Cod portocaliu de vijelii in sase judete din Moldova pana miercuri dimineataSi Județul Brasov va fi afectat!
Meteorologii au emis marti dimineata avertizari de instabilitate atmosferica accentuata pentru mai multe judete din Moldova, Muntenia, Dobrogea si pentru cea mai mare parte a Transilvaniei si a Maramuresului.
Astel, de marti de la ora 10 si pana miercuri la ora 11, judetele Botosani, Iasi, Vaslui, Suceava, Neamt si Bacau sunt avertizate cu cod portocaliu de ploi abundente si vijelii. Acolo gradul de instabilitate atmosferica va fi foarte ridicat, iar local se vor cumula cantitati de apa de peste 60- 70 l/mp, arata prognoza meteo.
In celelalte judete, avertizate cu cod galben, vor fi averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari de vant ce vor lua si aspect de vijelie si grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20 l/mp si punctiform 50 l/mp, cu precadere in zona montana.
Prima avertizare cod galben expira marti seara la ora 23.00, iar de la noapte se restrange la mai putine judete, pana miercuri dimineata la ora 11.00, conform celei de-a doua harti atasate.
28 de judeţe din Banat, Crisana, Maramures, Transilvania, vestul Olteniei şi nordul Moldovei intră azi de la ora 10.00 sub cod galben de furtuni.
Meteorologii spun că izolat cantităţile de apă vor depăşi 50-60 de litri pe metru pătrat şi vor fi vijelii.
În schimb, sudul şi estul ţării sunt şi astăzi afectate de caniculă.
Temperaturile extrem de ridicate au făcut deja victime în ţară, iar autorităţile fac verificări, pentru a constata dacă angajatorii le asigură muncitorilor care lucrează în aer liber condiţiile necesare.
HARTĂ: Județele afectate de codul galben de furtuni. Sursa: ANM.
O situaţie de acest fel este la Vaslui, unde, după cum transmite corespondentul noastră, Alina Darie, zece oameni au murit din cauza caniculei:
Căldurile excesive din ultimele zile au făcut victime la Vaslui, opt persoane fiind găsite decedate pe câmp sau în locuri publice, ca urmare a caniculei.
De aceea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui a început verificări ample în judeţ, mai ales acolo unde este cunoscut faptul că lucrează zilieri la muncile câmpului, întrucât este important – spun specialiştii – ca acestor oameni să le fi asigurate condiţiile de altfel clar prevăzute de lege.
Potrivit unei statistici, în fiecare an pe timp de vară, peste 10.000 de vasluieni din mediul rural lucrează cu ziua la muncile câmpului.