Colindatorii Minisatului „Sfantul Andrei”

Colindatorii Minisatului „Sfantul Andrei”

0 347

In continuitate cu stravechi traditii autohtone, dar cu o pregatire intelectuala laborioasa, studii de etnografie si folclor, filosofie si istoria religiilor, in Minisatul „Sfantul Andrei” se pregateste Colindatul.


In fiecare an, incepand din postul Craciunului tinerii din Minisat alcatuiesc o ceata in vederea colindatului: se stabileste si se invata repertoriul, se alege zona etnografica (satele) care va fi colindata.


Organizatorul repertoriului folcloric este prof. Apan Ioan Sorin, care inca din 1985 a initiat si sustinut anual colindatul brasovenilor de Craciun, Anul Nou si de Sfintele Pasti precum si participarea lor la procesiunile de Sfanta Maria in Maramures. S-a creat o legatura speciala intre generatii de tineri brasoveni si maramureseni din satele Bogdan Voda (Cuhea), Ieud, Botiza, Poienile Izei si Barsana.


In ultimii patru ani, odata cu infiintarea Minisatului „Sfantul Andrei” s-a realizat o colaborare de nivel profesional cu Muzeul de etnografie din Brasov, cu Muzeul Satului si Muzeul Taranului Roman din Bucuresti.


Experienta colindatului in teren a repus in viata functiile principale ale colindei: apotropaica (purificatoare), matrimoniala si funerara; ca urmare a colindatului s-au intemeiat pana acum nu mai putin de douazeci de tinere familii. In orizontul crestin colinda primeste si o accentuata functie harica.


?


Centru de creatie si spiritualitate romaneasca


In 1850, anul infiintarii primului gimnaziu romanesc din Transilvania, in actul de intemeiere ingropat in subsolul actualului Colegiu National, mitropolitul Andrei Saguna inscria “sub blestem si afurisenie” vointa ctitorilor ca pe durata functionarii scolii, aceasta sa nu se dezminta de la caracterul ei national si crestin-ortodox.


Ca o continuitate a ideii testamentare a mitropolitului Saguna, in februarie 1998 s-a constituit “Minisatul Sfantul Andrei” – Centru de creatie si spiritualitate romaneasca pentru elevii Colegiului National “Andrei Saguna”.


Initierea si sustinerea acestui program n-ar fi fost posibile fara sprijinul nemijlocit al colaboratorilor Directiei Judetene pentru Tineret si Sport Brasov, Muzeul de Etnografie Brasov, Muzeul Taranului Roman, Muzeul Satului din Bucuresti si Sighetul Marmatiei.


Aici, sub indrumarea unor specialisti in arta traditionala romaneasca, tinerii brasoveni pot invata sculptura, pictura de icoane pe lemn si sticla, tesutul traditional, incondeiatul oualor si se pot bucura de un atelier de “spiritualitate romaneasca”, urmand ca, nu peste mult timp, tot aici, sa poata studia olaritul.


?


Minisatul – realizarea unui vis frumos


Idea realizarii acestui centru complex de creatie populara, vizitat zilnic de peste 40 de copii, a apartinut creatorului popular Nicolae Purcarea, profesorului Sorin Ioan Apan si domnului Aurel Morar, asesor la Directia Judeteana pentru Tineret si Sport, care, dupa cum ne-au declarat, nu au facut altceva decat sa puna in sfarsit in practica “un vis frumos”.


“Daca Romania a avut norocul de a mosteni cel mai mare tezaur de arta populara din intreaga lume, ar fi fost mare pacat ca Brasovul sa fie vitregit de existenta unui asemenea centru de creatie populara. Obligatia oricarui creator popular este de a forma o scoala. Desi in toate muzeele din lume este cunoscuta deja scoala Purcarea in ceea ce priveste sculptura traditionala romaneasca, am dorit ca ea sa fie prezenta si in acest liceu. Mie imi revine sarcina de a lasa la Saguna aceasta traditie”, a declarat domnul Nicolae Purcarea, fostul Presedinte al Uniunii Creatorilor Populari din Romania.


?


Sufletul Minisatului


Profesorul Sorin Apan are o experienta de aproape 30 de ani in pictura icoanelor. El este convins ca, dupa munca depusa in acest atelier de creatie populara, elevii nu se simt obositi. „Ei se simt cu totul si cu totul alti oameni, chiar dupa opt ore petrecute aici. Sufletul este odihnit. Exista, de fapt, o terapeutica a lucrului mainilor, pe care lumea crestina o cunostea si care ne poate scoate si pe noi din acest stres zilnic. Este un prilej de comunicare, dar nu de tipul cunoscut al barfei atata timp cat, in timpul creatiei, se infiripa un dialog constructiv”, sustine domnul profesor Sorin Apan..?


?


Desoperirea valorilor traditionale


Se pare ca impactul de care s-a bucurat acest centru de creatie in randul tinerilor a depasit pana si asteptarile initiatorilor: “Copii care nu credeau ca vor fi in stare sa inteleaga si sa faca asa ceva, tineri care inainte se uitau cu scarba la un costum popular si-si astupau urechile la auzul unei melodii populare, isi petrec aici intre 4 si 6 ore zilnic. Este incredibil”, a subliniat Sorin Apan.


Incaperea de la demisolul colegiului s-a metamorfozat intr-un spatiu deosebit de primitor, familiar, reproducand un interior taranesc. Lavitele, scoartele, cergile, stergarele, razboiul de tesut, leganelul, icoanele pe sticla fiind obiecte autentice culese de-a lungul anilor din satele maramuresene.

Idea de baza care i-a unit pe fondatori a fost necesitatea de a oferi tinerei generatii posibilitatea descoperirii valorilor traditionale romanesti, completand oferta existenta in sistemul de invatamant. Se insista pe continutul axiologic al societatii traditionale, ca ofera modele de munca si creatie atat la nivel individual cat si la nivel de grup.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.