Clubul „Colectiv” avea autorizaţie de funcţionare de la Primăria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015…
Poliţia Locală a efectuat ultima oară un control la local pe 21 octombrie, ocazie cu care agenţii au întocmit un proces verbal pentru lipsă calificare personal, amendând clubul, deși problemele erau mai multe, după cum s-a dovedit acum.
Redăm mai jos prevederile legale!
Raed Arafat a anunţat în această dimineaţă că nu exista autorizaţie pentru efecte pirotehnice în club. „La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, nu figurează la acest moment niciun document, nicio solicitare pentru autorizarea activității care se desfășura în locația respectivă. Mai mult nu am să intru în detalii pentru că este o anchetă care este în mers. Nu e normal, am verificat dacă era emisă o autorizație din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență al municipiului București și al județului Ilfov și nu există documente la acest moment care să fie depuse, solicitate, să fie cerut un punct de vedere sau o aprobare din partea ISU”, a declarat Raed Arafat, după reuniunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Art. 189 din Noul Cod Penal prevede închisoare de la 15 la 25 de ani sau închisoare pe viaţă pentru omorul calificat!
Conform Codului penal, vinovatii ar putea fi acuzati de omor din culpa pentru cele 27 de decese si ar risca inchisoare de la 5 la 15 ani în forma agravata, care poate fi sporita cu 3 ani.
Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a venit și el vineri noapte la clubul Colectiv unde, în fața jurnaliștilor, a cerut unei funcționare, prin stație, să-i comunice date legate de firma care opera clubul, precum și informații legate de relația societății comerciale cu autoritățile de reglementare locale. Din informațiile comunicate primarului reiese că firma avea autorizație și fusese amendată recent pentru lipsa de personal calificat. Nu este clar deocamdată ce personal calificat ar fi trebuit să aibă respectivul club.
Pe pagina sa de Facebook, Alin Anastasescu menţionează că este managing partner şi co-fondator al clubului, iar pe contul Linkedin Alin Anastasescu precizează este absolvent al Facultăţii de Arte. De altfel, pe pagina de Facebook al lui Alin Anastescu au început deja să apară mesaje dure după ce a avut loc tragedia. Din mai 2013, el este co-fondator şi managing partner la Clubul Colectiv, iar din ianuarie 2011 este şi producător la Cevadevis.ro., unde a realizat materiale de publicitate pentru branduri cunoscute şi a mai organizat evenimente la firma Sasquatch pentru brandul Mountain Dew. Anastasescu a mai lucrat pentru compania Emagic Entertainment/Danube Event Services la organizarea unor concerte pe care renumite trupe internaţionale le-au susţinut în România.
Clubul Colectiv funcţiona într-o hală din fosta fabrică „Pionierul”. Vineri seară, clubul găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”.
Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.
Bilanțul incendiului de la clubul Colectiv din Capitală a ajuns duminică la 30 de morți.
Peste 140 de persoane sunt internate, cele mai multe în stare gravă și critică. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, spune că este posibil să se dubleze numărul actual al deceselor.