CNADNR a incasat ABUZIV anul trecut din amenzi 200 MILIOANE lei DE LA SOFERI !
Instanta suprema –ICCJ – a pronuntat in urma cu doua saptamani o decizie cu larg impact social. Este vorba despre un recurs in interesul legii formulat de Avocatul Poporului Victor Ciorbea – cu opinie favorabila din partea Procurorului General Tiberiu Nitu – si admis de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Potrivit Deciziei ICCJ nr. 6/16.02.2015, procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor aplicate soferilor surprinsi fara rovinieta, transmise acestora pe suport de hartie, sunt lovite de nulitate absoluta in absenta semnaturii olografe a agentului constatator.
Soferii amendati de CNADNR pentru ca au circulat fara rovinieta si executati silit pentru neplata acestor sanctiuni contraventionale pot invoca lipsa semnaturii olografe pe calea contestatiei la executare. Mai mult, cei care au achitat amenzile, desi au primit acasa procese-verbale purtand doar semnatura electronica a agentului constatator, si-ar putea cere banii inapoi.
Numai in 2014, CNADNR a aplicat sute de mii de sanctiuni soferilor surprinsi – de camerele plantate pe sosele – ca au circulat fara rovinieta, totalul amenzilor depasind 200 milioane lei.
Prezentam minuta Deciziei nr. 6/16.02.2015 pronuntate de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ICCJ in dosarul nr. 14/2014:”Admite recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului si, in consecinta, stabileste ca: In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art.17 din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile, raportate la dispozitiile art.4 pct.1-4 si art.7 din Legea nr.455/2001 privind semnatura electronica, republicata, procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor prevazute de art.8 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, incheiate potrivit art.9 alin.(1) lit.a), alin.(2) si alin.(3) din acest act normativ, transmise persoanelor sanctionate contraventional pe suport de hartie, sunt lovite de nulitate absoluta in lipsa semnaturii olografe a agentului constatator.Obligatorie, potrivit art.517 alin.(4) din Codul de procedura civila. (Pronuntata in sedinta publica, 16 februarie 2015″).