Clusterele – o solutie pentru revigorarea economiei

Clusterele – o solutie pentru revigorarea economiei

0 609
Brasovul trebuie sa gaseasca o strategie de a-si pastra tinerii in oras si de a-i aduce inapoi pe cei care au plecat. In ultimii 10 ani, populatia brasoveana a scazut cu 100 de mii de locuitori, multi dintre ei tineri care au ales alte orase mari din tara. Brasovul are potential in domeniul industriei auto si a lemnului, precum si de consolidare a gruparile active din IT, industrii creative, aeronautica sau turism. Clusterul pentru Inovare si Tehnologie de la Brasov a reusit sa incheie mai multe parteneriate de dezvoltare.
Zilele acestea, la Brasov se afla un specialist bulgar care va realiza training-uri cu reprezentantii unor firme locale. John Murray, director GrowthClusters Bulgaria, considera ca Bulgaria si Romania intampina inca dificultati in ceea ce priveste finantarea europeana, dar exista solutii de functionare in ciuda legislatiei greoaie. Mai intai ar trebui hotarata specializarea spre care Romania vrea sa indrepte; apoi este nevoie ca IMM-urile sa isi aleaga singure domeniul si resursele de care au nevoie, fara a interveni altcineva. Municipalitatea, spune Murray, trebuie sa sprijine si sa faciliteze educatia si sa finanteze atunci cand e nevoie activitatile acestor clustere.
Problema majora a Brasovului este ca tinerii au plecat in alte orase; in ultimii 10 ani populatia brasoveana a scazut cu 100 de mii de locuitori, multi tineri care puteau reprezenta un factor de productie pentru orice fel de industrie s-au indreptat catre orase mari precum Bucuresti, Timisoara sau Cluj. Brasovul are nevoie de o strategie care sa-i aduca inapoi pe acesti tineri si sa-i convinga pe cei mici sa ramana in oras prin activitatile de industrie creativa si tehnologica. Clusterele sunt cele mai moderne mecanisme de dezvoltare economica la nivel local si regional. Daca in Polonia sunt 170 de astfel de grupari de producatori, utilizatori si beneficiari, in Romania, exista 79, majoritatea recent infiintate. La Brasov sunt declarate sapte clustere si cel putin alte 15 se vor infiinta pana la sfarsitul anului, spune Ionut Tata, presedinte Iceberg, Cluster de Inovare si Tehnologie
In urma experientelor de la diferite conferinte internationale pe tema clusterelor, afaceristii brasoveni au ajuns sa incheie parteneriate cu firme renumite din Germania, Polonia, Bulgaria, Turcia si Serbia.
In viziunea specialistilor, foarte importanta este cooperarea transnationala prin care se realizeaza schimb de experienta, dar mai intai ar fi nevoie de standardizarea si certificarea clusterelor romanesti la nivelul celor din afara tarii.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.