este clar că după alegeri, guvernul care se va constitui va trebui să ia măsuri pentru a crește colectarea, că aici este problema majoră la noi, și pentru a găsi soluții la problemele de dezvoltare care sunt așteptate de toți. oi, din păcate, nu am reușit, sau, ca să mă exprim mai clar, guvernele românești nu au reușit să crească colectarea până la un nivel rezonabil. Noi suntem la o cotă de colectare foarte mică. Asta înseamnă că evaziunea în continuare este destul de mare, mai ales în zona TVA-ului, și acea mult discutată și nu prea râvnită, se pare, digitalizare a ANAF-ului trebuie făcută pentru a ajunge la un grad de colectare rezonabil, care rezolvă în bună măsură toate problemele de deficit de bani pentru cheltuieli publice.
De ce să lăsăm evazioniștii să trăiască extraordinar de bine, să se îmbogățească peste măsură și guvernul să fugă tot timpul după niște bani pe care cu greu reușește să-i colecteze? Deci nu sunt absolut deloc de acord cu aceste scenarii promovate intens de un anumit partid și de unii din Comisia Europeană. Să tratăm chestiunile cu calmul cuvenit”.

Ups, Iohannis a înțepat pînă și oficialii europeni, asta chiar e știre!
Una peste alta, în opinia noastră, Klaus Iohannis a livrat ieri un discurs aparte, neașteptat, mai ales de la un politician care de multă vreme a părut să aibă pe agenda preocupărilor doar viitorul său loc de muncă, obligatoriu într-o înaltă funcție externă.
Doar că visurile au rămas visuri, și președintele nu a prins niciun post bruxellez.
Dacă ar fi să speculăm, am spune că declarațiile de ieri marchează o puternică reorientare a președintelui către problematica internă, concomitent cu autolustruirea cu iz electoral.

Coroborat cu introducerea forțată a candidatului prezidențial Nicolae Ciucă – acesta neavînd ce căuta acolo – în delegația României la summitul NATO doar pentru a-i da ocazia unor fotografii cu figuri externe de calibru, mai că te gîndești că președintele nostru și-a schimbat planurile.
La urma-urmei, nici postul de prim-ministru nu e rău pentru continuarea carierei politice, mai ales cu un Ciucă instalat la Cotroceni, care să-i țină spatele.
Să fi pus Iohannis ochii pe Palatul Victoria? (Bogdan Tiberiu Iacob)

Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.