Colonie corporatistă internationala – Am îngenuncheat ÅŸi facem sluj

Colonie corporatistă internationala – Am îngenuncheat ÅŸi facem sluj

0 786
 
Motto: “FMI-ul trebuie să se reformeze ÅŸi din alte puncte de vedere. DeÅŸi are putere de influenţă asupra membrilor săi, aceasta se aplică numai în momentele de criză ÅŸi numai ţărilor mai mici, care au dificultăţi în a-ÅŸi onora obligaÅ£iile de plată. China, Japonia, Statele Unite ÅŸi Germania, naÅ£iuni care îndeplinesc rolul de creditori pentru restul lumii, pot să ignore FMI-ul” – Nouriel Roubini/Stephen Mihm, “Economia crizelor”, ed. Publica, 2010
 
Nicolae Văcăroiu, fostul premier al României între 1993 ÅŸi 1996, face dezvăluiri incendiare despre presiunile infernale pe care Fondul Monetar InternaÅ£ional, Banca Mondială, dar ÅŸi Uniunea Europeană le fac asupra autorităţilor române de la cel mai înalt nivel pentru a le fi pusă România la picioare, despre mecanismul complex ÅŸi extrem de eficient prin care Å£ara ajunge o colonie dispusă să înghită orice, să rabde oricât. VorbeÅŸte ÅŸi despre trădare, iar printre rânduri pot fi identificate figurile sclivisite ale “gulerelor albe” ÅŸi ale politicienilor care stau la coadă nerăbdători să-ÅŸi trădeze neamul ÅŸi Å£ara.
Acum, când Victor Ponta ÅŸi ai săi par că tropăie de nerăbdare să dea ÅŸi ultimele resurse ale economiei româneÅŸti – de la RoÅŸia Montană la Oltchim, de la Căile Ferate Române la cupru ÅŸi gaze de ÅŸist -, dezvăluirile fostului premier, făcute în 1998, în volumul “România, jocuri de interese”, constituie un adevărat manual despre cum să-Å£i iubeÅŸti Å£ara. Fără declaraÅ£ii pompoase, fără parade ci muncind pe brânci, cu inteligenţă ÅŸi maximă responsabilitate.
 
Victimele genocidului practicat de Banca Mondială şi FMI
“FMI ÅŸi Banca Mondială reprezintă o serie de interese, în primul rând interesele celor ÅŸapte mari puteri superindustrializate, care deÅ£in peste 56% din pachetul de acÅ£iuni al celor două bănci. Ca să fiu sincer cu dumneavoastră, pot să afirm că ei reprezintă în domeniul financiar-monetar, dar ÅŸi în politicile economice, ceea ce erau pe timpuri comisarii sovietici. Au o matrice generală, una ÅŸi aceeaÅŸi, pe care o aplică în toate ţările aflate în tranziÅ£ie, fără să Å£ină seama de specificul ÅŸi de evoluÅ£ia ţării respective, de perspectivele ei de dezvoltare. Este un program perfect din punct de vedere teoretic, dar care poate provoca efecte negative, mai mari sau mai mici, în funcÅ£ie de condiÅ£iile concrete din fiecare Å£ară. 
Personal, nu cunosc vreo Å£ară care să fi obÅ£inut succese în urma aplicării măsurilor de ajustare structurală impuse de FMI ÅŸi Banca Mondială. Din contră, au avut ca efect adâncirea crizei economice, agravând situaÅ£ia deja critică a celor săraci.
 În cartea sa "Scandalul ÅŸi RuÅŸinea", editată în 1997, Bertrand Schneider – o mare personalitate a Clubului de la Roma – spunea: "Într-adevăr, câmpul vizual al Băncii Mondiale s-a îngustat într-o asemenea măsură încât ea sfârÅŸeÅŸte prin a reprezenta o sursă de sărăcie ÅŸi de subdezvoltare în contradicÅ£ie totală cu însuÅŸi spiritul misiunii sale". Un eveniment semnificativ în ceea ce priveÅŸte «succesul» celor două organisme financiare internaÅ£ionale s-a petrecut în urmă cu circa doi ani, cu prilejul celei de-a 50-a aniversări a FMI ÅŸi BIRD.
ONG-uri din întreaga lume au organizat în paralel un forum sub lozinca "50 de ani ajung". ToÅ£i participanÅ£ii au fost alături de Vandana Shiva când aceasta a cerut "un minut de tăcere" pentru victimele genocidului practicat de Banca Mondială ÅŸi FMI.
Am încercat în acele perioade de negocieri să spargem acest model general, această matrice ÅŸi să adoptăm o serie de măsuri convenabile”.
 
Sinucidere prin cădere economică
“S-a dorit să ni se impună, pentru anul 1993, o cădere economică de circa 15%. Aceasta era principala problemă care ni se punea în faţă. AdăugaÅ£i acest procent la căderea de cca. 54% din perioada 1990-1992 ÅŸi veÅ£i avea, cred, imaginea a ceea ce ar fi rămas din economia românească. Ar fi însemnat păstrarea doar a câtorva segmente ale economiei ÅŸi coborârea capacităţilor de producÅ£ie la o serie de obiective sub pragul de eficienţă.
A accepta aÅŸa ceva era echivalent cu o sinucidere, însemna în primul rând distrugerea perspectivei capitalului autohton, care nu ar mai fi avut ce să deservească. Să deservească populaÅ£ia? De acord, dar asta în proporÅ£ie, să zicem, de 30%, în rest trebuie să deservească marea industrie. Însă marea industrie era pur ÅŸi simplu propusă spre lichidare.
Într-adevăr, când am preluat guvernarea, cam 80% din economie se afla în blocaj financiar ÅŸi circa 1800 de societăţi mari ÅŸi mijlocii erau în pierdere, sau la limită, dar a lichida aceste obiective dintr-un condei ar fi însemnat decapitarea economiei româneÅŸti ÅŸi rămânerea fără nici un fel de perspectivă de dezvoltare ulterioară. (…) Se solicita, de regulă, închiderea societăţilor comerciale din ramurile de prelucrare finală, deci cele cu grad ridicat de prelucrare.”
 
“Să nu exportăm buÅŸteni, ci mobilă”
“De asemenea, interzisesem exportul de fier vechi, minereuri brute, blocuri de marmură ÅŸi granit, buÅŸteni etc. – deci materii prime brute – pentru o anumită perioadă de timp, pentru a da posibilitatea producătorilor din Å£ară (indiferent de forma de proprietate) să se modernizeze, retehnologizeze, restructureze, pentru a ajunge la performanţă în prelucrarea acestor materii prime brute. Cu alte cuvinte, să nu exportăm buÅŸteni ci mobilă, nu blocuri din marmură ci plăci fine, nu fier vechi ci metal prelucrat etc. Era o formă de a atrage investitori străini în realizarea de produse cu grad înalt de valorificare, în România. Asta însemna dezvoltare industrială, asigurarea de noi locuri de muncă, export etc.”
 
Dispute foarte dure ÅŸi foarte serioase
“Când, în locul unei scăderi de 15% am propus o creÅŸtere, fie ÅŸi mică, reprezentanÅ£ii FMI ÅŸi ai Băncii Mondiale au spus că aÅŸa ceva este practic imposibil, dar eu ÅŸtiam că putem ÅŸi am demonstrat-o.
Aveam experienţă, eram, sub aspectul pregătirii profesionale, cel puÅ£in la nivelul echipei lor, o echipă condusă de un anume Watson, un irlandez. În Å£ară aveau ca reprezentant permanent pe un anume Green.
Rezultatele obÅ£inute au dovedit viabilitatea programului nostru de guvernare ÅŸi capacitatea profesională a echipei guvernamentale. Concret, am realizat în anul 1993 o creÅŸtere a PIB cu 1,3% faţă de anul 1992 ÅŸi nu o cădere de cca. 10% cât era estimarea organismelor financiare internaÅ£ionale. Au fost ÅŸi alte mici victorii în confruntarea cu reprezentanÅ£ii FMI ÅŸi Băncii Mondiale. Spre exemplu, mi-au spus că prin introducerea TVA veniturile bugetului de stat se vor diminua cu 0,5%, în timp ce noi susÅ£ineam că vor creÅŸte cu 0,5%. Rezultatul final a condus la creÅŸtere a veniturilor cu 0,4%.
Până la urmă, am dobândit un anumit respect profesional din partea acestor echipe de negociatori, însă disputa a rămas în cotinuare foarte dură ÅŸi foarte serioasă. Să nu vă închipuiÅ£i însă că stăteam ÅŸi ne târguiam zi de vară până seară, că apăream cu dânÅŸii la televiziune, aÅŸa cum s-a întâmplat ulterior. Discutau cu specialiÅŸtii noÅŸtri din Ministerul de FinanÅ£e, Banca NaÅ£ională, ministerele economice, iar la primul ministru nu stăteau decât o jumătate de oră, o oră maxim, aÅŸa cum este normal.”
 
Măsurile impuse de FMI duc la destabilizarea ţării
“Măsura care ni se cerea era de lichidare rapidă a tuturor societăţilor comerciale cu pierderi, care nu-ÅŸi pot onora obligaÅ£iile financiare faţă de furnizori, bugetul de stat ÅŸi de asigurări. Era o analiză economică la rece care nu Å£inea seama de situaÅ£ia concretă din Å£ară, de efectele dezastruoase pe care le-ar provoca asupra întregii societăţi, pe termen mediu ÅŸi lung, punerea în aplicare a măsurilor propuse de aceste organisme financiare internaÅ£ionale
În 1993, când se purtau aceste discuÅ£ii, aproape întreaga economie se afla în blocaj financiar, mai bine de jumătate din industrie îÅŸi închisese porÅ£ile (în primii trei ani de după revoluÅ£ie se produsese deja o restructurare, involuntară, haotică), agricultura se afla în plină criză, nemaiputând să asigure securitatea alimentaÅ£iei populaÅ£iei, subcapitalizarea societăţilor comerciale atinsese cote alarmante (creditul pentru producÅ£ie depăşea, în medie, 75% din necesarul de capital circulant) în mare parte ÅŸi ca efect al practicării de dobânzi real pozitive exagerate timp de trei ani. Åži nu uitaÅ£i că economia ajunsese în această stare după punerea în aplicare de către guvernanÅ£i a măsurilor impuse prin acorduri de către FMI ÅŸi Banca Mondială. A continua pe această linie ar fi însemnat colapsul total al economiei, costuri sociale imposibil de suportat, declanÅŸarea de conflicte sociale puternice, destabilizarea ţării.
Sigur că aveam alternative pregătite – chiar acceptând unele din măsurile cerute de organismele financiare internaÅ£ionale – pe care le-am pus pe masă în discuÅ£iile purtate mai bine de jumătate de an. În final, au fost acceptate multe din măsurile propuse de noi. În practică, rezultatul noilor mecanisme s-a concretizat în reducerea treptată a blocajului financiar de la 80% din PIB (la 1 ianuarie 1993) la cca. 18% din PIB (la 31 decembrie 1996), refacerea echilibrelor macroeconomice prin creÅŸtere economică ÅŸi nu prin cădere, aÅŸa cum ni se propunea, recuperarea în mare parte a pieÅ£elor externe, dezvoltarea sectorului privat, care la predarea mandatului nostru contribuia cu 52% la crearea PIB.”
 
Preţuri mari impuse la electricitate şi gaze
“Am avut discuÅ£ii interminabile ÅŸi în ceea ce priveÅŸte impunerea unor preÅ£uri la energia electrică ÅŸi la gazele naturale. Punctul meu de vedere a fost acela că, fiind producători de astfel de resurse, nu e nevoie să includem o serie de cheltuieli în preÅ£ ca ÅŸi cum am importa energie. De altfel, ceea ce se solicita ÅŸi anume un preÅ£ de 50 de dolari pe MW nici nu exista ca atare în economia mondială, era un preÅ£ artifical. Până la urmă, am reuÅŸit să cădem de acord asupra unui mecanism de recalculare în baza păcurii, care avea preÅ£ul cel mai scăzut. De asemenea, s-a acceptat, pentru câÅ£iva ani, să practicăm un tarif mai scăzut la energia electrică ÅŸi termică livrată populaÅ£iei, comparativ cu cel suportat de agenÅ£ii economici.
Oricum, industria, agricultura etc. primeau energia la un tarif mediu de 40-45 dolari/MW, faţă de 65-75 dolari/MW în prezent în comparaÅ£ie cu 40-45 dolari/MW cât este tariful mediu pe piaÅ£a mondială.
Am obÅ£inut deci o serie de succese în aceste negocieri, ceea ce a dus la unul dintre cele mai mari ritmuri de creÅŸtere mediu anuale din Europa, de 5-6% în industrie, iar în agricultură reuÅŸisem, după o muncă de selecÅ£ie, să reabilităm marile complexe de creÅŸtere a porcilor ÅŸi a păsărilor ÅŸi să reintroducem ÅŸi să dezvoltăm sistemul de subvenÅ£ii ÅŸi prime, desigur în măsura în care ne permiteau resursele. În acest fel, până în 2002, când era prevăzută liberalizarea comerÅ£ului cu Uniunea Europeană, am fi ajuns la acelaÅŸi mecanism cu cel practicat în ţările respective.
Am fi ajuns ÅŸi noi, spre exemplu, să acordăm producătorilor de carne, de la buget, o subvenÅ£ie de 40% din preÅ£ ÅŸi o primă de export de 10-15%, aÅŸa cum procedează astăzi ţările membre ale Uniunii Europene ÅŸi chiar unele ţări vecine, cum este Ungaria. Efectele scontate: valorificarea potenÅ£ialului agricol deosebit de care dispune România; asigurarea securităţii alimentaÅ£iei populaÅ£iei la preÅ£uri accesibile; transformarea agriculturii, prin export, într-o ramură aducătoare de aport valutar; relansarea industriei care deserveÅŸte agricultura; creÅŸterea substanÅ£ială a veniturilor celor care lucrează în această ramură.”
 
Florin Georgescu: ”Se naÅ£ionalizează pierderile ÅŸi se privatizează profiturile”
“Am privatizat 2800 de unităţi ÅŸi, mă rog, se poate comenta că au fost multe sau că au fost puÅ£ine, dar criteriul nu a fost numărul lor ci oportunitatea de a le privatiza, creÅŸterea producÅ£iei, a calităţii acesteia în condiÅ£ii superioare de profitabilitate. Nu mi-aÅŸ fi putut permite în nici un caz să scot la privatizare societăţile cele mai profitabile, să scot la vânzare fabricile de ciment care făceau două sute de miliarde profit pe an ÅŸi să le dau unui investitor strategic.
Trebuie să spun ori de câte ori am prilejul că aceste societăţi trebuiau scoase la momentul oportun la privatizare, respectiv când ar fi existat condiÅ£ii de participare a capitalului autohton la acest proces ÅŸi prin ofertă publică ÅŸi în orice caz printr-o formulă adecvată care să conducă la spargerea monopolului. Mai ales că la fabricile de ciment – ca să rămân doar la acest exemplu – nu era nevoie de investiÅ£ii deosebite, poate de câteva milioane de dolari ca să fie cumpărate filtrele pentru a diminua poluarea. 
Am realizat că este o crimă să dai din mână societăţile cele mai profitabile, să faci ceea ce a spus la un moment dat Florin Georgescu despre ceea ce se întâmplă acum, respectiv că «se naÅ£ionalizează pierderile ÅŸi se privatizează profiturile».
Mi se cerea atunci – ÅŸi iată că după aceea s-a ÅŸi realizat – să facem privatizarea la normă, conform unui plan, fără să privesc în perspectivă, să văd în ce măsură este profitabil pentru economia naÅ£ională.
Nevoia de guvernanÅ£i puternici, inteligenÅ£i, care să nu piardă cel mai aprig război – al pieÅ£elor de desfacere
“Este vorba ÅŸi de o strategie conjugată, bine gândită, impusă de FMI ÅŸi Banca Mondială. Nu trebuie ascuns faptul că aceste organisme financiare internaÅ£ionale fac jocul marilor puteri care deÅ£in pachetul majoritar de acÅ£iuni ÅŸi nu Å£in seama de condiÅ£iile specifice din fiecare Å£ară.
Aplicarea brutală a unor strategii economico-financiare generale duce automat la o scădere pronunÅ£ată pe plan industrial, agricol ÅŸi efectele se regăsesc în căderea pieÅ£ei interne, pierderea pieÅ£elor externe, ceea ce transformă totul într-o măsură eficace de penetrare a produselor din ţările dezvoltate pe pieÅ£ele eliberate. Să nu uităm că la sfârÅŸit de secol XX ne confruntăm cu cel mai aprig ÅŸi dureros război – lupta pentru pieÅ£e de desfacere. 
Lovitura sub centură, pe la spate, face parte, ca ceva normal, din regulile de bază ale acestui război. Cine câÅŸtigă? Aproape întotdeauna ţările superindustrializate, căci au de partea lor puternicele corporaÅ£ii multinaÅ£ionale (urmăriÅ£i fuziunile din ultima vreme) ÅŸi bineînÅ£eles organismele financiare internaÅ£ionale. 
Å¢ie, ca Å£ară în curs de dezvoltare, aflată în traziÅ£ie, Å£i se cere să iei măsuri rapide de fărâmiÅ£are a terenurilor agricole, să divizezi societăţile mari în mai multe societăţi, să distrugi sistemele integrate din domeniul energetic, transporturi etc. În aceste condiÅ£ii, ai nevoie de guvernanÅ£i puternici, inteligenÅ£i, care aleg cu răbdare calea, nu pentru a câÅŸtiga dar cel puÅ£in pentru a nu pierde acest război.”
 
Trădarea din interior
“România, la începutul lui 1995, începuse să aibă o imagine excelentă în mediile politice occidentale ÅŸi mai ales pe piaÅ£a privată de capital. Deci, se impunea să procedăm ca celelalte ţări, Ungaria, Polonia, Cehia, să ieÅŸim pe piaÅ£a privată de capital de unde să luăm două, trei miliarde de dolari, bani pe care să-i introducem în totalitate în rezerva valutară a statului pentru a da încredere în moneda naÅ£ională. Era o măsură obligatorie, pe care alÅ£ii au realizat-o, fiindcă în acest fel puteam ieÅŸi de sub dependenÅ£a totală de FMI ÅŸi Banca Mondială. (…)
Am avut discuÅ£ii destul de dure cu guvernatorul Băncii NaÅ£ionale, discuÅ£ii care nu au dat rezultate. Sigur, Banca NaÅ£ională n-a spus nu, de altfel o ÅŸi ajutasem să poată ieÅŸi pe o astfel de piaţă, cu ajutorul ambasadorului nostru în Japonia, domnul Dijmărescu, cu care am colaborat personal pentru a intra în legătură cu societatea financiară Nomura. 
Nu s-a spus deci un «nu» ferm, dar m-a deranjat enorm – ÅŸi o spun pentru prima oară – faptul că în urma acestei discuÅ£ii într-un cerc restrâns, care avea un caracter oarecum confidenÅ£ial, reprezentantul misiunii FMI a venit urgent la BucureÅŸti. Cineva îl informase că premierul forÅ£ează ieÅŸirea pe piaÅ£a privată de capital.
L-am întrebat de ce este interesat de această problemă, i-am explicat că rolul său este să-ÅŸi vadă de atribuÅ£iile pe care le are, că FMI ÅŸi Banca Mondială sunt totuÅŸi bănci internaÅ£ionale, unde ÅŸi Å£ara noastră este acÅ£ionar ÅŸi că nu au dreptul de a trage la răspundere guvernul pentru intenÅ£ia de a atrage ÅŸi alte surse financiare externe. DiscuÅ£ia s-a închis foarte rapid.
În concluzie, operaÅ£iunea a fost declanÅŸată cu aproape un an de zile întârziere, când am ieÅŸit, într-adevăr, pe piaÅ£a privată de capital pentru prima dată în istorie. Este vorba de piaÅ£a japoneză, piaÅ£a care dispunea de lichidităţi ÅŸi era cea mai receptivă în acel moment. Ne-a ajutat să facem acest pas faptul că România obÅ£inuse ca urmare a rezultatelor pe linia reformelor, a ritmurilor ridicate de creÅŸtere economică, a stabilităţii macroeconomice realizate în a doua parte a anului 1994 etc., o cotă de risc de Å£ară bună (BB+), apropiată de cea a Cehiei ÅŸi a Poloniei. (…)
Aceasta a fost deci a doua acÅ£iune care, cu toată buna mea intenÅ£ie ÅŸi cu toată activitatea depusă, n-am putut să o realizez la timp, ceea ce ne-a costat. Normal ar fi fost să avem până în 1996 cel puÅ£in patru, cinci ieÅŸiri pe piaÅ£a privată de capital, să avem cinci-ÅŸase miliarde de dolari de pe această piaţă. În momentul când s-a înregistrat o cădere a PIB de peste 10% în 1997, am devenit din nou dependenÅ£i aproape în exclusivitate de FMI ÅŸi Banca Mondială.”
 
„Se dorea să revenim la nivelul dinainte de 1945”
“Când am preluat guvernarea, circa 80% din PIB se afla în blocaj financiar ÅŸi, mai mult decât atât, peste 1400 de societăţi ÅŸi regii se aflau în pierdere. La sfârÅŸitul mandatului meu, acest număr se redusese la 200, ca urmare a muncii de aplicare a programelor de restructurare.
Dacă aÅŸ fi mers pe principiile aplicate sau măcar enunÅ£ate în anul 1997 ÅŸi impuse de FMI, ar fi însemnat, pur ÅŸi simplu, ca toate aceste societăţi ÅŸi regii să fie lichidate, ceea ce ar însemnat ca economia românească să funcÅ£ioneze la circa 20% din nivelul anului 1989. Practic, însemna să nu mai aibă industrie, să revenim, poate, la nivelul dinainte de 1945, să nu mai contăm pe piaÅ£a externă, să nu mai putem asigura satisfacerea necesităţilor populaÅ£iei, să fim condamnaÅ£i să ne transformăm într-o Å£ară puternic importatoare de absolut orice.
Ar fi fost o tragedie naÅ£ională, ar fi însemnat intrarea ţării în situaÅ£ia de a nu mai putea plăti, chiar ÅŸi cu un buget destul de restrâns, aparatul public, am fi ajuns ca Rusia, Ucraina, să nu mai putem plăti pensiile decât la patru sau la ÅŸase luni de zile, n-am mai fi avut bani pentru armată, pentru sănătatea publică, pentru cultură, pentru cercetarea ÅŸtiinÅŸifică.”
 
Privatizare la doi lei
Asemenea gafe nu se pot face decât din nepricepere, dar la fel de adevărat este că în spatele acestor iniÅ£iative au fost ÅŸi sunt jocuri de interese, mai întîi cele externe, care urmăresc eliminarea concurenÅ£ilor de pe piaÅ£a externă ÅŸi penetrarea pe piaÅ£a internă a României, ÅŸi în al doilea rând cele interne prin realizarea de venituri personale sau de grup, privatizând societăţi comerciale atractive în faza de lichidare, respectiv la un preÅ£ mult mai scăzut decât cel real.
(…)Åži acum apare ÅŸi reaua intenÅ£ie, fiindcă în paralel cu desfiinÅ£area societăţii Promex Brăila, care producea excavatoare, buldozere, s-au început negocierile pentru încheierea unor contracte de import (din SUA) de utilaje complexe (maÅŸini agricole, buldozere, excavatoare etc.) în valoare de cca. 180 de milioane de dolari, desigur cu garanÅ£ia guvernului român. Fiindcă nu trebuie uitat că până în 1989, peste 60% din producÅ£ia de aici era livrată la export, iar excavatoarele ÅŸi buldozerele din Brăila erau cunoscute în întreaga lume.
Cum poÅ£i, deci, să iei decizia de desfiinÅ£are a unei astfel de societăţi numai fiindcă Å£i-a cerut-o cineva de la FMI sau Banca Mondială ÅŸi în acelaÅŸi timp să vorbeÅŸti despre buna ta credinţă? VreÅ£i ca FMI ÅŸi Banca Mondială să Å£ină cu România, sau cu americanii, germanii, japonezii etc., care sunt principalii acÅ£ionari?”
 
Devalorizarea teribilă a leului ÅŸi majorarea explozivă a dobânzilor, mijloacele falimentării
“La începutul anului 1997, Guvernul ÅŸi Banca NaÅ£ională au acceptat, sub presiunea FMI, punerea în aplicare a două măsuri – deprecierea leului de la 4.035 lei/USD la 8.500 lei/USD ÅŸi majorarea dobânzilor la credite de la 70% pe an la peste 200% pe an, măsuri care au provocat punerea în situaÅ£ia de a falimenta a majorităţii societăţilor comerciale, indiferent de forma de proprietate.
Efectul s-a regăsit în căderea serioasă a veniturilor bugetare, obligând Ministerul FinanÅ£elor să emită pe bandă rulantă noi titluri de stat, cu dobânzi uriaÅŸe, chiar ÅŸi de 400%. Sigur că în atare situaÅ£ie băncile comerciale au redus operaÅ£iunile de creditare a economiei, cumpărând titluri de stat, unde realizau profituri de 4-5 ori mai mari. Åži iată cum, după ce ne-au criticat vehement, într-un singur an, 1997, datoria publică a ajuns la peste 18 mii de miliarde.
Åži acum să discutăm despre o a doua acuzaÅ£ie. S-a spus că eu am Å£inut cursul de schimb pe loc. Absurd, fiindcă Banca NaÅ£ională nu-mi era subordonată. S-a trecut însă la această devalorizare masivă – ÅŸi opinia mea este că ea a fost realizată de Banca NaÅ£ională în înÅ£elegere cu FMI – care a fost una dintre cele mai mari gafe posibile ale actualei guvernări.”
 
DesfiinÅ£area rezervei strategice de grâu
“În 1997 s-a realizat o producÅ£ie-record de cereale, datorită campaniei agricole din 1996, numai că aceste produse nu au mai avut valorificare, iar producătorul agricol nu a mai avut cum să-ÅŸi achite datoriile.
De ce nu s-au mai vândut cerealele, iarăşi este interesant să analizăm. În primul rând, s-a desfiinÅ£at practic rezerva strategică de cereale a României, mai ales la grâu, printr-o măsură impusă din exterior. Măsura a fost bine gândită ca să ne pună pe butuci.Concret, rezerva de grâu a ţării era, dintotdeauna, de cca. două milioane de tone (din care un milion de tone pe stoc de siguranţă), respectiv trebuia să se asigure aprovizionarea populaÅ£iei cu pâine pe un an de zile, în cazuri deosebite – secetă, inundaÅ£ii, război etc. În 1997 această rezervă s-a redus la 350 mii de tone.
Au fost presiuni externe ÅŸi asupra mea, în 1993, ÅŸi m-am opus categoric să desfiinÅ£ez rezerva strategică. M-am opus, fiindcă exact în acelaÅŸi o trăsesem, ca să spun aÅŸa, pe pielea mea, avusesem un an agricol dezastruos pe vremea Guvernului Stolojan ÅŸi m-am văzut în situaÅ£ia de a rămâne fără grâu pentru pâinea populaÅ£iei ÅŸi de a apela la marii exportatori, adică la Canada, FranÅ£a etc. PreÅ£ul la grâu era atunci 115-120 dolari, dar ÅŸtiind că am nevoie au crescut imediat preÅ£ul la 175 de dolari tona. Iată ce înseamnă lupta pe piaţă pentru profit, cum se realizează în fapt sprijinul ţărilor dezvoltate către cele aflate în tranziÅ£ie.”
 
Odată distrusă, industria nu se mai poate reconstrui
“La bănci, unde profiturile sunt mari, s-a făcut deci restructurare cu bani publici, iar la societăţile importante pentru economie nu se preiau datoriile ÅŸi sunt lăsate în faliment. Iată un exemplu clar de cum se acÅ£ionează faţă de interesele României.
Unii au spus că mecanismele de piaţă trebuie puse imediat în funcÅ£iune, chiar în mod brutal, iar piaÅ£a va juca rolul de regulator. S-ar închide astfel circa 90% din industrie, după care s-ar încerca punerea pe picioare, aproape de la zero, a unei noi economii. Întrebarea – sau una dintre întrebări – este în cât timp am putea reuÅŸi să construim din nou industria care ne trebuie. Ne-ar trebui 30 de ani? Ne-ar trebui 60?
Cert este că o industrie nu se construieÅŸte în cinci ani sau într-un deceniu.
Următoarea întrebare ar fi dacă principiile globalizării economice ne-ar mai permite să creăm o industrie în România. Ne mai putem întreba, legat de acestă ultimă problemă, dacă putem identifica vreun segment al industriei pe care vrem să o construim din nou în care să nu existe în ţările dezvoltate mari producători, care domină astăzi piaÅ£a mondială ÅŸi care să nu se confrunte periodic cu supraproducÅ£ia. Deci, întrebarea este dacă există cineva în lume dispus să vină în România cu tehnologie de vârf într-un anumit domeniu, în situaÅ£ia când ţările industrializate se confruntă cu criza de supraproducÅ£ie? Åži dacă ar fi cineva dispus să ne ofere o astfel de tehnologie, îi va permite statul lui acest lucru? ”
 
 
 
“Noi suntem în situaÅ£ia ca într-un an-doi să avem raportul despre care vorbeam răsturnat ÅŸi să avem 60-65% investitori străini care vor deÅ£ine puterea economică ÅŸi numai 35-40% capital autohton ÅŸi aceasta doar în întreprinderile mici ÅŸi mijlocii. În acel moment putem spune că România va pierde independenÅ£a economică cu toate implicaÅ£iile ce decurg. Trebuie să pornim de la faptul că noi am moÅŸtenit o economie centralizată, o economie în care totul era proprietate publică a acestor 23 de milioane de locuitori. 
Oamenii care au muncit, au stat în frig, au răbdat de foame sunt cei care au creat, cu suferinÅ£a lor, tot ce s-a creat. Nu poÅ£i să bagi capul în nisip ÅŸi să le spui acestor oameni că nu te interesează ceea ce au construit, că te-ai decis să vinzi totul către oamenii de afaceri străini, deci să nu dai nici o ÅŸansă capitalului autohton, nici măcar la societăţile comerciale cu profit. Să fim clari ÅŸi corecÅ£i, cine deÅ£ine puterea economică, controlează întreaga societate românească.
Nu poÅ£i, de asemenea, să le spui că 1% vor deÅ£ine bogăţiile României, iar cei care au muncit pe acest pământ românesc nu au altă ÅŸansă decât să muncească în continuare pentru profitul altora ÅŸi să trăiască, cel puÅ£in o bună perioadă de vreme, mai rău decât pe timpul lui CeauÅŸescu.
 Nu poÅ£i să provoci dintr-odată o asemenea suferinţă populaÅ£iei cel puÅ£in pentru motivul că efectul va fi dezastruos ÅŸi imediat. Ne putem afla în situaÅ£a unei destabilizări totale, când nu se va mai putea aplica nici un fel de reformă în România, nici graduală, nici de ÅŸoc. Iar remediul unei asemenea situaÅ£ii nu ar putea fi altul decât reinstaurarea dictaturii, ori eu cred că nimeni nu îÅŸi doreÅŸte aÅŸa ceva. Iată că situaÅ£ia poate deveni foarte gravă dacă analizăm posibilele evoluÅ£ii în timp. 
Permanent trebuie să ne gândim să nu pierdem autonomia economică a ţării, să nu ne transformăm într-o colonie corporatistă internaÅ£ională în aÅŸa fel încât generaÅ£iile care vin după noi să înceapă lupta pentru independenţă, să declanÅŸeze un nou război, de data aceasta politic ÅŸi economic, pentru independenÅ£a României.
 
De la construcţia de avioane la spătare pentru Mercedes
Vă întreb, la ce ar folosi la un moment dat chiar dacă vor veni în România câteva miliarde de dolari, dacă populaÅ£ia e slăbită, bolnavă, lipsită de mândrie naÅ£ională, lipsită de speranţă? Reconstruirea unei societăţi moderne ar dura extrem de mult, poate câteva generaÅ£ii. Åži în această perioadă nu putem realiza acea pătură mijlocie, întreprinzătorii mici ÅŸi mijlocii?
Pe cine să deservească aceste întreprinderi mici ÅŸi mijlocii? Să facă un spătar de lemn pentru Mercedes, aÅŸa cum se face la Codlea? Dacă considerăm că asta va fi industria de viitor a României, industrie care produce astăzi elicoptere ÅŸi avioane, nave etc., atunci nu mai avem ce discuta. (…) Pierderea autonomiei economice ar crea probleme serioase în ceea ce priveÅŸte păstrarea statului naÅ£ional unitar român, care este primul principiu al ConstituÅ£iei.
 
Industria ÅŸi agricultura, pe butuci
“Ceea ce se întâmplă acum este întru totul asemănător cu ceea ce s-a întâmplat cu CAP-urile. AduceÅ£i-vă aminte că în 48 de ore s-a distrus tot, o întreagă avuÅ£ie naÅ£ională, s-au distrus grajduri, s-au împărÅ£it animale, s-au scos din funcÅ£iune utilaje, sisteme de irigaÅ£ii. 
S-a mai refăcut ceva în agricultură? S-ar mai putea reface ceva în industrie după ce ea ar fi complet distrusă?
Eu, indiferent ce mi s-ar spune că se doreÅŸte, nu pot fi de acord cu o politică prin care vând fier vechi din România, vând blocuri de marmură din România, vând lemn brut, totul fiind de vânzare, cât mai liber, iar noi terminăm cu fabricile de mobilă, cu fabricile de prelucrare a blocurilor de marmură ÅŸi cu metalurgia românească.
 
Plan Marshall, nu para-ndărăt prin „asistenţă tehnică”
“Economia de piaţă din ţările dezvoltate s-a construit în timp, până a ajuns la performanţă, ÅŸi a început să funcÅ£ioneze când au fost puse în aplicare cu o rigoare extraordinară două instrumente ÅŸi anume hotărârea de a face cea mai puternică lege din contractul dintre părÅ£i (orice întârziere în respectarea contractelor însemnând amenzi ÅŸi penalităţi extrem de dure) ÅŸi, în al doilea rând, când s-au dat puteri depline poliÅ£iei fiscale ÅŸi orice încălcare a disciplinei fiscale a fost sancÅ£ionată foarte dur, cu închisoarea.
În momentul când au fost puse la punct aceste două instrumente, abia atunci a început să funcÅ£ioneze cum trebuie economia capitalistă.
În ţările europene avansate, după ce s-a ajuns la performanţă economică, având, fireÅŸte, în spate un Plan Marshall, nu o asistenţă tehnică în care banii se întorc la cei care ni-i dau, ci o finanÅ£are directă, nerambursabilă, aÅŸadar după ce s-a construit o economie dezvoltată, s-a pus accentul pe fiscalitate, cum este în Suedia, unde fiscalitatea este de 55%, faţă de 32% în România ÅŸi astfel s-a ajuns la o redistribuire care să asigure pacea socială ÅŸi stabilitatea iar cei care fac afaceri să nu fie tulburaÅ£i de cei care nu au ce mânca ÅŸi trebuie să fure sau să provoace acte din ce în ce mai perturbatoare pentru societate.”
 
Agricultura, obligatoriu bine dezvoltată
“Deci, să aducem în Å£ară valută ÅŸi cu ea să realizăm modernizarea, retehnologizarea, astfel încât să ajungem, spre 2005-2010, la o industrie care să fie cât de cât competitivă, la o agricultură obligatoriu bine dezvoltată, fiindcă aici este punctul cel mai sensibil al competiÅ£iei cu ţările UE, competiÅ£ie în care dacă nu ne putem angaja, atunci murim. Iar în acest timp să acÅ£ionăm pentru pregătirea noilor generaÅ£ii în domeniul informaÅ£ional, ceea ce începe cu dotarea ÅŸi pregătirea din ÅŸcoli.”
 
S-au acceptat toate condiţiile impuse de FMI
“Am spus că trebuie renegociate acordurile cu FMI ÅŸi Banca Mondială, fiindcă multe din măsurile înscrise în aceste acorduri ne conduc spre prăpastie ÅŸi s-a spus da (de către premierul Radu Vasile – n. red.), se vor renegocia, dar deocamdată lucrurile au rămas la fel. Programul economic este la ora actuală alcătuit din tot felul de principii generale care nu servesc la nimic, luate toate din respectivele acorduri ÅŸi astfel circa 80% din măsurile programului Guvernului Radu Vasile le găsim în programele ASAL ÅŸi FESAL, cu toate că se spune că sunt programe pur româneÅŸti.
Din păcate, în februarie 1997, o dată cu sosirea misiunilor FMI ÅŸi Băncii Mondiale, guvernanÅ£ii s-au grăbit nepermis de mult (practic, nu au negociat), ÅŸi au acceptat toate condiÅ£iile impuse de aceste organisme internaÅ£ionale. Le găsiÅ£i în detaliu în memorandumul semnat cu FMI ÅŸi în acordurile ASAL ÅŸi FESAL semnate cu Banca Mondială. (…)
Efectul îl scontam, fiindcă în aceste acorduri am regăsit în mare parte condiÅ£iile care se încercase să mi se impună în 1993. Am regăsit ÅŸi unele condiÅ£ii cum ar fi aceea, esenÅ£ială, că refacerea echlibrului macroeconomic trebuie să se facă prin cădere economică ÅŸi nu prin creÅŸtere.
S-au acceptat condiÅ£ii noi, cum ar fi privatizarea prin lichidare, pentru ca apoi să se spună că a fost o greÅŸeală de traducere, că era vorba de privatizare sau lichidare. S-a stipulat chiar ÅŸi un număr exact de societăţi care trebuie lichidate, fără ca în prealabil să se facă o analiză de fond a fiecărui caz în parte.”
 
Victor Ciorbea a fost umilit
”Pentru mine a fost o surpriză neplăcută (când premierul Victor Ciorbea a prezentat noul program de guvernare în faÅ£a televizoarelor fiind însoÅ£it de reprezentanÅ£ii organismelor financiare internaÅ£ionale – n.red.) ÅŸi am considerat că primul ministru a fost umilit, mai precis s-a pus în situaÅ£ia de a fi umilit. Nu este admisibil ca ÅŸeful executivului unei ţări, nu contează care este acea Å£ară, să iasă braÅ£ la braÅ£ cu niÅŸte funcÅ£ionari ai unor organisme financiare internaÅ£ionale la o conferinţă de presă. Este nefiresc ÅŸi nu am auzit să se fi întâmplat un caz similar în alt colÅ£ al lumii.”
 
Ordonanţe şi decizii de proastă calitate
“(…) Membrii Guvernului (Ciorbea – n. red.) au început să nu mai consulte specialiÅŸtii, care de o viaţă întreagă studiau problemele din domeniul lor, ci pur ÅŸi simplu să se întâlnească ei între ei ÅŸi să ia decizii, emiÅ£ând ordonanÅ£e ÅŸi ordonanÅ£e de urgenţă "pe picior", cum se spune, ordonanÅ£e ÅŸi decizii de proastă calitate. Iar după semnarea acordurilor cu FMI ÅŸi Banca Mondială, au început pur ÅŸi simplu să le pună în aplicare, măsură cu măsură, fără măcar a consulta specialiÅŸtii din ministere cu privire la efectele asupra economiei ÅŸi societăţii româneÅŸti în ansamblul ei.”
 
UE, împotriva grâului românesc
“La aceasta s-a adăugat ÅŸi măsura stipulată în acordul cu Banca Mondială de desfiinÅ£are a rezervei strategice de grâu. De la două milioane de tone de grâu s-a ajuns la 350 de mii de tone, care înseamnă consumul pentru panificaÅ£ie de circa o lună, o lună ÅŸi jumătate. Această măsură a fost forÅ£ată nu numai de Banca Mondială ci ÅŸi de UE, datorită faptului că grâul este unul dintre produsele de bază care circulă în economie, face obiectul exportului, iar UE se confruntă cu excedente la grâu, ca ÅŸi Canada ori SUA, ţări interesate să pătrundă cu livrări de grâu ÅŸi pe piaÅ£a românească. Dădeam primele ÅŸi subvenÅ£iile cu condiÅ£ia ca 40% din producÅ£ie să o contracteze cu statul ÅŸi să preluăm grâul la rezerva strategică, acolo unde nu putea aduce decât grâu de calitate.”
 
„Am exportat lemn în disperare”
“Pentru a se suplini această cădere a producÅ£iei prelucrate, s-au dat o serie de ordonanÅ£e care ne-au surprins. S-a liberalizat exportul pentru lemnul pe picior, am început să exportăm buÅŸteni, ceea ce a făcut ca preÅ£ul să explodeze ÅŸi fabricile de prelucrare a lemnului să fie puse pe butuci.
Deci, am început să exportăm lemn oarecum în disperare, nu a fost tras nici măcar în cherestea sau în parchete, nu s-a urmat nici cel puÅ£in al doilea ciclu de valorificare.
Am început să exportăm fără limită fier vechi sau blocuri de marmură, în condiÅ£iile în care avem ÅŸase, ÅŸapte fabrici private de prelucrare a marmurii care au adus instalaÅ£ii ultramoderne în valoare de zeci de milioane de dolari pentru tăierea blocurilor de marmură în plăci, crescând gradul de valorificare de la unu la patru.
AdăugaÅ£i la toate acestea politicile comerciale ÅŸi politicile în domeniul vamal care ne-au descumpănit o dată în plus. Ne-am trezit peste noapte cu o serie de măsuri, dintre care unele, sunt convins, deservesc o serie de interese de grup, prin care se produc modificări ale nivelului taxelor vamale, reduceri masive care au lăsat fără protecÅ£ie industria naÅ£ională, agricultura, zootehnia ÅŸi toate acestea în condiÅ£iile în care aveam un acord semnat cu UE care ne permitea să avem taxe vamale ridicate până în 2002, când aceste taxe trebuiau reduse.
Efectul nu este altul decât prăbuÅŸirea sectoarelor respective din economie, mergând până la lichidare, până la închidere.
Au fost ÅŸi cazuri de-a dreptul hilare, cum ar fi exemplul pe care l-am discutat deja privitor la introducerea taxelor vamale la importul de bumbac, în condiÅ£iile în care România nu produce bumbac. Deci, se reduce sau se desfiinÅ£ează taxele vamale la lână, în condiÅ£iile în care avem lână în Å£ară ÅŸi se măresc la bumbac, pe care nu-l producem, ceea ce pur ÅŸi simplu, ca observator al acestor fenomene, te poate pune serios pe gânduri.
Pot eu să spun că aceste măsuri sunt luate din nepricepere? S-a venit cu argumentul că nu s-a făcut altceva decât să fie aplicat acordul de asociere cu UE semnat pe timpul Guvernului Văcăroiu. Dar operaÅ£iunile au fost făcute înainte de termen ÅŸi, în al doilea rând, în contextul în care s-au acceptat măsuri de cădere economică trebuia imediat să se treacă la renegocierea acestui acord fiindcă nu mai corespundeau termenele, trebuia mărit intervalul de protecÅ£ie a economiei româneÅŸti. Renegocierea trebuia făcută cu atât mai mult cu cât nu facem parte din rândurile ţărilor care au fost acceptate pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.”
 
“Nici reprezentanÅ£ii FMI în România nu cred în reuÅŸita programului lor”
ReprezentanÅ£ii FMI vin cu lecÅ£ia bine învăţată de acasă ÅŸi pentru orice abatere cer aprobarea conducerii FMI. (…) E greu să-Å£i dai seama de tot ceea ce gândesc, dar cred că în mare parte nici reprezentanÅ£ii FMI în România nu cred în reuÅŸita programului lor, pentru simplul motiv că programele FMI nu au dat rezultate în nici o Å£ară, cel puÅ£in până la ora actuală. De altfel, în ultimii ani aceste organisme financiare internaÅ£ionale sunt supuse unor critici din ce în ce mai acerbe ale unor specialiÅŸti de marcă în probleme de economie mondială. Tot mai mulÅ£i coloÅŸi ai gândirii economice critică aceste politici ÅŸi practici ale FMI de a impune o matrice unică, foarte bună teoretic, pentru toate ţările aflate în tranziÅ£ie. 
Este ca ÅŸi cum ai trata un bolnav, indiferent de boala lui, numai cu aspirine. Sau nu, ar fi bine dacă ar fi un tratate numai cu aspirine, dar e vorba de un tratament chirurgical, se taie ÅŸi după ce te-a tăiat ÅŸi Å£i-a scos câteva organe, constată că acele organe sunt sănătoase.
Repet afirmaÅ£ia că nu trebuie uitat pe cine reprezintă FMI, că acest organism este, în fond, o bancă ai cărei acÅ£ionari majoritari sunt marile puteri industrializate care nu au ÅŸi nu vor avea niciodată interes să-ÅŸi creeze concurenÅ£i pe anumite pieÅ£e printre ţările în curs de dezvoltare.
AceÅŸti reprezentanÅ£i ai FMI sunt bine instruiÅ£i înainte de a pleca în misiunile lor. Pe ei nu-i interesează condiÅ£iile concrete din ţările unde sunt trimiÅŸi iar mandatul lor este limitat, vrei să faci ceea ce-Å£i cere, bine, nu vrei, pleacă acasă, se mai discută… ÅŸi aÅŸa mai departe.
Duritatea acestor negocieri este mare, având în vedere jocul de interese, iar până la urmă totul depinde de măsura în care ai forÅ£a ÅŸi pregătirea să-l Å£ii în corzi, fireÅŸte, nu la nivel de prim ministru, ci la nivelul specialiÅŸtilor, al Băncii NaÅ£ionale. SpecialiÅŸtii trebuind să aibă ÅŸi pricepere ÅŸi forţă ÅŸi, mai ales, să aibă dorinÅ£a de a lupta pentru Å£ară, nu plăcerea de a face pe gustul FMI.”
 
FMI nu-şi asumă eşecurile
“Este de ÅŸtiut că nici FMI ÅŸi nici Banca Mondială nu-ÅŸi asumă responsabilitatea în caz de eÅŸec.De fiecare dată, reprezentanÅ£ii acestor organisme internaÅ£ionale declară public (după ce ai acceptat măsurile cerute, în caz contrar eÅŸti ameninÅ£at cu ruperea relaÅ£iilor) că programul de măsuri este al guvernului ÅŸi deci toată responsabilitatea este a lui. Este însă la fel de adevărat că atunci când în negocieri vii cu argumente solide, ai câÅŸtig de cauză în faÅ£a FMI ÅŸi a Băncii Mondiale. (…) Când misiunea FMI se loveÅŸte de argumente puternice, cedează. Nu uitaÅ£i că premierul Ciorbea a avut un mare avantaj, acela de a fi avut la îndemână o serie de acorduri încheiate de noi cu FMI ÅŸi Banca Mondială, acorduri în care o serie de măsuri impuse până în 1992 au fost apoi eliminate.”
 
România, dependentă total de FMI
“Nerespectarea unor prevederi (din acordurile încheiate în 1997 – n. red.) ar însemna o ruptură totală cu FMI ÅŸi Banca Mondială, ceea ce ar fi o mare greÅŸeală. Au fost ţări care ÅŸi-au permis acest lucru, dar numai după ce au avut o serie de surse financiare atrase de pe piaÅ£a privată de capital. Ori, ceea ce am început noi în 1996, prin ieÅŸirea pe piaÅ£a privată de capital ÅŸi în Japonia ÅŸi în Europa ÅŸi în SUA, s-a blocat o dată cu căderea economiei în 1997, o dată cu creÅŸterea riscului de Å£ară. Am rămas astfel descoperiÅ£i ÅŸi acum singura noastră sursă este FMI ÅŸi Banca Mondială, am devenit în totalitate dependenÅ£i de aceste organisme.
Este suficient ca aceşti comisari financiari ai marilor puteri să dea un semnal negativ pentru a nu mai avea acces pe piaţa mondială de capital.
 
“Am îngenuncheat ÅŸi facem sluj”
“Nimeni nu ne vrea binele, precum nimeni nu ne vrea răul, ci îÅŸi urmăreÅŸte binele propriu.Important este ca noi înÅŸine să ne dorim binele ÅŸi când am discutat despre relaÅ£iile noastre cu FMI ÅŸi Banca Mondială nu am dorit să culpabilizez aceste organisme, ci să demonstrez că nu ele greÅŸesc, ci noi greÅŸim. Acum, însă, am impresia că am îngenuncheat, că ascultăm prea uÅŸor o serie de sfaturi, că indiferent cine ne spune ceva noi punem imdeiat în aplicare.
(…) Ne-am umilit ÅŸi m-a durut, ca fost prim ministru, dar ÅŸi ca cetăţean, să văd cum facem sluj pe la diferite mărimi. Åži îmi pare rău de faptul că mari specialiÅŸti ai ţării, mari personalităţi ale culturii, economiei etc., care înÅ£eleg foarte bine ce se întâmplă la această oră în România, nu au curaj să-ÅŸi exprime opiniile de teamă. Imediat ce spune cineva un cuvânt împotriva unei măsuri cuprinse într-un acord financiar internaÅ£ional, imediat este catalogat drept conservator, comunist, antireformator, ceea ce provoacă o stare generală de frică.
Cred că este timpul ca specialiÅŸtii să nu se mai teamă, să ridice problemele, să spună ce gândesc, la televiziune, în presă, la întâlnirile cu politicienii, să arate efectele care se produc, să spună ce se întâmplă cu Å£ara, să vină cu idei, soluÅ£ii, să se bată pentru ele.
Este momentul să înÅ£elegem că am înlocuit frica totalitară, ceauÅŸistă, printr-o altă frică, la fel de dăunătoare pentru destinul naÅ£ional.
Dacă nu vom înÅ£elege asta, înseamnă că ne merităm soarta.
 
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.