Combaterea cersetoriei la Brasov
Parca inmultindu-se ca sobolanii, cersetori de tot felul bantuie prin locurile aglomerate ale Brasovului, unii agresandu-ti auzul, altii vazul sau mirosul cu aparitia si prezenta lor. De aceea starpirea acestui obicei a deveni un fel de prioritate zero pentru Primaria Brasov, in subordinea careia se afla Politia Comunitara.
Din pacate, politistii comunitari nu prea au ce le face acestor paraziti, carora, vazandu-i, le plangi de mila, dar care, de multe ori inseland trecatorul prezentand boli si stari inexistente, castiga in cateva zile cat altul intr-o luna.
Este imposibil ca multi brasoveni sa nu fi observat cat de organizati sunt acesti cersetori, ei schimbandu-si locurile in care cersesc din timp in timp, printr-o rotatie impusa de sefii gruparilor lor.
Din pacate, acesti cersetori au pus stapanire si pe centrul istoric al orasului, agresand si inoportunand nu numai pe localnici, dar si – sau poate mai ales – pe turistii straini iesiti la plimbare. Ce imagine isi pot face acestia despre Brasov si Romania? Sa ne mai miram ce se prezinta uneori de catre mass-media din Occident despre tara noastra?
In privinta prezentei cersetorilor prin intersectii, locuri publice aglomerate sau piete, ca sa nu mai vorbim de biserici, mai ales in zile de sarbatoare si slujbe importante, Sorin Toarcea, purtatorul de cuvant al Primariei Brasov, a precizat ca, recent, primarul a dat dispozitie conducerii Politiei Comunitare sa considere aceasta problema „ca fiind o prioritate zero, dar trebuie mentionat ca se intampina probleme cu cersetorii minori. In cazul acestora nu le poate fi luata nici macar o declaratie in absenta parintilor”.
Pe deasupra, politistii comunitari se mai lovesc de multe ori de obraznicia si indaratnicia multora dintre acesti cersetori, care nu au acte asupra lor sau nici nu sunt in posesia unor asemenea documente de identitate sau au inscrise alte domicilii decat cele reale, astfel incat nu li se pot intocmi procesele verbale de contraventie, care si asa nu sunt platite si, dupa o vreme, se prescriu. Ba mai exista si cazuri cand cersetorii nu se dau plecati la solicitarile politistilor, incepand sa tipe ca din gura de sarpe daca omul ordinii „indrazneste” sa puna mana pe ei, starnind astfel o gresit inteleasa mila a unor trecatori care, in loc sa contribuie la curatarea urbei de asemenea lepre, mai mult le incurajeaza.
De aceea, atat conducerea Primariei, cat si cea a Politiei Comunitare, roaga cetatenii Brasovului sa nu le mai dea bani sau alte bunuri acestor cersetori, caci nu este prost cel care cere, ci acela care da.
Personal, sugerez Primarului o alta solutie: strange-i, dom’le, pe acesti nesimtiti intr-o hala dezafectata sau alta asemenea cladire si, sub paza, scoate-i la munca in interesul obstei, caci sunt destule de indreptat in orasul nostru. Iar ca hrana li se poate da cate doua – trei blide cu mancare pe zi, pana se satura de cersit si nu-si mai fac aparitia prin municipiu.
Dan Bota