Colinde pascale – traditie din Ardeal

Colinde pascale – traditie din Ardeal

0 241

Colindele pascale din Ardeal sunt suratele celor cantate de Craciun in toate regiunile Romaniei. Tematica acestor colinde este una religioasa. Exista multe diferente intre cele doua tipuri de colinde.
Traditionalele colinde de Craciun au fost influentate mult mai mult de creatiile folclorice in comparatie cu colindele de Paste, care pastreaza intr-o mai mare masura linia melodica a cantecelor bisericesti din traditia liturgica bizantina.
Astfel, colindele de Paste au un caracter cultural mult mai pronuntat. Ele sunt cantate, sub forma unor pricesne, doar in biserica. In cadrul liturgic, ele sunt intonate mai ales in momentul in care credinciosii se cumineca cu Sfanta Euharistie. Practic, nimeni nu canta colinde de Paste in afara bisericilor. Linia lor melodica este inspirata de vechile cantece religioase bizantine, influentate de un puternic filon folcloric local. Spre deosebire de colindele de Pasti, cele de Craciun sunt in mare masura expresia creatiei folclorice si datoreaza mult mai putin muzicii bizantine.
O alta diferenta este data de faptul ca exista doua feluri de colinde pascale. In perioada de dinainte de Paste, sunt intonate asa-numitele colinde de durere, mai ales in Saptamana Patimilor. In perioada de dupa Paste, in Saptamana Luminata, sunt intonate colindele de bucurie, in care oamenii isi exprima veselia adusa de Invierea Domnului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.