Ciuntita ANI ar putea veni de hac Romaniei integrate
Daca parlamentarii credeau ca au scapat votand o Agentie Nationale de Integritate ciuntita si complet diferita de forma initiala, cu care Romanie ar fi trebuit sa intre in Uniunea, s-au inselat. Oficialii europeni se vad nevoiti sa ia atitudine. Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat Romania ca ar putea fi exclusa din anumite aspecte ale cooperarii judiciare daca Agentia Nationala de Integritate nu se conformeaza standardelor europene.
Acesta e unul din cele patru puncte ale reformei Justitiei si lupta impotriva coruptiei pe care Comisia Europeana le va urmari si dupa aderarea Romaniei la UE.
Insa, deja exista temeri ca Bucurestiul s-a relaxat dupa confirmarea datei de 1 ianuarie 2007. Un exemplu e intarzierea infiintarii Agentiei Nationale de Integritate. Varianta adoptata de Camera Deputatilor a fost descrisa de ministrul Justitiei, Monica Macovei, drept inutila.
„Este una dintre deciziile cheie pe care le vom urmari de la inceputul anului viitor”, a spus domnul Rehn. „Vom raporta Consiliului de ministri, deci tarilor membre, iar daca agentia nu e in conformitate cu standardele europene, am putea activa clauza de salvgardare, care ar limita cooperarea judecatorilor si politistilor romani cu colegii lor din restul UE”, a mai declarat comisarul european pentru extindere. „E o posibilitate, dar nu vreau sa ma gandesc la cel mai rau caz. As prefera ca Romania sa-si rezolve singura problemele si sa se asigure ca ANI are toate mijloacele necesare pentru a combate coruptia la standardele europene”, a continuat acesta.
?
Saptamana trecuta, Comisia Europeana a stabilit patru obiective pe baza carora va analiza performantele Romaniei. Printre obiective se numara si infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Agentia ar urma sa verifice averile, incompatibilitatile si eventualele conflicte de interese si va trebui sa ia decizii obligatorii pe baza carora sa poata fi adoptate sanctiuni.
Celelalte trei puncte se refera la Consiliul Superior al Magistraturii, continuarea anchetelor privind acuzatiile de coruptie la nivel inalt si lupta imptoriva coruptiei in administratia locala. Romania va trebui sa faca o informare – privind toate cele patru puncte – pana la sfarsitul lunii martie. Pe baza informarii, Comisia Europeana va face un prim raport statelor membre in luna iunie. Ulterior, Comisia va raporta la fiecare sase luni pana cand toate chestiunile vor fi rezolvate.
Leonard Orban, care va fi de la 1 ianuarie colegul lui Rehn, a criticat deja Romania pentru ca se concentreaza – mai curand – asupra agitatiei politice interne decat asupra unei strategii post-aderare, in conditiile in care coalitia si-a pierdut majoritatea parlamentara si se discuta tot mai mult de alegeri anticipate.
?
Comisarul european pentru extindere intentioneaza ca, la trecerea dintre ani, sa se afle la Bucuresti, pentru a felicita Romania pentru momentul de mare insemnatate istorica.