Coada racului (Potentilla anserina)
Se cunoaste si sub alte nume: argentina, forostoi, iarba gastii, sclinita, scrantioare, prescura
Aceasta planta este bogata in substante amare precum si in tanin. Una dintre cele mai importante proprietati a ceaiului de coada-racului este efectul antidiareic, dar si acela astringent.
Este alcatuita dintr-un rizom din care pornesc multe radacini. Frunzele sunt lungi si zimtate pe margini. Face flori galbene care infloresc incepand din luna mai pana in septembrie.
- Parti utile: se recolteaza rozeta de funze, in perioada infloririi, fara radacini si tulpini taratoare. Se usuca intr-un loc uscat la umbra.
- Utilizari medicinale:
- Uz intern:
- In afectiuni antidiareice, astringente si hemostatice.
- Afectiuni ale aparatului digestiv, calmand colicile stomacale
- Regleaza menstruatiile abundente si potoleste durerile.
- In calculoza renala (piatra la rinichi) si artritele
- Are efect antispastic diuretic si intestinal. Pentru ca in boli de acest fel ale intestinului nu este leac mai bun decat frunza de Coada-Racului.
- Se recomanda si femeilor ajunse la premenopauza, care au metroragii intense, precum si femeilor in perioada de menstruatie, care au hemoragii prelungite sau prea puternice.
- Uz extern:
–????????? Spalaturi locale in leucoree (poala alba), in ulceratii ale pielii, in inflamatiile gingiilor, unde pe langa proprietatile antiseptice, cicatizante si hemostatice, are si o actiune sedativa.
–????????? Incontinenta urinara se trateaza cu succes cu bai de sezut din decoct din 100 de grame de coada-racului si de coada-soricelului, diluat in cinci litri de apa.
–????????? Se foloseste sub forma de spalaturi vaginale, in tratarea leucoreei, fiind un antiinfectios si antiinflamator foarte puternic. In hernia inghinala se pun comprese cu aceasta fiertura de Coada-Racului pentru a strange orificiul largit prin care cad viscerele (este un puternic astringent). Tot cu fiertura de Coada-Racului se fac bai de sezut pentru a opri hemoragiile produse de hemoroizi. Compresele cu acest preparat se pun pe ulcerele varicoase, pentru a favoriza cicatrizarea.
- Preparate:
????????? Infuzie sau decoct, din 2 linguri de planta maruntita la o jumatate litru de apa. Dupa un sfert de ora se strecoara, iar lichidul se bea in cursul unei zile. Planta intra in compozitia ceaiului antidiareic.
????????? O alta reteta: Trei linguri de planta uscata si maruntita se lasa in jumatate de litru de apa sa macereze si apoi se filtreaza. Planta ramasa se mai fierbe apoi vreme de douazeci de minute la foc mic in alta jumatate de litru de apa si pe urma se filtreaza. La sfarsit, se combina maceratul anterior obtinut cu fiertura racita si se obtin cam trei sferturi de litru de preparat extrem de bogat in taninuri si, in consecinta, cu un gust nu prea placut, astringent.
????????? Ceaiul este recomandat mai ales persoanelor care sufera afectiuni digestive. Prin efectul calmant ceaiul de coada-racului va reduce durerile de stomac. O alta proprietate ar fi aceea ca prin efectul hemostatic, regleaza menstruatiile abundente si atenueaza durerile abdominale.
????????? Pentru vindecarea artritelor si pentru eliminarea calculilor renali se va consuma pe o perioada mai lunga aceast ceai.
????????? Puteti aplica de asemenea comprese imbibate cu ceai, in cazul unor ulceratii ale pielii sau in inflamatii ale gingiilor.
Precautii:
????????? Nu se bea pe nemancate, deoarece provoaca iritatia mucoasei gastrointestinale.
????????? Este contraindicat in afectiuni cronice renale si hepatice.