CJ Brasov trebuie sa decida pana pe 8 ianuarie daca vrea Castelul Bran
Consiliul Judetean Brasov are la dispozitie putin peste o saptamana pentru a da un raspuns ofertei de vanzare a Casteluli Bran, inaintata de avocatii lui Dominic de Habsburg. Oferta este valabila pana la data de 8 ianuarie 2007.
„Am facut o oferta unica de vanzare a Castelului Bran Consiliului Judetean Brasov, in urma cu doua saptamani (pe 8 decembrie, n.r.). In 30 de zile de la inregistrarea ofertei noastre, Consiliul Judetean Brasov trebuie sa ne dea un raspuns daca este interesat sau nu sa cumpere castelul. In acest caz, suntem obligati sa asiguram exercitarea de catre MCC a dreptului de preemptiune. Este vorba de faptul ca MCC poate face o oferta egala cu cea a Consiliului Judetean, devenind proprietarul Castelului”, a declarat Corin Trandafir de la firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir, reprezentantul intereselor familiei Habsburg in Romania. El a precizat ca oferta de vanzare facuta Consiliului Judetean Brasov este de 60 de milioane de euro.
?
In cazul in care nici Consiliul Judetean Brasov, nici Ministerul Culturii si Cultelor nu sunt interesate de oferta, Castelul Bran va fi scos la vanzare pentru cumparatori privati. „Noi nu am facut pana in prezent nici o alta oferta decat cea pentru Consiliul Judetean Brasov, insa interesul pentru cumpararea Castelului Bran este urias. Chiar clienti de-ai nostri din domeniul imobiliar ne-au intrebat care este pretul de achizitie”, a mai spus Trandafir.
Presedintele PSD Brasov, Constantin Nita, a declarat in urma cu o saptamana ca singura modalitate prin care Consiliul Judetean Brasov ar putea cumpara Castelul Bran ar fi rectificarea bugetului pentru 2007, pentru ca institutia „nu are sumele necesare pentru achizitionarea acestui obiectiv”. „Castelul Bran face parte din istoria noastra si este firesc sa ramana in patrimoniul turistic national. Insa Consiliul Judetean nu are suma necesara pentru a achizitiona acest obiectiv, numai daca printr-o rectificare de buget pe 2007 va putea sa scoata bani de la bugetul de stat. Altfel, din bugetul propriu, mi-e imposibil sa cred ca va putea cumpara castelul”, a spus Nita.
La randul sau, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a spus in urma cu doua saptamani ca statul roman trebuie sa-si manifeste dreptul de preemtiune la cumpararea castelui. „Dominic de Habsburg trebuie sa pastreze destinatia de muzeu a Castelului Bran pe o perioada de trei ani de zile, pe socoteala lui, probabil asta l-a determinat sa manifeste intentia de a vinde castelul. Totusi, cred ca nu se cunoaste legea, care este clara: Dominic de Habsburg trebuie sa se adreseze Ministerului Culturii si Cultelor care are drept de preemptiune”, a declarat Adrian Iorguelscu.
?