Clătitele făcute la maşină – atracţia festivalului de la Prejmer
Pe lângă muzică şi spectacolele oferite pe scena de lângă biserica fortificată, vizitatorii s-au putut delecta la Fasching cu sute de feluri de clătite, care mai de care mai aspectuoase şi apetisante. Nu au lipsit nici produsele tradiţionale, aduse de producători din Prejmer, dar nici arome de gulaş, mititei sau berbecuţi la proţap
Pe lângă muzică şi spectacolele oferite pe scena de lângă biserica fortificată, vizitatorii s-au putut delecta la Fasching cu sute de feluri de clătite, care mai de care mai aspectuoase şi apetisante. Nu au lipsit nici produsele tradiţionale, aduse de producători din Prejmer, dar nici arome de gulaş, mititei sau berbecuţi la proţap.
Fiecare gospodină a venit cu propriile reţete de clătite şi le-a oferit celor care au venit să se distreze la festival. Pe lângă mult mai obişnuitele clătite servite ca desert, de pe mesele festivalului nu au lipsit nici cele care sunt servite la felul principal.
Clătite sărate, cu şuncă şi caşcaval, cu măsline, cu ciuperci, clătite cu ciuperci, mărar şi piept de pui au fost câteva dintre reţete printre care a strălucit clătita gundel, cu nucă fiartă în lapte, specialitate balcanică. Totuşi, cele mai căutate rămân clătitele tradiţionale, servite ca desert, cu dulceaţă făcută în casă – de căpşuni, de afine, de caise, de corcoduşe roşii, care este puţin mai acrişoară, dar foarte delicioasă.
Turiştii s-au considerat răsfăţaţi după câte feluri de clătite gustoase au putut savura. Una din cele mai mari atracţii le-a constituit automatul de făcut clătite.
Clătitele sunt tăiate automat de un cuţit atunci când ating lungimea de 30 de centimetri iar cel care a construit maşinăria spune că anul viitor vrea să o doteze şi cu un sistem automat de ungere şi ambalare a clătitelor. Mulţi curioşi şi-au dorit să guste o clătită făcută la maşină.
Marea atracţie a festivalului a fost Caravana clătitelor, care a parcurs Prejmerul în uralele mulţimii de curioşi pofticioşi.