Home Arhiva Coloana infinitului…ploieștean! Un monument funerar al familiei Hogaş intrigă ploiestenii de...
Coloana infinitului…ploieștean!
Un monument funerar al familiei Hogaş intrigă ploiestenii de peste 100 de ani !
Dupa republicarea, in InfoBrasov, a articolului despre monumentul funerar pornografic din Cimitirul municipal, iata o noua "poveste" destul de apropiata cu cea din Brasov, dar petrecuta la Ploiesti… Astfel una dintre legendele urbane preferate ale ploieÅŸtenilor este cea a monumentului funerar cu aluzii erotice din cimitirul ViiÅŸoara.
Povestea, transmisă din generaÅ£ie în generaÅ£ie, vorbeÅŸte despre răzbunarea unui bărbat din familia scriitorului HogaÅŸ care, după ce ÅŸi-a surprins soÅ£ia cu amantul, a împuÅŸcat-o! Apoi i-a construit un monument funerar în formă de falus, să fie de ocară ÅŸi peste timpuri pentru modul în care ÅŸi-a petrecut scurta viaÅ£a de amanta…
În cel mai vechi cimitir al PloieÅŸtiului, ViiÅŸoara, printre zecile de cavouri, adevărate opere de artă în care se odihnesc multe dintre personalităţile oraÅŸului, un mormânt aparte intrigă credincioÅŸii. Cu obrajii în flăcări, multe dintre doamne trec, grăbesc pasul în dreptul lui, ÅŸi nici măcar cei mai puÅ£in pudibonzi nu-ÅŸi pot reÅ£ine gândurile…
De-a lungul timpului, poveÅŸtile despre neobiÅŸnuitul monument funerar al familiei HogaÅŸ s-au transmis din gură în gură, au fost înflorite, romanÅ£ate, iar orice argument care să susÅ£ină altceva decât transmite monumentul la prima vedere, nici nu poate fi luat în calcul. Legenda urbană creată în jurul monumentului este atât de spumoasă încât satisface ÅŸi gusturile publicului aflat la distanţă de peste 100 ÅŸi ceva de ani de poveste.
Astfel, neobiÅŸnuitul monument funerar seamănă cu un falus, o reprezentare la scară mare, în marmură, a unui organ sexual masculin. Nici măcar faptul că, de câÅ£iva ani, este retezat nu diminuează senzaÅ£ia, ba chiar o amplifică prin segmentarea în două bucăţi care fac detaliile mai uÅŸor de observat.
Dragoste ÅŸi răzbunare la sfârÅŸit de secol XIX? „Astfel este viaÅ£a. Maria HogaÅŸ, născută Lascanu. Născută în maiu 1872, încetată din viaţă în decembrie1895“, este inscripÅ£ia seaca ce măreÅŸte misterul de pe monumentul funerar. Pentru a o citi, trebuie să te uiÅ£i invers, cu capul în jos…
În capăt sunt sculptate trei inimi străpunse de o săgeată. Pornind de la aceste date, poveÅŸtile, transmise din generaÅ£ie în generaÅ£ie, au creat o adevărată poveste, plină de ingrediente picante: romantism, dragoste, sex ÅŸi răzbunare…
Maria HogaÅŸ ar fi fost soÅ£ia lui Nicolae HogaÅŸ, un nepot al lui Calistrat HogaÅŸ (1847 – 1917). Femeie frumoasă, dar un pic cam prea… iubăreaţă, aceasta îÅŸi înnebunea soÅ£ul gelos, cu numeroasele aventuri. Într-o seară, acesta nu ar fi mai suportat să fie înÅŸelat. A organizat un „flagrant“, ÅŸi-a prins soÅ£ia în patul cu amantul ÅŸi i-a împuÅŸcat pe amândoi. Pentru a o pedepsi pe Maria, a dat comandă celui mai renumit arhitectul al vremii, Temistocle Vidali, să-i ridice monumentul funerar în formă de falus, o pedeapsă publică ÅŸi eternă pentru comportamentul Mariei HogaÅŸ din timpul vieÅ£ii. Acesta ar fi ÅŸi semnificaÅ£ia mesajului inscripÅ£ionat la capătul femeii moartă la 23 de ani, „Astfel este viaÅ£a“.
O variantă a acestei legende urbane este aceea că… Maria HogaÅŸ era o damă de companie de lux a acelor vremuri, căsătorită. Åži în acest caz, soÅ£ul ar fi împuÅŸcat-o pentru că nu mai suporta să o ÅŸtie nopÅ£ile în bratele altor bărbaÅ£i.
Starea în care se află acum monumentul, faptul că este retezat în două, s-ar datora, spun din nou legendele, evident… comuniÅŸtilor. AceÅŸtia au dat ordin să fie doborât pentru că era obscen ÅŸi tulbura linistea oamenii veniÅ£i la cimitir.
La un moment dat, „falusul“,chiar si injumatatit, a fost dat jos în întregime de pe soclu. Remontat parÅ£ial de personalul cimitirului, dupa Rivulutie, acesta ar putea fi restaurat ÅŸi are ÅŸanse mari să fie declarat monument istoric. Greutatea bucăţii retezate este, însă, foarte mare, astfel că administraÅ£ia cimitirului are nevoie de un dispozitiv care să-l repună la loc.
Bani nu sunt… Dar exista si o varianta mai soft: Maria, ar fi o tânără secerată de o boală incurabilă. Iar Monumentul, o coloană a infinitului…ploiestean! Povestea familiei HogaÅŸ, inacceptabilă pentru gustul romantic al ploieÅŸtenilor ÅŸi apărută mult prea târziu prin glasul singurei descendente (care plăteÅŸte ÅŸi acum pentru întreÅ£inerea mormântului din ViiÅŸoara), ar fi aceea că Maria HogaÅŸ a fost secerată de cancer sau de o altă boală incurabilă, la 23 de ani.
Familia, îndurerată de pierdere, i-a construit acest monument care reprezintă, însă, o coloană a infinitului. InscripÅ£ia „Astfel este viaÅ£a…“ semnifică aspiraÅ£ia, iar inimile străpunse de săgeată , durerea familiei, distrusă de această pierdere neaÅŸteptată.
Acceptarea acestei variante sau, dimpotrivă, pe cea a unui monument scandalos rămâne, până la urmă, o chestiune de apetit. Pentru senzaÅ£ional, pentru poveÅŸti "nemuritoare" ÅŸi nevoia de legende…