Comemorarea luptatorilor anticomunisti
Ca in fiecare an, odata cu cei 40 de mucenici, sunt cinstiti si luptatorii martiri anticomunisti, cei morti cu arma in mana in munti sau cei ucisi de asprul regim de detentie de prin inchisorile si lagarele groazei si exterminarii.
Despre comemorarea din acest an, domnul Octav Bjoza ne spune: „In fiecare an, in ziua de 9 martie, ne comemoram mortii din inchisorile si lagarele de exterminare. Acesta este un prilej de aducere aminte. Sunt trist pentru ca an de an suntem tot mai putini. Acest monument (este vorba de monumentul inchinat eroilor luptei anticomuniste din zona Teatrului Dramatic,n.a.) este facut pentru cei tineri si pentru cei care vor veni dupa ei si va ramane drept marturie pentru ororile si crimele comunismului.”
Octav Bjoza, care este presedintele filialei brasovene si presedinte interimar al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), a deplans indignat faptul ca monumentul luptatorilor anticomunisti a fost manjit cu noroi de persoane necunoscute si neidentificate inca, acest lucru demonstrand cel putin inconstienta unor teribilisti – este parerea mea personala, ca autor al articolului – ca sa nu arunc si eu cu noroiul banuielilor asupra a catorva tinte.
Ceremonialul de la monument a fost scurt si trist, mai ales datorita unei prezente anemice fata de un asemenea eveniment. S-au depus la repezeala coroane de flori, niste preoti au zis si ei cete ceva si cam asta a fost tot in ce priveste comemorarea publica.
Comemorarea a continuat la sediul AFDPR Brasov cu oficierea unei slujbe religioase (complete) de pomenire a celor circa 600 de eroi care si-au dat viata, in zona Brasov, in lupta de rezistenta, „fara cruce, fara lumanare, fara preot, si au fost azvarliti in gropi comune”, a precizat Octav Bjoza.
Este pacat ca uitam, in trecerea noastra pamanteana, tocmai ce trebuie tinut minte ca ceva sfant si permanent, si ne lasam imbratisati de non-valorile nascute din mocirla postdecembrista.
Dan Bota