Cluj: energiile verzi pentru incalzirea apartamentelor

Cluj: energiile verzi pentru incalzirea apartamentelor

0 234

Primaria Cluj-Napoca si Regia de Termoficare a municipiului vor sa achizitioneze un sistem de fotocelule pentru a imbunatati sistemul centralizat de incalzire si pentru a reduce costurile pe care le suporta consumatorii.
Implementarea unui asemanea sistem ar insemna o premiera nationala.
Primarul interimar al Clujului, Sorin Apostu, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca energiile verzi ar fi solutia pentru planurile sale.
„Consider ca energiile alternative, energiile verzi reprezinta solutia, mai ales ca pentru acest gen de solutii exista foarte multi bani europeni. Primaria si Regia de Termoficare vor aborda un astfel de program de instalare a unor fotocelule pentru preincalzirea apei menajere pe centralele termice de cartier”, a spus Apostu.
Potrivit edilului, prin acest sistem de fotocelule temperatura apei menajere ar putea sa fie mentinuta la circa 25 de grade, iar de la acest nivel sa fie incalzita cu gaz pana la temperatura necesara, economisindu-se astfel foarte mult gaz si energie electrica necesare in prezent pentru cresterea temperaturii apei de la 1-2 grade Celsius, la cat ajunge iarna.
Un asemenea sistem ar insemna o investitie de ordinul milioanelor de euro, dar ar reducere costurile pentru consumatori cu circa 25%.
Directorul tehnic al Regiei de Termoficare Cluj-Napoca, Dan Cupsa, a declarat ca, tinand seama de anvergura lui, acest sistem cu fotocelule ar fi o premiera pentru Romania.
In Cluj-Napoca mai exista 47.937 de apartamente racordate la sistemul centralizat de incalzire, cu 2.236 mai putine decat in urma cu un an.
Apartamentele sunt incalzite de 76 de centrale care functioneaza exclusiv pe gaz, primarul interimar Sorin Apostu declarand ca „daca se opreste gazul, se opreste si incalzirea”.
In Cluj-Napoca, pretul gicacaloriei este de 169 de lei, dar in unele situatii se ajunge la costuri foarte mari pentru incalzire. Aceste costuri mari reies si dintr-un raport de audit facut la Regia de Termoficare, unde se arata ca „valorile facturilor exagerat de mari sunt situatii punctuale, datorate de cele mai multe ori nerepartizarii corespunzatoare a cheltuielilor cu incalzirea spatiilor comune”.
Si primarul interimar Sorin Apostu a aratat ca in unele zone ale orasului sistemul de incalzire nu este reabilitat, motiv pentru care „facturile pot fi mai mari cu 5-8%”.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.