Civilizații Europei de azi sunt țăranii români

Civilizații Europei de azi sunt țăranii români

0 844
E scriitor, traducător, vorbitor a ÅŸapte limbi, vorbeÅŸte impecabil româna ÅŸi maghiara, a lăsat cariera universitară europeană ÅŸi mirajul turnului de fildeÅŸ occidental ÅŸi s-a mutat la Mera, lîngă Cluj. E Raoul Weiss, omul care s-a născut în Alsacia ÅŸi a ales o nouă patrie: Transilvania. Åži poate cel mai în măsură să vorbească despre două lumi paralele, a noastră ÅŸi a europenilor. Are ÅŸi dezamăgirea creatoare, dar ÅŸi distanÅ£a necesară ca să facă asta.
 
R. Stai într-un sat din Transilvania, aproape de Cluj, deÈ™i eÈ™ti scriitor. Ai predat la universități, vorbeÈ™ti È™apte limbi. Deci eÈ™ti, într-un fel, cetățean global. Ce lipseÈ™te dincolo, în Occident, È™i ai găsit în Transilvania ca să te hotărăști să te muÈ›i aici?
Raoul Weiss:  Aici am găsit omenia. Occidentul de azi e reprezentantul unui proces de cel puÈ›in 30-40 de ani de dezumanizare a societății, sub influenÈ›a neo-liberalismului. Când omul e redus la o funcÈ›ie de producere È™i consum, rămâne din el ceea ce vedem azi în Occident: un roboÈ›el isteÈ›, foarte eficient în urmărirea propriului interes. Un aparat destul de bine pus la punct È™i absolut gol din punct de vedere spiritual. Psihologic, fără nicio legătură emotivă adevărată cu vreo comunitate familială, naÈ›ională, regională sau lingvistică. O variantă a omenirii cu care eu nu mă mai identific deloc. Eu mă simt mult mai comfortabil emoÈ›ional, liniÈ™tit, acasă, într-o societate de români sau unguri din Transilvania, decât printre studenÈ›i, pedagogi, salariaÈ›i, sau orice altă categorie socială de la Paris, Strasbourg sau  Berlin. 
 
R. Cum te-ai acomodat aici? Cum te înÈ›elegi cu țăranii din Mera? GăsiÈ›i subiecte despre care să vorbiÈ›i?
Raoul Weiss: Desigur, nu sunt aceleaÈ™i subiecte pe care le-aÈ™ aborda cu dumneavoastră, nu aÈ™ vorbi cu ei despre ceea ce vorbim noi acum. Acolo nu am cum să vorbesc despre asta È™i tocmai aceasta este tragedia societății tradiÈ›ionale: ea, cultural, nu este echipată conceptual, pentru a măsura primejdia care se apropie. Asta e o foarte mare problemă, care a fost sesizată de cei care au încercat să conceptualizeze problema asta. Cum ar putea societățile tradiÈ›ionale să reziste globalizării? E întotdeauna aceeaÈ™i poveste – omul tradiÈ›ional nu înÈ›elege logica globalizării. Și fiindcă nu o înÈ›elege, nici nu are arme împotriva ei.
 
R. Hungtington v-ar privi cu invidie È™i mirare, apropo de ciocnirea civilizaÈ›iilor. 
Raoul Weiss: Eu am puÈ›in spre deloc simpatie pentru Hungtington. Ce am încercat eu să fac este o reîntoarcere la civilizaÈ›ie. Ce pe mine mă atrage cel mai mult în Ardeal este supravieÈ›uirea – drept e, doar sub formă de rămășiÈ›e – a unei mari civilizaÈ›ii tărăneÈ™ti europene. Termenul acesta de civilizaÈ›ie țărănească trebuie subliniat, pentru că în România există încă, în masele urbane, ideea modernității mijlocii, prejudecata care opune civilizaÈ›ia È™i țăranul, ceea ce iarăși e o greÈ™eală enormă. Barbaria modernă de la care eu încerc să fug a fost creată de lumea industrială – acapararea societății prin tehnică. Cei cu adevărat civilizaÈ›i în Europa de azi sunt țăranii români, cei care au rămas, desigur È™i care au rămas È™i cultural țărani. Nu e destul să te ocupi cu agricultura sau să stai într-un sat ca să fii, antropologic, țăran. Mă refer aici la țărănia culturală È™i la păstrarea tradiÈ›iilor caracteristice lumii țărăneÈ™ti tradiÈ›ionale. În acest moment, eu consider că m-am întors spre civilizaÈ›ie, civilizaÈ›ie care era reprezentată È™i în regiunea în care m-am născut, dar a fost exterminată de barbaria tehnică. 
 
R. Ce se întâmplă acum, în toată această confuzie din interiorul Uniunii Europene? Noi ne aÈ™teptam la mutaÈ›ii culturale benefice, care să aducă un plus de complementaritate fiecărei culturi È™i, de fapt, asistăm la o bătălie în cuÈ™că în care fiecare È›ară încearcă să dea vina pe cealaltă. Italia pe Spania, Spania pe Grecia, Grecia pe Germania È™i tot aÈ™a. 
Raoul Weiss: Uniunea Europeană, ca întreg, e pe moarte, e pe cale de dispariÈ›ie. Cred că pentru țările periferice È™i nou aderate în spaÈ›iul european asta e o veste bună, pentru că pentru ele – România, Ungaria, Bulgaria – Uniunea Europeană nu a fost niciodată altceva decât o structură neo-colonială. Ce era în cadrul aÈ™a numitei fraternități socialiste, Uniunea Sovietică, e acum nucleul țărilor conducătoare în cadrul UE. Practic, e vorba de Germania È™i FranÈ›a – una are industria, alta armata, iar împreună, au o majoritate cel puÅ£in relativă în instituÈ›iile europene.
Cazul cel mai ilustrativ este exemplul  gazelor din reÈ›elele de distribuire din România, unde există un monopol de stat, un monopol dublu privat – sudul României la francezi, È™i nordul, mai ales Transilvania, la nemÈ›i. Plătim gazul la preÈ› de Germania pentru o stare a È›evilor care, în mare, nu a evoluat de prea mult timp. Mari lucrări de modernizare nu au fost făcute. Asta e toată povestea, nu numai a Uniunii Europene, ci a catastrofei neo-liberale din Occident de 30 de ani încoace – È™i anume acapararea statelor de o oligarhie industrial- financiară. Voi chiar aÅ£i crezut că o să fiÅ£i egalii nemÅ£ilor sau ai francezilor? Să fim serioÅŸi: uitaÅ£i-vă la Ungaria: cum a miÅŸcat în front, cum a fost amendată.
 
R. E o formulă nouă? O reinventare a Evului Mediu? Asistăm la o nouă colonizare? 
Raoul Weiss: Tema asta cu întoarcerea în evul mediu È™i neo-feudalitate e una recurentă. Oricât de groaznic sună neo-feudalitatea asta, românul – cumva inconÈ™tient desigur – rămâne optimist. Domnitorii feudali È›in un predator È™i au grijă de robi pentru simplul motiv că feudalismul clasic din Evul Mediu însemna că domnia e legată de pământ. Deci dacă faci abuz, dacă duci masele până la înfometare È™i la moarte, ai o problemă, că nu mai ai pe cine să exploatezi, cine să lucreze pământul.
Capitalismul financiar globalizat de azi a rezolvat această problemă într-un fel È™i mai eficient È™i cu mult mai mult potenÈ›ial ucigaÈ™. Bechtel, E-on Gaz È™i cu prietenul Jeffery Franks de la FMI vin în România, iau ce e de luat È™i se cară. Că lumea e lungă È™i lată – mai sunt India È™i Brazilia de exploatat. 
 
R. Dar oamenii primesc cu braÈ›ele deschide, cu o anumită ospitalitate È™i entuziasm această colonizare. AÈ™ternem covorul roÈ™u. 
Raoul Weiss: Eu nu susÈ›in isteria anti-comunistă care e la modă în țările de est, dar comunismul e de vină în povestea asta, pentru că a obiÈ™nuit masele cu discursul acela idealist È™i stupid, cu un stat, cu un partid care îÈ›i vrea binele. Povestea asta e frumoasă, dar din păcate nu există. CredinÈ›a în bunăvoinÈ›a statelor, a țărilor È™i a guvernelor a supravieÈ›uit pentru populaÈ›ie È™i iată că nu sovieticii au profitat de ea, ci fraÈ›ii lor din vest.
 
R. Ce e, de fapt, în concepÈ›ia dumneavoastră, Uniunea Europeană?
Raoul Weiss: Dacă o privim din perspectiva României sau Ungariei, pentru că profilul e foarte asemănător È™i în relaÈ›iile lor cu țări precum Germania, dar È™i Finlanda, UE e o structură de colonizare.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.