Colacii de Craciun
O traditie de seama in preajma Craciunului, este facutul turtelor si al colacilor pentru ziua de ajun. Turtele se fac din faina de grau „cernuta cu sata cea deasa”. Faina se cumpara din targ, ori o are gospodina macinata din graul sau, la moara satului.
Intaia turta pe care gospodina o face, se numeste turta-vacii. Ea se coace tocmai la Boboteaza, cand se da vacii odata cu taratele ca s-o manance, avand gospodina credinta ca in chipul acesta vaca sa va fi laptoasa.
?
Scutecele Domnului
Turtele se mai numesc si scutecele?? sau?? pelincele Domnului, inchipuind, dupa credinta?? poporului, pe cele ce au slujit la nasterea pruncului? Hristos.
Colacii se pregatesc fie pentru colindatori, numindu-se prin unele parti si colindate, fie pentru masa ajunului, fie pentru pomenirea mortilor.?
De aluatul de Craciun se leaga o suma de credinte si datine.
Aluatul, din care cu nici un chip nu se imprumuta, este dos?pit ca sa se oua gainile si sa fie sanatoase peste vara, iar vitele sa se plodeasca, adica sa fete. Unele gospodine se feresc chiar de veci?nele lor care vin intr-adins ca sa poata ciupi cateva farmaturi? de aluat, ca sa ia sporul si mana vacilor de la acea casa.
Daca se pastreaza acest aluat pentru mai tarziu, el se poate folosi pentru tamaduirea vitelor bolnave de deochiu. Prin unele parti, gospodinele pun cate un copil de iau cu gura de noua ori din aluat, tinand manile la spate. Din aceste noua muscaturi se face un dodomete care se coace intre soba si care, sub numele de aluat de la Craciun, se intrebuinteaza pentru diferite boli de stomac la oameni si la dobitoace?