Clasa politica cu o noua preocupare,
Votul intre simultan si uninominal curat!
Si aceasta saptamana a fost marcata de teme politicianiste ce acopera practic evenimentele din alegerile partiale din Neamt si Maramures (fraudele, mita, scandalurile etc.) sau situatia economica. Tonul a fost data de catre Traian Basescu care a declarat ca: „…sunt adeptul, fara rezerve, a votului uninominal curat, nu votului uninominal compensat, cum avem acum. Si va pot spune ca in interiorul coalitiei am redeschis subiectul, pentru ca eu cand am organizat referendumul cu privire la votul uninominal, el s-a referit la vot uninominal curat, si nu compensat. Categoric, sustin ideea votului uninominal necompensat, in doua tururi sau intr-un singur tur”.
Peste votul uninominal necompensat s-a adaugat si tema comasarii alegerilor. Desi Traian Basescu nu a mai reluat “angajamentul†de a depune mandatul pentru in nou scrutin cu reducerea mandatului la patru ani, au fost opinii ca toate tipurile de algeri sa se desfasoare simultan cu o singura campanie electorala intr-un singur scrutin.
Readam in cele ce urmeaza opiniile principalilor lideri din clasa politica fata de cele doua teme.
Coalitia vrea modificarea Legii electorale
Coalitia de guvernare va mandata o comisie speciala pentru a analiza modificarea Legii electorale, a declarat viceliderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad. Liderul UDMR a adaugat ca modificarile Legii electorale vizeaza alegerile parlamentare din anul 2012.
Membrii comisiei urmeaza a fi desemnati in urmatoarele zile la nivelul fiecarei formatiuni din coalitie, a mai precizat, luni, Marton Arpad.
Schimbarea legii electorale, in sensul trecerii la un vot uninominal necompensat, este sustinuta de mai multe voci din PDL, printre care si secretarul general al PDL, Ioan Oltean.
„Se alcatuieste o comisie care va analiza toate variantele de legi electorale si va veni cu o propunere in coalitie. In functie de aceasta, coalitia va decide ce varianta se va alege”, a declarat, pentru Agerpres, Ioan Oltean.
Emil Boc (PDL): Teoretic e posibila, va fi o decizie a coalitiei
Premierul Emil Boc a declarat marti, 22 august, ca teoretic este posibila comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in anul 2012, insa oportunitatea acesteia va fi analizata in coalitie, care va lua o decizie in acest sens. „Nu este o discutie noua aceasta, ea a avut loc si cu mai mult timp in urma. Teoretic este posibila, vom analiza oportunitatea ei si vom lua o decizie in acest sens”, a precizat premierul, citat de Mediafax. ” Coalitia va incepe de saptamana viitoare o analiza cu privire la sistemul electoral. Vom discuta si cu Opozitia. Deocamdata nu avem o formula agreata la nivelul Coalitiei, pentru ca nu am inceput discutiile”, a afirmat presedintele PDL.
Sever Voinescu (PDL): Cu alegeri decalate, institutiile paralizeaza un an, iar politicienii isi pierd mintile
Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat miercuri, 24 august, pentru Mediafax ca ideea comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare este buna pentru ca, „in proasta traditie romaneasca”, fiind decalate scrutinele, institutiile paralizeaza un an, iar politicienii „isi pierd mintile”.
PDL va purta discutii cu UDMR, pentru ca democrat-liberalii vor sa mearga in Parlament cu o propunere a coalitiei, a punctat Voinescu. Potrivit acestuia, unul dintre motivele pentru care sustine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este legat de costuri, aratand ca in situatia actuala Romania nu-si poate permite „sa se lase in propriile ei proaste traditii”.
Sever Voinescu a subliniat, insa, ca trebuie realizate modificari legislative in legea administratiei publice locale, ceea ce inseamna in mod concret ca simultaneitatea alegerilor locale si parlamentare „se poate realiza doar daca exista o vointa politica majoritara in acest sens”.
Crin Antonescu (PNL): Comasarea alegerilor nu va fi o drama pentru USL si nici mare afacere pentru PDL
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri, 24 august, ca eventuala comasare a alegerilor nu va fi „o drama pentru USL si sunt sigur ca nu va fi nici mare afacere pentru PDL”. „Cu cat mai repede avem alegeri de orice fel, cu atat mai bine”, a spus Antonescu pentru Mediafax, precizand ca subiectul acesta va fi discutat de structurile de conducere ale PNL, asa ca afirmatiile lui sunt un punct de vedere personal.
„Nu trebuie sa scapam din atentie o problema de fond: trebuie sa definim foarte clar ce este Parlamentul, care este rolul lui, ce este parlamentarul si sa ii ajutam pe oameni sa inteleaga diferenta atunci cand aleg un primar si cand aleg un parlamentar”, a explicat Antonescu.
Ponta: Daca tot se vorbeste de toate alegerile odata si de economisirea unor bani, sa facem si prezidentiale la anul
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca parlamentarii Uniunii Social Liberale vor vota pentru alegeri parlamentare anticipate daca se va dori comasarea scrutinelor, adaugand ca, daca tot se vorbeste de toate alegerile odata si economisirea unor bani, sa se faca si alegerile prezidentialele tot la anul.
„Nu avem ce negocia cu PDL, dar noi vom vota pentru alegeri anticipate la Parlament. Parlamentarii nostri vor vota, nu stim daca ii conving pe ai lor si mai ales pe traseistii politici care, practic, isi pierd locul. Iar, daca tot se vorbeste de toate alegerile odata si de economisirea unor bani, cred ca cel mai bine ar fi sa facem si alegeri prezidentiale la anul, odata cu locale si parlamentare. O sa avem si un nou presedinte, si un nou Guvern, alegeri locale si pornim practic cu totii pe un drum nou”, a afirmat Ponta.
Liderul PSD a precizat ca trebuie spus foarte clar ca, indiferent de optiunile politice, alegerile locale nu pot fi amanate, aspect contrazis cu fermitate de catre Traian Basescu.
„Constitutia nu-ti da voie si pot fi facute alegeri anticipate la Parlament mai repede cu sapte-opt luni, ceea ce este posibil daca se respecta procedurile constitutionale. Pentru noi, cei de la USL, cu cat mai repede facem alegerile si cele parlamentare, cu atat mai bine pentru Romania in primul rand. Nu stiu cine are de castigat, PDL sau noi, dar stim ca trebuie sa fie un guvern care sa aiba sustinerea populara, nu sustinerea unor voturi cumparate sau obtinute prin santaj in Parlament”, a mai spus liderul social-democratilor.
Cristian Diaconescu – deocamdata discutia este mai mult publica, teoretica
Cristian Diaconescu, presedinte de onoare al UNPR, a declarat pentru HotNews.ro ca, „din punct de vedere politic, UNPR este pregatit sa participe la alegeri in orice data s-ar organiza ele”. „Trebuie vazut daca, din punct de vedere Constitutional, o astfel de idee poate fi concretizata”, a sustinut Diaconescu, precizand ca „fiecare partid ar trebui sa fie pregatit sa participe la alegeri in orice moment”.
„Deocamdata discutia este mai mult publica, teoretica. O evaluare fundamentala in coalitie nu s-a facut inca. In conditiile in care acest subiect a aparut in public, e clar ca se va vorbi in viitor si in interiorul coalitiei”, a continuat Cristian Diaconescu.
„In opinia mea, modul in care functioneaza pe actuala lege electorala sistemul de vot nu este o varianta pe care sa putem merge in continuare”, a declarat presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu. Potrivit acestuia, „nu este normal ca in diverse colegii, doar pe beneficiul apartenentei la un partid sau altul, oameni de pe locul 2 sau 3 sa mearga in Parlament impotriva vointei electorilor care au trimis pe altcineva pe primul loc”.
„Aceasta chestiune trebuie in mod clar eliminata. Restul aspectelor… Ramane de vazut. Votul uninominal pur ar fi in orice caz mai corect”, a punctat Diaconescu.
Kelemen Hunor – UDMR sustine comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri ca sustine comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale pentru ca astfel s-ar face economii la buget si ar fi o prezenta mai mare la vot, noteaza Mediafax. Desi UDMR nu a luat inca „o decizie formala” pe acest subiect, Kelemen Hunor a spus ca a discutat subiectul si in cadrul coalitiei de guvernare.
„Este o chestiune economica, financiara. Faci o singura campanie si, din acest punct de vedere, pentru toata lumea este foarte limpede ca, in astfel de situatii, de criza financiara si economica, o singura campanie electorala inseamna o economisire, atat in ceea ce priveste bugetele locale, cat si bugetul national”, a spus Kelemen Hunor.
El a mai spus ca ramane intrebarea daca alegerile locale vor fi „impinse” catre alegerile parlamentare sau invers. „Din punct de vedere al Constitutiei, este mult mai usor sa impingi alegerile locale pana in toamna decat sa aduci alegerile parlamentare in vara, fiindca acesta ar insemna dizolvarea Parlamentului, care nu este un lucru foarte usor”, a adaugat Kelemen Hunor.
Iliescu: Votul uninominal i-a favorizat pe cei cu parale, se impune revenirea la votul pe liste
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca se impune revenirea la votul pe liste pentru Parlament, deoarece votul uniominal i-a favorizat „pe cei cu parale”.
In opinia lui Iliescu, votul uninominal, in loc sa aduca un grad mai mare de responsabilitate si de apropiere de electorat, i-a incurajat pe cei cu bani.
„A slabit forta partidelor, a programelor si a platformelor, a ideologiilor. A diluat relatia cu alegatorul si i-a favorizat pe cei cu parale, care nu aveau niciun program de partid. In opinia mea, se impune revenirea la votul pe liste, pentru ca votul uninominal, intr-un tur sau mai multe, incurajeaza oamenii cu parale, care isi pot cumpara voturile si care ajung in Parlament fara niciun program politic”, a sustinut Ion Iliescu.