Clinica de dezfraudare
Politicienii brasoveni si-au deconspirat recent tentatia de fraudare a alegerilor. Impulsul de-a umbla cu fofarlica pe la urne e chiar mai puternic. E chiar dependenta, din moment ce liderii politici din Brasov s-au simtit nevoiti sa initieze un protocol de nefraudare a scrutinului pentru alegerea presedintelui. Reprezentantii PSD, UDMR, PNL si PC chemau recent presa la o conferinta la care le-au comunicat ziaristilor ca vor semna un pact prin care se obliga sa nu puna in scena vreo manevra cu ocazia votului din 22 noiembrie.
Intentia buna si onesta la origine e descalificata de recunoasterea, cu aceeasi ocazie, intentiilor de a incerca ceva necurat la vot, din moment ce au nevoie de un protocol care sa-i impiedice sa faca asta. Cand si PD-L va binevoi sa li se alature, inutilitatea fratiei antifrauda electorala va fi completa. Suntem cumva in tara respectarii intelegerilor de tot felul sau cea in care cuvantul politic dat valoreaza ceva in clipa in care te decizi sa-l incalci? Ce i-ar putea impiedica pe proaspetii coalizati prin protocol sa incerce, daca le vine cumva cheful si disperarea, sa masluiasca vreo urna sau sa plimbe un autobuz cu turisti electorali dintr-o localitate intr-alta? Daca nu teama de lege, cumva jena fata de partenerul de protocol?
Daca tot se stiu atat de suferinzi de mania fraudarii, cel mai nimerit pentru politicieni – locali sau de aiurea – ar fi sa se interneze intr-o clinica de dezfraudare. Unde sa se supuna la tratamente mai viguroase decat la paliative de genul pactelor si protocoalelor
Vifor Rotar