CODUL NASCUT DIN „concubinajul „PREDOIU-BICA, AMENDAT IAR DE CRR!

CODUL NASCUT DIN „concubinajul „PREDOIU-BICA, AMENDAT IAR DE CRR!

0 592

Curtea Constituțională a decis, ieri la prinz, că o sintagmă din art. 301 alin. (1) din Codul penal este neconstituţională. Astfel, magistrații constituționali au stabilit că incriminarea infracţiunii de conflict de interese în mediul privat reprezintă o încălcare nejustificată a libertăţii economice şi a dreptului la muncă.
Curtea Constituţională a luat în dezbatere  excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 301 alin. (1) din Codul penal: „Conflictul de interese.
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică
„. ccr - banner
Potrivit unui comunicat remis ieri` de CCR, judecătorii au admis cu unanimitate de voturi excepţia de neconstituţionalitate şi au constatat că sintagma „raporturi comerciale” din cuprinsul dispoziţiilor art. 301 alin. (1) din Codul penal este neconstituţională.

Curtea a reţinut că noţiunea de ”raport comercial” nu mai este expres definită prin legislaţia în vigoare, împrejurare ce lipseşte de claritate şi previzibilitate sintagma cuprinsă în norma penală şi care este de natură a împiedica determinarea exactă a conţinutului constitutiv al infracţiunii de conflict de interese.
Această lipsă de claritate şi previzibilitate a sintagmei ”raporturi comerciale” din cuprinsul dispoziţiilor art. 301 alin. (1) din Codul penal contravine principiului legalităţii incriminării, prevăzut la art.1 din Codul penal şi la art.7 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, şi, în consecinţă, dispoziţiilor art.1 alin. (5) din Constituţie, precum şi libertăţii individuale, drept fundamental prevăzut de art. 23 din Constituţie”, argumentează juecătorii constituționali.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.