Coface: despre debitorii si datoriile acestora

Coface:
despre debitorii si datoriile acestora

0 234

37% dintre debitori refuza sa isi plateasca datoriile, 34% si le platesc integral, iar in 29% dintre cazuri debitorii isi platesc partial datoriile sau perioada de recuperare a datoriilor de la ei este indelungata si anevoioasa, informeaza Coface, intr-un comunicat remis miercuri Agerpres.
Activitatea diviziei Coface specializata in colectarea creantelor de la persoane fizice a crescut ca volum cu 35% in 2010, ajungand la un portofoliu de 400.000 de cazuri. 45% dintre cei care solicita Coface sa le colecteze creantele sunt banci, urmate de clienti din sectorul telecomunicatiilor, categorie care a crescut si a ajuns anul trecut la o pondere de 42% in portofoliul Coface. Principalele institutii care au decis externalizarea acestui volum de datorii au fost bancile, companiile de leasing, de asigurari, IFN-urile, companiile de utilitati si cele de telecomunicatii.
Valoarea creantelor externalizate catre Coface a crescut cu 11% in 2010, valoarea totala a portofoliului companiei pe segmentul persoanelor fizice ajungand la 180 de milioane de euro. Valoarea medie a creantei a scazut la 1.200 de euro in 2010, comparativ cu 1.400 euro, in 2009. Aceasta evolutie este cauzata de criza economica, in timpul careia veniturile populatiei au scazut considerabil, rata somajului a crescut, oamenii fiind nevoiti sa-si restranga considerabil consumul si sa se axeze pe satisfacerea nevoilor de subzistenta.
Cel mai ridicat grad de recuperare il au creantele cu intarzieri de 1- 60 de zile, numite si “early collection” sau “fresh cases”, rata de succes pentru acestea fiind de peste 80%. Insa, afirma oficialii Coface, de la cazuri fresh pana la cazuri ce intra in faza de colectare in instanta (in care debitorii refuza sa plateasca), rata medie a colectarii se situeaza la 25%.

Pentru 2011, Coface estimeaza ca piata de colectare de creante va creste cu circa 15%, iar ca principale institutii cu volume mari de creante de externalizat, se vor mentine bancile, companiile de telecomunicatii, de asigurari, de leasing si IFN-urile.

Coface este o divizie a Natixis, al carei capital social (capital propriu disponibil) se ridica la 12,7 miliarde de euro la sfarsitul lui decembrie 2009. Coface are 6.600 de angajati din 67 de tari si peste 45% dintre primele 500 de companii din lume sunt deja clienti Coface.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.