Comisia Europeană isi spală erorile cu o nouă vrajeală, cică lansează două noi instrumente financiare!
Comisia Europeană a adoptat, luni, două instrumente financiare noi ‘gata de utilizare’ pentru investițiile din fondurile ESI pentru a simplifica accesul la finanțare al întreprinderilor noi și al promotorilor de proiecte de dezvoltare urbană, informează un comunicat de presă al executivului comunitar
În perioada 2014-2020, Comisia încurajează statele membre să-și dubleze investițiile din fondurile structurale și de investiții europene (ESI) prin instrumente financiare, precum împrumuturile, titlurile de capital și garanțiile, în conformitate cu obiectivele Planului de investiții.
„Instrumentele financiare sunt o modalitate eficientă de a investi în idei și afaceri noi și în talentul cetățenilor UE, utilizând în același timp mai puține resurse publice. Potențialul acestora de a mobiliza capital privat este uriaș și ar trebui exploatat pe deplin atunci când se investesc fonduri ESI „, a declarat Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu.
Instrumentele financiare „gata de utilizare’ au fost proiectate să favorizeze folosirea sprijinului financiar reînnoibil de către statele membre în defavoarea granturilor tradiționale și să combine resurse publice și private. În prezent, există deja trei instrumente de acest tip. Două sunt un împrumut cu partajarea riscurilor, care se bazează pe partajarea riscului între resursele publice și cele private, și un instrument cu garanții plafonate, în cazul căruia banii publici au rol de garanție împotriva incapacității de plată în cadrul portofoliului de împrumuturi al unei bănci. Ambele instrumente sunt menite să asigure un acces mai bun la finanțare pentru IMM-uri. Cel de-al treilea instrument este împrumutul pentru renovare, pentru proiecte vizând eficiența energetică și energia din surse regenerabile în sectorul construcțiilor rezidențiale.
Comisia a lansat luni două instrumente noi.
Primul este un mecanism de co-investiții care să ofere finanțare pentru întreprinderi noi și IMM-uri. Acest sprijin le va permite să-și dezvolte modelele de afaceri și să atragă finanțări suplimentare printr-un program de investiții colective gestionat de un intermediar financiar principal. Investițiile totale, combinând resursele publice și private, se pot ridica până la 15 milioane de euro per IMM.
Al doilea instrument sunt fondurile de dezvoltare urbană care vor sprijini proiecte urbane durabile, de exemplu în domeniul transportului public, al eficienței energetice sau al regenerării zonelor urbane. Proiectele trebuie să fie viabile din punct de vedere financiar și să facă parte dintr-o strategie de dezvoltare urbană integrată și durabilă.
Investițiile totale, combinând resursele publice și private, se pot ridica până la 20 de milioane de euro per proiect. Sprijinul va lua forma unui fond de împrumut gestionat de un intermediar financiar, cu resurse din fondurile ESI și o contribuție de minimum 30% de capital privat.
Spre deosebire de granturi, instrumentele financiare atrag mai multe resurse publice și private pentru suplimentarea finanțării publice inițiale și pot fi reinvestite pe parcursul mai multor cicluri. În perioada 2014 — 2020, este planificată utilizarea a peste 20 miliarde euro din fondurile ESI prin instrumente financiare. Comisia a oferit asistență autorităților de management și altor părți interesate, în special prin lansarea, în ianuarie 2015, a platformei online ‘FI-compass’, în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții. AGERPRES