Coada – Racului
Coada Racului (Potentilla anserina) face parte din familia Rosaceae. Creste pe langa rauri, in poieni umede si prin locuri necultivate. I se mai spune iarba-gastelor, scrantitoare, prescura.
Planta-Herba Anserinae- este bogata in tanin, substante amare , flavone etc. Are proprietati antidiareice, astringente si hemostatice.
Ceaiul de coada-racului are actiune asupra aparatului digestiv, calmand colicile stomacale, regleaza menstruatiile abundente su potoleste durerile. In calculoza renala (piatra la rinichi) si artrite, se recomanda o cura mai indelungata cu ceai din aceasta planta. Uneori se foloseste si radacina.
Ceaiul se prepara prin infuzie sau decoctie, din doua linguri de planta maruntita la o jumatate litru de apa. Dupa un sfert de ora se strecoara, iar lichidul se bea in cursul unei zile. Planta intra in compozitia ceaiului antidiareic.
Extern, aceasta planta se foloseste sub forma de spalaturi locale in leucoree (poala alba), in ulceratii ale pielii, in inflamatiile gingiilor, unde pe langa proprietatile antiseptice, cicatrizante si hemostatice are si o actiune sedativa.