Coada la debransari
Ieri dimineata, la sediul CET de pe strada Pictor Luchian, cateva zeci de persoane au facut coada, ca pe vremuri la carne, pentru a depune cererea de debransare de la sistemul centralizat. In acest sens se poate arata ca peste 1.500 de abonati doresc obtinerea independentei fata de CET si trecerea la sistem de incalzire individual.
Brasovenii se tem ca nu vor reusi, pana in 15 august, termenul-limita, sa obtina aprobarea pentru debransare si vor fi nevoiti sa plateasca taxa de urgenta, care se ridica la frumusica suma de 1.200 de lei. De aici si respectabila coada formata cu noaptea-n cap.
Directorul general al CET, Florin Cutitei, crede ca este vorba de oameni care au venit pe ultima suta de metri pentru a face acest lucru, ca in fiecare sezon de debransari, adica vara spre sfarsite.
„Asa se intampla in ultimele zile de primire a cererilor. Cum in mare parte nu funizam apa calda, fiindca nu primim gaz, am decis sa prelungim termenul de depunere a solicitarii pana in 21 august”, a precizat Cutitei.
O statistica arata ca, pana acum si fara cei de ieri, 1.520 de proprietari de apartamente au decis sa se desprinda de sistemul centralizat de termoficare.
Se stie si multi simt asta ca 20.000 de apartamente nu primesc apa calda de vreo doua luni, din cauza ca furnizorul de gaz a sistat livrarea catre sursa CET, CAF Metrom si sase dintre cele 30 de centrale de cvartal, si nu vrea sa le realimenteze pana cand CET nu va recupera si vira catre GDF Suez creantele de 12 milioane de lei, din care au ramas 11, ale asociatiilor de proprietari.
Mai trebuie insa mentionat faptul ca circa 35% dintre proprietarii care se spala la lighean sau cand ploua au facturile achitate la zi fata de CET, acesta fiind in culpa fata de acestia prin nerespectarea multdiscutatelor contracte individuale.
Deocamdata, CET Brasov mai are circa 32.700 de apartamente pe care se face ca le deserveste, dar, din cate se pare, acestea se raresc tot mai mult, de bine ce se poarta cu ei furnizorul.
Dan Bota