Comisia pentru Rosia Montana, Raportul final – respinge proiectul Guvernului

Comisia pentru Rosia Montana, Raportul final – respinge proiectul Guvernului

0 232
Raportul privind Rosia Montana care propunea respingerea proiectului de lege initiat de guvern a primit aviz favorabil, cu 17 voturi pentru si doua abtineri. In acest raport, parlamentarii propun descretizarea licentei de exploatare prin care se poate afla cine a facut presiuni pentru a transfera licenta cu titlu gratuit de Minvest Deva, detinatorul de drept, catre Compania Rosia Montana.  
De asemenea, Comisia anunta ca va sesiza DNA-ul si Parchetul pentru a investiga posibilele incalcari ale legislatiei, facand referire la transferarea licentei de la Minvest catre Golden Corporation.   
Totodata, parlamentarii recomanda crearea unei noi legi – cadru pentru exploatarile aurifere. In sedinta USL, social-democratii si liberalii au cazut de acord sa dea raport de respingere si sa initeze o noua lege care sa creeze baza legala pentru exploatarea de la Rosia Montana.   Concluziile Raportului Comisiei Rosia Montana:
  • Comisia considera ca Proiectul de lege supus examinarii nu acopera in mod satisfacator toate cerintele complexe privind cadrul desfasurarii activitatii de exploatare a resurselor minerale in Romania si, in consecinta, propune respingerea acestuia.
  • Avand in vedere carentele legislatiei actuale, care nu tine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier in discutie, Comisia recomanda completarea cadrului legislativ cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia considera necesara stabilirea unor conditii de parteneriat corect intre actionarul majoritar si compania de stat romaneasca, cu respectarea normelor comunitare obligatorii si a principiilor dezvoltarii durabile a zonelor in care va fi realizat proiectul.
  • Comisia apreciaza modificarile conditiilor Acordului initial (licenta) propuse de Guvernul Romaniei, considerand ca acestea reprezinta o imbunatatire reala fata de licenta in vigoare si pot aduce beneficii economice pentru statul roman.
  • Comisia propune, prin prezentul raport, o serie de actiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care sa sprijine pozitia de negociere a statului roman si in alte proiecte de asemenea anvergura.
  • Comisia apreciaza ca este necesara analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redeventelor si a participatiei statului in cazul exploatarilor miniere, avand in vedere exemplul altor state.
  • Comisia atrage atentia asupra unor posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul derularii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana. De aceea, Comisia va inainta prezentul raport autoritatilor competente cu scopul asigurarii legalitatii integrale a proiectului Rosia Montana si investigarii, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale.
  • Comisia considera ca este nevoie de un cadru legislativ cat mai larg care sa fie supus dezbaterii parlamentare, referitor la proiectele miniere auro-argentifere, care sa permita dezvoltarea industriei miniere in Romania si atragerea de investitori.
  • Comisia recomanda desecretizarea licentei si a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai putin a hartilor si a documentelor referitoare la zacamant).
  • Comisia solicita ministerelor de resort si institutiilor implicate in evaluarea proiectului de la Rosia Montana analizarea tuturor aspectelor semnalate in urma audierilor desfasurate in cadrul Comisiei si cuprinse in prezentul raport si demararea procedurilor in consecinta.
Raportul adoptat de Comisie urmeaza procedura legislativa uzuala fiind trimis la Senat pentru a fi dezbatut si adoptat de catre plen. Dupa ce raportul va fi adoptat de Senat va merge la Camera Deputatilor unde va urm aceiasi procedura, Camera fiind si forul decizional in acest caz. Comsia speciala Rosia Montana va fii desfiintata insa PSD cu sprijinul PNL doreste sa creeze o noua lege cadru in baza careia Guvernul sa poata emite o ordonanta pentru exploatarea de la Rosia Montana. De altfel, finalizarea raportului a fost intarziata datorita neintelegerilor PSD-PNL pe aceasta tema.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.