CODRU-I FRATE CU ROMANUL, NU CU VERESTOY ATTILA…

CODRU-I FRATE CU ROMANUL, NU CU VERESTOY ATTILA…

0 875
Ziua internațională a pădurilor, la  21 martie, n-a fost instituita in Romania  de catre Verestoy Attila! Dimpotriva, alaturi de altii, si padurarii romani marchează anual respectul pentru padure in lume, și are drept scop conștientizarea importanței pe care o au in Romania  pădurile, chiar în viața noastră de zi cu zi.
Conform site-ului oficial al Organizației Națiunilor Unite, pe toata Planeta 1,6 miliarde de oameni depind de păduri pentru a-și asigura mijloacele de trai, medicamentele, carburanții și alimentația. Pădurile acoperă 31% din totalul suprafeței de uscat a Planetei și joacă un rol important în eradicarea sărăciei, dezvoltarea durabilă și siguranța alimentară, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare.
Din pacate,nu doar Romania a inteles tarziu de ce Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat rezoluția de instituire a  zilei  Padurii la 21 decembrie, încurajând  in ultimii ani toate statele membre să organizeze activități pentru promovarea rolului pădurilor și pentru protejarea acestora.
Ei bine, mai ales in judetele Covasna, Harghita si Mures , „holdingul” de taiere a padurilor, infiintat imediat dupa Revolutie, de grupul industrial Verestoy a produs, prin defrisari devastatoare, pagube, in anumite locuri de-a dreptul ireversibile.
De regulă, aceste activități de taiere includ obligatoriu campanii de plantare a arborilor, festivaluri, expoziții, dar și reuniuni pe această temă.Tema de anul acesta a Zilei internaționale a pădurilor -2015 ,  aduce în prim plan ”Pădurile și schimbările climatice”. În ciuda beneficiilor ecologice, economice, sociale și medicale pe care le aduc pădurile, omenirea distruge o mare parte a pădurilor de care are nevoie pentru a supraviețui. Defrișările la nivel mondial continuă într-un ritm alarmant, 13 milioane de hectare de pădure fiind distruse anual, in Romania acest flagel desfasurandu-se in ritm mai accentuat.
Acestea provoacă între 12 și 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, care duc la schimbările climatice. În mesajul său din 2015 a Zilei internaționale a pădurilor, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, declara că ”pentru a construi un viitor durabil, rezistent la schimbările climatice, trebuie să investim în păduri. Aceasta necesită implicare politică la cel mai înalt nivel, proiecte inteligente, susținere legislativă, parteneriate inovatoare și finanțare”. Ne-ar fi placut ca si in judetele cu mari exploatari forestiere din Ardeal, notabilitatile locale sa fi atras atentia asupra actualitatii dramatice a subiectului in cauza,mobilizand populatia, macar in aceste zile, la manifestari si actiuni de respect si omagiere a Padurilor, aceasta mare bogatie naturala pentru o Romanie curata!
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.