Comisia Europeană face praf planul lui Ponta

Comisia Europeană face praf planul lui Ponta

0 217
În timp ce Victor Ponta se împăunează la BucureÅŸti cu rezultatele iluzorii ale programului economic al USL, oficialii de la Bruxelles au respins pentru a doua oară programul pentru absorbÅ£ia fondurilor europene. CE critică lipsa de coerenţă a planului Guvernului pentru banii UE.
 
România a fost din nou taxată la Bruxelles pentru colaborarea deficitară de care dau dovada ministerele în relaÅ£ia cu Ministerul Fondurilor Europene. Datorată fie raÅ£iunilor politice ce Å£in de bucătăria internă a USL, fie incompetenÅ£ei, aceasta colaborare deficitară poate costa România miliarde de euro, anunţă COTIDIANUL.
 
Ultra-profesionistul ministru al fondurilor europene, după cum îl numeÅŸte CURENTUL pe pesedistul Eugen Teodorovici, ca ÅŸi guvernul Ponta în ansamblu, nu au primit notă de trecere din partea Comisiei Europene , fiind trimiÅŸi să-ÅŸi refacă temele peste vară ÅŸi să se întoarcă la toamnă cu ele, în speranÅ£a că vor reuÅŸi să-i convingă pe oficialii de la Bruxelles că au un program serios, coerent, pentru atragerea banilor europeni.  
 
Avertismentul a fost etichetat de prim-ministrul Victor Ponta drept „o mică petardă“. Premierul, citat de AGERPRES, a precizat că rata de absorbÅ£ie a fondurilor europene a ajuns la 21% ÅŸi a adăugat că începe să creadă că obiectivul unei rate de absorbÅ£ie de 50%, până la finele anului, nu este unul prea ambiÅ£ios.
 
Dar Comisia Europeană a atenÅ£ionat Guvernul de la BucureÅŸti că proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent ÅŸi fără priorităţi clare, solicitând ca documentul să fie refăcut „peste vară“, până în luna septembrie, afirmă ROMÂNIA LIBERÄ‚. Cu alte cuvinte, am rămas corigenÅ£i ÅŸi trebuie să ne prezentăm în toamnă cu un nou program, sperând că a treia oară va fi cu noroc.
 
De asemenea, remarcă GÂNDUL, oficialii CE au solicitat clarificări cu privire la mecanismele financiare, detalii suplimentare cu privire la propunerile de alocare financiară (7 miliarde euro pentru programele regionale fiind considerată o sumă mult prea mare), precum ÅŸi o evaluare clară a capacităţii de absorbÅ£ie ÅŸi o listă cu viitoarele investiÅ£ii teritoriale integrate.
 
Guvernului de la BucureÅŸti a fost atenÅ£ionat că o eventuală respingere a acestui proiect de către Comisia Europeană, în urma consultărilor inter-servicii care vor avea loc, riscă să conducă la întârzieri în adoptarea viitoarelor programe operaÅ£ionale ÅŸi în implementarea lor chiar de la începutul anului viitor, fapt ce ar crea noi probleme în absorbÅ£ia fondurilor europene, anunţă ADEVÄ‚RUL.
 
Nu este pentru prima data când Comisia Europeană critică proiectul Acordului de Parteneriat pentru viitoarele fonduri structurale pentru exerciÅ£iul bugetar 2014-2020. În aprilie 2013, aminteÅŸte COTIDIANUL, presa publica o scrisoare trimisă de directorul general adjunct din DG Regio, Normunds Popens cu o lună mai devreme, în care caracteriza drept lipsite de minimă credibilitate ÅŸi calitate propunerile făcute de ministerele din România.
 
Cert este, după cum susÅ£ine EVENIMENTUL ZILEI, că lipsa unei strategii la nivelul Guvernului, a ministerelor ÅŸi a autorităţilor locale riscă să întârzie cu doi ani absorbÅ£ia celor aproape 40 de miliarde de euro alocate României în perioada 2014-2020.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.