Codul Silvic asteapta votul Parlamentului
Dezbaterea publică de luni cu organizaÅ£iile neguvernamentale de mediu referitoare la Codul Silvic, organizată la propunerea premierului, este ultima înainte de promovarea documentului către Guvern ÅŸi Parlament, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Ape, Păduri ÅŸi Piscicultură, Lucia Varga.
'Din martie ÅŸi până acum au fost peste 40 de dezbateri publice referitoare la modificarea Codului Silvic. În momentul de faţă, există cele 13 avize de la ministerele implicate ÅŸi câteva zeci de amendamente introduse la propunerea ONG-urilor, a asociaÅ£iilor de proprietari, de administratori sau profesionale. Primul ministru Victor Ponta ne-a solicitat să mai avem, totuÅŸi, o întâlnire cu organizaÅ£iile neguvernamentale de mediu, cea de astăzi (luni – n.r.), iar mâine (marÅ£i – n.r.) – cu comisiile de specialitate din Camera DeputaÅ£ilor ÅŸi Senat. Nu ÅŸtiu dacă documentul se va finaliza printr-o Ordonanţă de Urgenţă sau printr-un proiect de lege, va fi o decizie a Guvernului, dar dacă va intra în dezbaterea Legislativului, sunt convinsă că Parlamentul va susÅ£ine actuala formă care urmăreÅŸte, cu prioritate, stoparea furtului de masă lemnoasă din păduri', a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Ape, Păduri ÅŸi Piscicultură. Aceasta a arătat că principalele modificări aduse Codului Silvic se referă la:
– interzicerea vânzării lemnului 'pe picior', adică în baza unor estimări grosiere,
– responsabilizarea personalului silvic ('pentru că există situaÅ£ii când angajaÅ£ii favorizează furtul de lemn ÅŸi nu pot fi imediat sancÅ£ionaÅ£i'),
– paza gratuită a micilor proprietăţi silvice asigurată de către Romsilva,
– dreptul de preemÅ£iune al producătorilor de mobilă la vânzarea masei lemnoase, pentru a încuraja valorificarea acestei în România'. 'Au fost dezbateri publice în toată Å£ara. Am participat la multe dintre ele. Au fost dezbateri dificile. De multe ori, am primit propuneri constructive ÅŸi le-am luat în considerare. Pe de altă parte, am avut ÅŸi situaÅ£ii în care cei care beneficiau de actuala legislaÅ£ie, ambiguă ÅŸi permisivă, s-au opus modificării Codului Silvic (…) Lupta cu 'sistemul' este complicată pentru că acesta se autoprotejează, împiedică luarea de măsuri care să-i afecteze pe angajaÅ£ii silvici incorecÅ£i ÅŸi blochează toate tentativele de a face 'curăţenie', a adăugat Lucia Varga.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri ÅŸi Piscicultură a mai spus că are intenÅ£ia de a 'reforma total inspectoratele silvice' deoarece mulÅ£i dintre angajaÅ£ii acestora favorizează furtul de material lemnos ÅŸi că 'trebuie întărit controlul la bază, iar verificările de la BucureÅŸti vor fi numai prin sondaj, în zonele de risc'. Potrivit consilierului ministerial, Angela Iancu, din martie ÅŸi până în prezent, au fost primite peste 100 de amendamente din partea ministerelor avizatoare ÅŸi tot atâtea de la ONG-uri, asociaÅ£ii de proprietari, de administratori sau profesionale. Dintre acestea, circa 90% au fost preluat în proiectul de modificare a Codului Silvic.