Coacazul negru(Ribes nigrum)-II

Coacazul negru(Ribes nigrum)-II

0 282

?



  1. Preparate:

????????? Sucul de coacaze negre – Coacazele negre se desprind de pe ciorchine si se spala foarte bine, se zdrobesc cu o furculita pana devin ca o pasta, care se pune apoi intr-un tifon curat si se stoarce cu mana. Se va obtine un suc negru, cu miros puternic si efecte terapeutice exceptionale; restul de fruct care ramane dupa stoarcere poate fi folosit la dulceata, prajituri ori inghetata.
Sucul de coacaze negre se administreaza intern, inainte de masa cu un sfert de ora, pe stomacul gol – 6-12 linguri la adulti si 5-10 lingurite la copii, eventual cu adaos de miere. Un vechi proverb german spune despre acest suc ca este sanatos ca sangele de urs. Lesne de preparat, el n-ar trebui sa lipseasca din nici o casa.??????


????????? Coacazele negre uscate- Se culeg ciorchini de coacaz negru si se pun la uscat, foarte rasfirati, intr-un loc bine ventilat si cu foarte multa caldura (altfel fructele se strica). Indicat este ca fructele sa se expuna pe bucati de hartie, direct la soare, pana se deshidrateaza complet si devin zbarcite asemeni stafidelor. Din aceste coacaze negre uscate se prepara prin macinare cu rasnita electrica de cafea o pudra cu efecte vitaminizante extraordinare, care se foloseste – asa cum vom vedea – intr-o multitudine de boli.


????????? Siropul de coacaze negre – Este, dupa parerea parintelui medicinii naturiste, preotul Sebastian Kneipp, un elixir de sanatate pentru gat si caile respiratorii superioare. Fructele de coacaz se spala foarte bine (fara insa a le zdrobi prea tare) si se pun intr-un borcan intre straturi de miere – un strat de fructe de jumatate de deget grosime se acopera cu un strat de miere de un deget grosime. Se lasa vreme de doua luni, dupa care se filtreaza prin tifon sau se consuma ca atare. Acest preparat va fi gata chiar in mijlocul toamnei, fiind un extraordinar mijloc de protectie impotriva guturaiurilor, bronsitelor si puseelor reumatice, specifice acestei perioade.


????????? Pentru a obtine siropul, fierbeti 500 gr fructe uscate in 1 litru de apa timp de 15 minute, la foc domol. Strecurati printr-o panza rara. Adaugati 250 gr zahar si fierbeti din nou lichidul pana devine sirop. Acest preparat are efect energizant, sedativ, hipotensiv si diuretic.


????????? Infuzie- puneti 5 g de frunze uscate la 1l de apa clocotita. Lasati sa infuzeze cateva minute. Beti 2-3 cani pe zi.


????????? Extractul din muguri de coacaz negru stimuleaza secretia hormonilor antiinflamatorii, fiind un foarte bun stimulator al imunit??ii si un drenor universal. Se administreaza 1 doza de 2,0 ml de 2-3 ori pe zi, diluatain putina apa, cu 15 minute inainte de mesele principale. Preparatul diluat se soarbe lent si se tine cit mai mult in gura pentru favorizarea absorbtiei prin mucoasa bucala.


????????? Sucul si ceaiul de coacaze negre (obtinut cu apa calduta din fructe si frunze) are efecte antiinflamatoare si depurative ideale, fiind in mod deosebit indicat in cure de 21 de zile pentru reumatici.


????????? Fructele in scop terapeutic atat proaspete, cat si congelate sau prelucrate.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.